Beursblik: China domineert ook in 2018 metaalmarkten

Redactie ABM Financial News - 19 december 2017, 13:13

ABN AMRO wijst op verschillende aanjagers.

(ABM FN-Dow Jones) In 2018 zal er op de metaalmarkten wederom vooral worden gekeken naar China. Dit is de conclusie van een rapport van senior econoom industriële metalen Casper Burgering van ABN AMRO. 

Burgering verwacht dat de prijzen voor industriële metalen volgend jaar zullen stijgen. De hogere prijzen zullen ontstaan door tekorten in basismetaalmarkten, terwijl ook de verzwakking van de dollar mee zal helpen. De econoom stelt dat de prijzen ook steun krijgen door capaciteitsreducties in de staal- en aluminiumsector.  

Burgering kijkt vooral naar de balans tussen vraag en aanbod, aangezien dit het meest relevant is voor bepaling van de prijstrend op de langere termijn. Voor de kortere termijn tellen factoren zoals de rentestanden, het sentiment en de olieprijs meer mee.  

"Maar speciale aandacht gaat natuurlijk uit naar één dominante factor: China. Ook in 2018. Het grote belang van China op industriële metaalmarkten zal ook komend jaar de markt zijn dynamiek geven", benadrukte Burgering. De Aziatische grootmacht is goed voor ongeveer de helft van zowel de wereldwijde consumptie als productie van industriële metalen, zoals staal. 

ABN AMRO noemt de risico's voor China"hoog", met oververhitting van de huizenmarkt, een mogelijke economische groeivertraging, terwijl ook de schuldenlast enorm blijft. Desalniettemin zullen de prijzen naar verwachting van de bank verder omhoog gaan. In 2017 stegen de prijzen voor basismetalen met gemiddeld twintig procent en de staalprijs met tien procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Duitse fabrieksorders omlaag

Voorgaande maand nog stijging.

7 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen openen vermoedelijk hoger

Focus op rentebesluit ECB.

21 minuten geleden - Lees verder

ING-topman Hamers krijgt 50 procent meer salaris - media

Commissarissen doen grote stap.

36 minuten geleden - Lees verder

Air France-KLM vervoert meer passagiers

Ook vrachtvervoer toegenomen in februari.

39 minuten geleden - Lees verder

Resultaten AkzoNobel in 2017 licht verbeterd

Omzet en winst AkzoNobel hoger.

44 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
APERAM toevoegen aan uw watchlist 41,48 0,48% 0,20 41,28
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 26,93 1,09% 0,29 26,64
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 26,93 1,09% 0,29 26,64
BEKAERT toevoegen aan uw watchlist 46,80 20,99% 8,12 38,68