Uitgelicht: koerswinst Ahold Delhaize belooft veel goeds voor december

Redactie ABM Financial News - 1 december 2017, 19:47

Supermarktketen bezig met inhaalrace.

(ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize was afgelopen week de sterkste stijger in de AEX. De grootgrutter kon maar liefst 5,8 procent aan beurswaarde bijschrijven.

Eén van de aanjagers deze week was een update van de Amerikaanse sectorgenoot Kroger. De omzet van de supermarktketen steeg de afgelopen maanden, net als de winst. Daarbij merkte Kroger op voor het lopende vierde kwartaal een identieke omzetgroei van meer dan 1,1 procent te voorzien, gerekend exclusief brandstofverkopen.

"De feestdagen zijn altijd het moment voor Kroger om uit te blinken", zei CEO Rodney McMullen in een toelichting.

Beleggers menen dat als het met de concurrent goed gaat, dit ook geldt voor Ahold Delhaize. De supermarktuitbater haalt bijna twee derde van zijn omzet uit Amerika.

Overigens is het juist een concurrent in Amerika die ervoor zorgde dat Ahold Delhaize, en verschillende andere sectorgenoten, dit jaar tot de slechtst presterende aandelen behoren. Zodra internetgigant Amazon.com aangaf Whole Foods Market te kopen, zorgde dit voor een verkoopgolf. “Beleggers vrezen dat deze e-commerce gigant een ijzersterke concurrent gaat zijn die omzet belangrijker vindt dan winst”, aldus portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen. Toch meent Jellema dat Ahold Delhaize prima is gepositioneerd om de combinatie tussen online en offline te bieden aan de klant.

Analisten van Barclays zoomden juist in op de Belgische markt. Zij bekeken de kansen voor Colruyt en concludeerden dat de concurrentie van Ahold Delhaize op de Belgische thuismarkt een zware dobber wordt. Barclays verwacht dat concurrent Ahold Delhaize in 2018 erg gefocust zal zijn op een verbetering van de prestaties van de Belgische tak, nu de samenvoeging feitelijk afgerond is.

Sinds Ahold Delhaize in oktober de laatste Albert Heijn winkel in België heeft verkocht, die nodig was om van de mededingingsautoriteiten volledige goedkeuring voor de fusie te krijgen, is het Belgisch-Nederlandse concern vrij om de samenwerking te intensiveren. Momenteel is het nog de tweede supermarktketen in België, na Colruyt, maar "we zien dat de online omzet in België, mede dankzij Bol.com, snel groeit", aldus bestuursvoorzitter Dick Boer. 

Door een intensieve samenwerking tussen de supermarkten van Delhaize en Albert Heijn en de online aanbiedingen van Delhaize.be en Bol.com denkt de topman marktaandeel te kunnen winnen, zo zei hij eerder deze maand tegen ABM Financial News. 

Voor de decembermaand tipten ook een groep beursexperts, die meededen aan de maandelijkse enquête van Actiam, Ahold Delhaize als topfavoriet. Dat deze zij ook al voor november, en dat legde de experts geen windeieren. Dit was vooral aan het einde van de maand te danken, toen het aandeel een flinke stijging liet zien.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.