Uitgelicht: strategie Arcadis goed ontvangen

Redactie ABM Financial News - 24 november 2017, 19:49

Nieuwe topman komt met voorzichtige doelstellingen.

(ABM FN-Dow Jones) De nieuwe strategie die Arcadis deze week onthulde is geen trendbreuk, maar meer een kwestie van accentwijzigingen in combinatie met realistische doelstellingen. Beleggers stelden dit op prijs en de koers steeg. 

Afgelopen dinsdag op de beleggersdag in Londen werd bekend wat de plannen zijn van de nieuwe topman Peter Oosterveer voor het wereldwijd opererende advies- en ingenieursconcern. De CEO heeft zijn eerste maanden bij de onderneming vooral gebruikt om het bedrijf te leren kennen en zei meer dan 150 één op één gesprekken te hebben gevoerd. 

Oosterveer komt van het Amerikaanse bouwbedrijf Fluor waar hij ruim 25 jaar heeft gewerkt. Fluor is actief in ongeveer 25 landen wereldwijd, waaronder Nederland, en Oosterveer heeft daar veel internationale ervaring opgedaan. Begin 2014 werd hij operationeel directeur bij het bouwbedrijf uit Texas, een positie die hij vervulde totdat hij in april dit jaar bij Arcadis aan de slag ging. 

Het Arcadis dat hij aantrof, is herstellende van de neergang die eind 2015 werd ingezet. Betalingsproblemen bij klanten in het Midden-Oosten zetten het werkkapitaal flink onder druk. De belangrijke Noord-Amerikaanse milieu activiteiten liepen fors terug en in Brazilië werd de onderneming meegesleurd in een recessie. Dit kostte de vorige topman, Neil McArthur eind 2016 uiteindelijk de kop. Onder de leiding van de Schot groeide Arcadis via overnames van de consultancybureaus Callison en Hyder.

Oosterveer zal daarentegen vooral gaan inzetten op autonome groei. Een van de financiële doelstellingen voor 2018 tot en met 2020 is een autonome groei die boven de groei van het bruto binnenlands product in de markten van Arcadis uitkomt.

De bestuursvoorzitter zag geen reden om Arcadis volledig op de schop te nemen. De structuur zit naar zijn mening goed in elkaar, al gaat hij wel andere accenten aanbrengen. 

Selectiviteit was een veel gebruikt woord tijdens de presentaties op de beleggersdag. Wanneer een klant of project niet winstgevend genoeg is, dan zal sneller afscheid genomen worden. “We hoeven niet alles voor iedereen te doen overal in de wereld, we moeten selectief zijn”, zei Oosterveer. 

Global Excellence Centers en digitalisering

De CEO gaat ook veranderingen doorvoeren waar hij bij Fluor positieve ervaringen mee heeft opgedaan. Onder zijn leiding gaat Arcadis veel meer gebruik maken van zogenoemde Global Excellence Centers, op zichzelf staande afdelingen met hoogopgeleid personeel die op projecten wereldwijd kunnen worden ingezet. 

Dit jaar werken ongeveer 2.600 mensen bij Arcadis voor een GEC, iets minder dan 10 procent van de in totaal 27.000 werknemers. Hoewel Oosterveer geen strak tijdspad voor ogen heeft, is het de intentie om uiteindelijk in heel het bedrijf het aandeel van GEC op te krikken naar een kwart of zelfs meer. De grootste groeimogelijkheden liggen in Amerika, zei Oosterveer in een gesprek met ABM Financial News. Daar wordt momenteel relatief weinig gebruik gemaakt van deze constructie. 

Digitalisering zal ook een vlucht nemen. Er is reeds een groep mensen bij Arcadis aangesteld die zich alleen hier op richten en dit jaar is ook een chief digital officer benoemd. Oosterveer legde uit dat digitalisering nu nog in de kinderschoenen staat in de sector, maar niet voor lang. "Dat is goed nieuws, want niemand in deze industrie is echt leidend, maar dat willen wij wel worden." 

Markten

Wat de Amerikaanse markt betreft gaat het inmiddels een stuk beter. Arcadis heeft een nieuw management aangesteld in deze regio en ook een nieuw product in de belangrijkste milieumarkt loopt goed. Door een combinatie van verbeterde marktomstandigheden en eigen initiatieven moet de groei hier weer aantrekken, waarvan de eerste tekenen in het derde kwartaal al zichtbaar waren. Vorig jaar werd Mary Ann Hopkins aangesteld om leiding te geven aan zowel Noord- als Zuid-Amerika. Oosterveer zelf kent de Amerikaanse markt heel goed uit zijn tijd bij Fluor en zei hoopvol te zijn om Arcadis weer terug te brengen op het niveau waar het ooit was in deze belangrijke markt, die goed is voor grofweg een derde van de groepsomzet. 

De Braziliaanse markt bleef daarentegen zwak in het afgelopen kwartaal. Toch ziet Oosterveer groeimogelijkheden. Arcadis heeft zijn aanwezigheid in deze markt sinds de neergang behoorlijk teruggebracht, van over de 3.000 naar momenteel zo’n 900 mensen. "Met die 900 mensen verwachten wij in 2018 een behoorlijke resultaatsverbetering te laten zien en niet meer verliesgevend te zijn op projecten", zei Oosterveer. "Het dieptepunt ligt daar achter ons en er is ruimte voor verbetering."

In het Midden-Oosten moet de eerder genoemde selectiviteit gaan leiden tot een lager risicoprofiel. Klanten die stelselmatig te laat betalen of helemaal niet, worden niet langer bediend. Oosterveer zei dat er genoeg goede klanten te vinden zijn in deze regio. "Ik realiseer me goed dat het Midden-Oosten een heel negatief imago heeft, maar ik kom al 15 jaar in Saoedi-Arabië en mijn ervaring is dat met het selecteren van de juiste klanten je daar geen redenen voor betalingsproblemen hoeft te hebben."

Realisme

Analisten bestempelden de nieuw afgegeven financiële doelstellingen als realistisch. Arcadis wil de operationele marge laten groeien van 7,1 procent in 2016 naar 8,5 tot 9,5 procent in 2020. Het concern wil verder het nettowerkkapitaal uitgedrukt tegenover de bruto omzet terugbrengen van 17,5 procent in 2016 tot onder de 17,0 procent. 

"Arcadis heeft geen overambitieuze doelstellingen gerealiseerd", concludeerde analist Edwin de Jong van NIBC Markets. De Jong sprak van een positieve strategische update en verwelkomde de focus op de GEC’s. Wel had de analist verwacht dat Arcadis ambitieuzer zou zijn geweest in het terugbrengen van het werkkapitaal. 

Analist Quirijn Mulder van ING wees erop dat Arcadis niet erg concreet was, maar dat had hij ook verwacht. Mulder was erg positief over de presentaties van het bestuur die lieten zien dat Arcadis goed heeft nagedacht over de toekomst. Nu is het volgens de analist zaak deze veelbelovende plannen ook tot uitvoering te brengen. De marktvorser was vooral onder de indruk van de groeimogelijkheden voor de Britse en Australische activiteiten. Wat betreft de Verenigde Staten was Mulder voorzichtiger en wees hij op de felle concurrentie in deze markt, en het feit dat klanten uit de energiesector minder geld te besteden hebben dan in het verleden. 

Op de beleggersdag steeg het aandeel Arcadis ruim 5 procent. Op weekbasis resteerde een winst van 5,1 procent. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Wall Street eindigt lager

Winst verdampt na oplopen tienjaarsrente.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger na Fed-notulen

Walmart verder omlaag.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs eindigt lager

Handelaren wachten op nieuwe voorraadcijfers.

Gisteren - Lees verder

Slechts enkele beleidsmakers bij de Fed vrezen oververhitting

Wall Street hoger na publicatie notulen

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ARCADIS toevoegen aan uw watchlist 19,58 2,46% 0,47 19,11