Uitgelicht: Shell onder druk

Redactie ABM Financial News - 17 november 2017, 20:15

Besluit Norges Bank en volatiele olieprijs trekken oliereus omlaag.

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell stond afgelopen handelsweek stevig onder druk, omdat het aandeel van de indexzwaargewicht ex-dividend noteerde, maar ook door een volatiele olieprijs en het nieuws dat het Noorse staatsfonds mogelijk uit olie- en gasbeleggingen stapt. De Brits-Nederlandse energiereus sloot vrijdag 0,2 procent hoger op 26,24 euro. Op weekbasis daalde het aandeel 4,4 procent.

De energiereus kwam met name donderdag stevig onder druk te staan, toen naast de ex-dividend notering van 0,47 dollar per aandeel, Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen, het Noorse ministerie van Financiën adviseerde olie- en gas-aandelen uit de beleggingsportefeuille van het Government Pension Fund Global (GPFG) te halen. De centrale bank oordeelde dat dit de overheid minder kwetsbaar zal maken voor substantiële en langdurige veranderingen in de olie- en gasprijzen. 

Sinds de oprichting van de GPFG adviseert de centrale bank het ministerie over de beleggingsstrategie van het staatspensioenfonds. 

"Dit advies is uitsluitend gebaseerd op financiële argumenten en analyses van de totale olie- en gas-blootstelling van de overheid en weerspiegelt geen specifieke mening over de toekomst van olie en gas", zei vice-voorzitter Egil Matsen in zijn brief. 

Momenteel vertegenwoordigen olie- en gas-aandelen circa 6 procent van de beleggingsportefeuille van het Noorse staatspensioenfonds, wat neerkomt op iets meer dan 300 miljard Noorse kronen, ofwel circa 31 miljard euro.  

Het staatsfonds, ook wel het oliefonds genoemd, is gevuld dankzij de inkomsten die Noorwegen genereerde met de bodemschatten van het land, vooral olie. 

nalist Corne van Zeijl van Actiam nuanceerde het advies aan de Noorse minister. Zelfs als ertoe wordt besloten om olie-aandelen inderdaad te verkopen, dan zal dit zeer geleidelijk gebeuren en zullen er voldoende partijen zijn die interesse hebben om deze stukken te kopen, denkt de marktkenner. Veel koersdruk zal het volgens Van Zeijl dan ook niet opleveren.

Het waren afgelopen handelsweek precies de schommelingen in de olieprijs waarvoor GPFG Noorwegen waarschuwde, waardoor Shell extra onder druk kwam te staan. Maandag liet de olieprijs nog een fractionele stijging liet zien in reactie op een verhoging van OPEC van de prognoses voor de wereldwijde vraag naar olie. Verder zette Shell een volgende stap in zijn omvangrijke desinvesteringsprogramma. Shell meldde de verkoop van het belang in het Australische Woodside Petroleum. Aanvankelijk wilde Shell 71,6 miljoen aandelen verkopen, maar het enthousiasme onder institutionele beleggers was zo groot dat de Brits-Nederlandse oliereus besloot het volledige belang van 111,8 miljoen aandelen van de hand te doen. Dit levert Shell circa 3,5 miljard Australische dollar op, omgerekend 2,7 miljard Amerikaanse dollar, voor belastingen.

Na maandag sloot de prijs voor een vat ruwe olie dagenlang lager om vervolgens op vrijdag weer hard op te veren. 

In tegenstelling tot OPEC een dag eerder verlaagde IEA dinsdag zijn verwachtingen voor de mondiale vraag naar olie. Een dag later leidde een tegenvallend voorradenrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration tot druk. Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 10 november onverwacht zijn gestegen met 1,9 miljoen vaten tot circa 459,0 miljoen vaten. Economen rekenden op een daling van de olievoorraden met 1,4 miljoen vaten. Daarnaast bleek uit de cijfers dat de Amerikaanse productie vorige week op een recordniveau uitkwam.

Inmiddels kijkt de markt uit naar de OPEC bijeenkomst op 30 november. Tijdens de bijeenkomst zullen het oliekartel en andere grote producenten, waaronder Rusland, spreken over de mogelijke verlenging van het productieverlagingsakkoord. De huidige overeenkomst, die al eens werd verlengd, loopt in maart 2018 af. Vermoedelijk komt er een verlenging, aangezien Saoedi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, voor een dergelijke stap lijkt te gaan.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Nodige bedrijfscijfers op de rol

Week start maandag rustig met Wall Street dicht.

6 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in Gemalto nipt

Stemrecht ruim boven meldingsgrens.

7 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Euronext fractioneel

Kapitaalbelang op meldingsgrens.

7 uren geleden - Lees verder

Syquant vergroot belang in Refresco

Belang van meer dan vijf procent in bottelaar.

8 uren geleden - Lees verder

BlackRock verkleint belang in VolkerWessels

Stemrecht van minder dan 5 procent.

9 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ROYAL DU... toevoegen aan uw watchlist 25,83 0,54% 0,14 25,69
ROYAL DU... toevoegen aan uw watchlist 26,30 -0,94% -0,25 26,00