Europese beurzen bewegen richting hogere opening

Redactie ABM Financial News - 9 oktober 2017, 07:26

Rustige start handelsweek.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 22 punten voor de Duitse DAX en een stijging van 4 punten voor de Britse FTSE 100.

De markt keek vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in september is gedaald, terwijl er een groei was voorzien. Er gingen afgelopen maand 33.000 banen verloren, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 80.000. De groei van 156.000 banen in augustus werd wel bijgesteld naar 169.000. Voor juli ging het cijfer van 189.000 naar 138.000.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank noemde het cijfer over september evenwel niet representatief, vanwege de invloed van de orkanen Harvey en Irma die voor een vertekend beeld zorgen.

De dollar reageerde "sterk volatiel" op het rapport, zo merkte analist Lukman Otunuga van FXTM op. Vooral de stijging van het uurloon van 0,12 dollar zorgde voor een "scherpe" stijging van de dollar en meer optimisme over de inflatieverwachtingen, aldus Otunuga. "Met een werkloosheidcijfer dat terug is gevallen tot het laagste niveau sinds 2001, is het totale rapport bemoedigend en ondersteunt het de verwachtingen op een hogere Amerikaanse rente."

Vooruitkijkend verwacht de analist dat het ietwat vertekende banenrapport in combinatie met de positieve macro-economische data van vorige week blijven zorgen voor een optimistisch stemming over de Amerikaanse economie. Dit zorgt volgens Otunuga voor een verder opwaarts potentieel voor de dollar.

Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets merkte verder op dat het Britse pond geen steun kon vinden. "Het maakt niet uit wat Theresa May zegt, handelaren zijn er niet van overtuigd dat zij een stabiele overheid leidt en dit zorgt voor een druk op de Britse munt." Volgens Aslam is er voor het pond nog een lange weg te gaan naar herstel en onder de huidige omstandigheden lijkt het er volgens de analist op dat de stieren een moeilijke tijd tegemoet gaan.

Op macro-economisch gebied bleek verder dat de Duitse fabrieksorders in augustus zijn gestegen. De orders liepen op maandbasis met 3,6 procent op, waar een toename van slechts 0,9 procent was voorzien.

De detailhandelsverkopen in Italië daalden in augustus juist op maandbasis met 0,3 procent ten opzichte van juli. Verder bleek dat de Spaanse industrie meer produceerde dan een jaar eerder. 

Bedrijfsnieuws

Spaanse banken bleven vrijdag onverminderd onder druk liggen in de nasleep van het conflict tussen Spanje en de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië. Banco de Sabadell verloor 1,9 procent en CaixaBank sloot 0,6 procent lager.

EasyJet gaf 1,1 procent prijs, nadat het meldde dat lagere ticketprijzen voor record passagierscijfers zorgden, maar ook voor druk op de omzet per stoel. Daarentegen meldde de prijsvechter tijdens de publicatie van de resultaten over het afgelopen kwartaal dat de winst over het hele boekjaar aan de bovenkant van de afgegeven bandbreedte zal uitkomen.

Sectorgenoot Ryanair verloor 2,7 procent, nadat CEO Michael O'Leary beloofde het salaris van piloten te verhogen.

Daimler won 0,4 procent, nadat de Duitse autofabrikant zei dat de Mercedes-Benz groep in september 3,7 procent meer auto's wist te verkopen.

CRH verloor 1,9 procent, nadat de Amerikaanse cementproducent Ash Grove Cement meldde een overnamebod ontvangen te hebben van 3,8 miljard dollar, waarmee het bod van CRH ter waarde van 3,5 miljard dollar werd overtroffen.

 

Euro STOXX 50  3.603,32 (-0,3%) 

STOXX Europe 600  389,47 (-0,4%) 

DAX  12.955,94 (-0,1%) 

CAC 40  5.359,90 (-0,4%) 

FTSE 100  7.522,87 (+0,2) 

SMI  9.252,12 (-0,1%) 

AEX  539,90 (-0,6%) 

BEL 20  4.047,37 (-0,4%) 

FTSE MIB  22.392,31 (-0,8%) 

IBEX 35  10.185,50 (-0,3%) 

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag licht hoger. De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag licht lager.

"De Amerikaanse aandelenmarkten sloten vrijdag iets lager na enkele indrukwekkende handelssessies afgelopen week", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. 

Ook in de Verenigde Staten hadden beleggers oog voor het banenrapport.

"Het zal mij niet verbazen als de beroerde cijfers over september nog opwaarts worden bijgesteld volgende maand", aldus Madden van CMC Markets.

"De loongroei is lange tijd laag geweest en daar maakten beleggers zich zorgen over, maar nu de groei toeneemt zullen de consumentenuitgaven en daarmee de inflatie snel stijgen", aldus de marktvorser.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de groothandelsvoorraden in augustus zijn gestegen met 0,9 procent op maandbasis. Op jaarbasis stegen de voorraden met 4,5 procent. 

Bedrijfsnieuws

Datacentrum operator Switch werd vrijdag voor het eerst in New York verhandeld. Het datacenterbedrijf biedt 31,25 miljoen aandelen aan voor 17,00 dollar per aandeel. Beleggers bleken wel te spreken over het aandeel, dat als gevolg circa ruim twintig procent won.

Costco Wholesale maakte een koersval van bijna zes procent, nadat de Amerikaanse retailer donderdag laat over het fiscale vierde kwartaal tegenvallende resultaten rapporteerde.

Yum China steeg ruim twee procent, nadat de Yum Brands spin-off tijdens zijn cijferpublicatie voor het eerst een dividenduitkering aankondigde en teven meldde eigen aandelen te gaan inkopen. 

 

S&P 500 index  2.549,33 (-0,1%)

Dow Jones index  22.773,67 (-0,0%)

Nasdaq Composite  6.590,18 (+0,1%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, met een winst van 1,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite, terwijl de financiële markten in Japan waren gesloten vanwege een nationale feestdag.

 

Nikkei 225  20.690,71 (+0,3% - slotstand vrijdag)

Shanghai Composite  3.390,51 (+1,2%)

Hang Seng  28.372,55 (-0,3%)

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1736. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1732 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1723 op de borden.

 

USD/JPY Yen  112,57

EUR/USD Euro  1,1736

EUR/JPY Yen  132,12

 

MACRO-AGENDA:

03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin - September (Chi)

08:00 Industriële productie - Augustus (Dld)

 

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Colruyt - Bava (Bel)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Wall Street eindigt lager

Winst verdampt na oplopen tienjaarsrente.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger na Fed-notulen

Walmart verder omlaag.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs eindigt lager

Handelaren wachten op nieuwe voorraadcijfers.

Gisteren - Lees verder

Slechts enkele beleidsmakers bij de Fed vrezen oververhitting

Wall Street hoger na publicatie notulen

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.302,17 0,23% 12,31 5.289,86
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.468,18 0,36% 19,37 5.448,81