Damrak start handelsweek vermoedelijk licht in de plus

Redactie ABM Financial News - 9 oktober 2017, 08:23

Cijferseizoen deze week voorzichtig van start.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting nipt hoger openen. Wall Street kwam vrijdagavond niet van zijn plaats, terwijl de Aziatische hoofdbeurzen vanochtend overwegend hoger noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Ondanks een verlies van een half procent voor de index afgelopen vrijdag, steeg de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 op weekbasis een half procent naar 539,90 punten. De AEX-herbelegginsindex, dat wil zeggen inclusief uitgekeerde en herbelegde dividenden, is dit jaar echter al weer circa 15 procent gestegen.

Op politiek gebied was het vooral in Europa een behoorlijk hectische week met demissionaire regeringen in Nederland en Duitsland, een crisis binnen de regerende Conservatieve Partij in het Verenigd Koninkrijk en een dreigende afscheiding van Catalonië van Spanje. De aandelenmarkten leken zich er echter relatief weinig van aan te trekken.

Op Wall Street lieten beleggers zich afgelopen week leiden door een aantal indrukwekkende macro-economische cijfers en een concretisering van de beloftes van president Donald Trump om belastinghervormingen door te voeren. Hoofdgraadmeter S&P 500 zette zelfs een reeks van acht handelsdagen neer, waarbij dagelijks op slotbasis de hoogste stand ooit werd aangescherpt. Vrijdag werd deze recordreeks evenwel doorbroken na de vrijgave van een tegenvallend banenrapport.

Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in september is gedaald, terwijl er een groei was voorzien. Er gingen afgelopen maand 33.000 banen verloren, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 80.000. De werkloosheid daalde wel en kwam in september uit op 4,2 procent. In augustus was dit nog 4,4 procent. Marktanalist Philip Marey van Rabobank noemde de cijfers over september evenwel niet representatief, vanwege de invloed van de orkanen Harvey en Irma die voor een vertekend beeld zorgen.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1735, ten opzichte van een stand van 1,1695 voorafgaand aan de vrijgave van het banenrapport op vrijdag. Analist Lukman Otunuga van FXTM verklaarde de sterkere dollar door te wijzen op een component van het banenrapport, namelijk de stijging van het uurloon met 0,12 dollar, waardoor de inflatieverwachtingen opwaarts werden bijgesteld.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,50 dollar lager, of circa drie procent, op 49,29 dollar. Daarmee werd op weekbasis een verlies geleden van ongeveer 4,6 procent. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets stonden de olieprijzen vrijdag flink onder druk vanwege de zorgen onder handelaren over de tropische storm Nate die via de Golf van Mexico richting de Verenigde Staten koerst. "Het kan een vergelijkbaar verhaal worden als bij Harvey en Irma", zo stelde de marktvorser.

In Azië hield Japan vanochtend de deuren gesloten. De Chinese beurzen gingen na een vrije week juist weer van start. De Shanghai Composite won een procent, terwijl de beurs in Hong Kong enkele tienden van een procent prijs gaf.

Opmaat naar cijferseizoen

Beleggers gaan zich voorzichtig aan opmaken voor de resultaten over het derde kwartaal, waarbij de ogen vooral gericht zijn op de cijfers van de Amerikaanse grootbanken. Woensdag zijn er kwartaalrapportages van BlackRock en Delta Airlines. Donderdag is het de beurt aan Citigroup en JPMorgan Chase. Wells Fargo volgt vrijdag. Daarmee is het in Amerika de week van de financials.

In eigen land gaat het seizoen rustiger van start. Dinsdag is het de beurt aan maaltijdbezorger Takeaway.com. Het Belgisch-Nederlandse Fagron publiceert donderdag cijfers.

Vandaag is de bedrijfsagenda, net als de macro-economische agenda, evenwel vrijwel leeg. Wel werd vanochtend al bekend gemaakt dat de Duitse industriële productie in augustus op jaarbasis met 4,7 procent is gestegen, licht meer dan door economen werd voorzien.

Bedrijfsnieuws

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief dochterondernemingen, in totaal 8,9 miljoen passagiers, een stijging van 4,8 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer bij het luchtvaartbedrijf, gerekend naar verkochte kilometers, steeg afgelopen maand met 4,2 procent. De ingezette capaciteit nam daarbij met 1,8 procent toe, waardoor de bezettingsgraad met 2,1 procentpunt toenam naar 88,4 procent.

De Brusselse toezichthouders hebben onaangekondigd op 3 oktober kantoren van bankverenigingen in Polen en Nederland bezocht in het kader van een onderzoek  naar het uitsluiten van de toegang van fintech bedrijven tot legitieme klantinformatie. Dit schreef de Britse zakenkrant Financial Times zondag, nadat de Europese Commissie hier vrijdag al een persbericht over had uitgegeven.

Het Franse kabelbedrijf met een notering op het Damrak Altice plaatste voor de financiering van zijn Franse dochterbedrijf SFR 4 miljard euro aan nieuwe achtjarige leningen en 675 miljoen euro aan ongedekte tienjarige obligaties, waardoor de looptijd van de schulden wordt verlengd en de kredietkosten dalen. Het gaat om leningen met een looptijd van 8,25 jaar met variabele rentes van 300 en 275 basispunten boven Libor en Euribor.

ING verhoogde het koersdoel voor DSM zeer scherp van 55,00 naar 91,00 euro en plaatste het aandeel op de kooplijst. "We denken dat het onthullen van de Strategie 2021 in het tweede kwartaal van 2018 de aanjager zal zijn van de waardering naar 91 euro per aandeel", aldus de bank.

ING verhoogde ook het koersdoel voor Refresco Group van 17,50 naar 20,50 euro en handhaafde de koopaanbeveling op de Nederlandse beursgenoteerde bottelaar. Recent bracht PAI Partners een nieuw bod uit op Refresco van 19,75 euro per aandeel, nadat eerder al 17,50 euro werd geboren. Analist Matthias Maenhaut denkt dat een overname van Refresco voor 20,50 euro per aandeel "waarschijnlijk" is.

De bezorger van maaltijdboxen HelloFresh is van plan om in de tweede helft van oktober een beursgang aan te kondigen. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van bronnen. HelloFresh is deels in handen van het Duitse investeringsvehikel Rocket Internet, dat eveneens een belang heeft in Delivery Hero, een concurrent van de Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index eindigde vrijdag 0,1 procent lager op 2.549,33 punten. De Dow Jones index daalde fractioneel naar 22.773,67 punten, maar de Nasdaq eindigde juist 0,1 procent hoger op 6.590,18 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

BlackRock vergroot belang in Gemalto nipt

Stemrecht ruim boven meldingsgrens.

7 minuten geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Euronext fractioneel

Kapitaalbelang op meldingsgrens.

11 minuten geleden - Lees verder

Syquant vergroot belang in Refresco

Belang van meer dan vijf procent in bottelaar.

1 uur geleden - Lees verder

BlackRock verkleint belang in VolkerWessels

Stemrecht van minder dan 5 procent.

2 uren geleden - Lees verder

OMAM verkleint belang in Besi

Kapitaalbelang kleiner dan vijf procent.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,27 0,89% 4,70 527,57
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 810,08 0,57% 4,62 805,46
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.092,67 0,69% 7,45 1.085,22