Beursupdate: weinig reuring op Damrak

Redactie ABM Financial News - 9 oktober 2017, 11:43

DSM profiteert van hoger advies.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel verdeeld, in een rustige sessie waarin DSM eruit sprong na een koersdoelverhoging door ING. 

De AEX index steeg 0,2 procent tot 540,85 punten, terwijl de AMX een daling van 0,05 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,10 procent. 

"We haalden vanmorgen een flink stuk in van wat er vrijdagmiddag vanaf ging na het  Amerikaanse banenrapport, maar nu glijdt alles weer terug", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. "Iedereen kijkt elkaar nu aan, van: hoe nu verder?"

De markt kijkt nog steeds naar Catalonië, waar het erop lijkt dat de Catalanen bakzeil zullen moeten halen, omdat Spanje inclusief de koning zich hard opstellen en geen concessies willen doen, terwijl het referendum voor onafhankelijkheid ook niet wordt gesteund vanuit Europa. 

Daarbij liet een grote anti-onafhankelijkheidsdemonstratie in het weekend zien dat de grote meerderheid voor onafhankelijkheid in het Catalaanse referendum niet geheel de situatie in de regio weerspiegelde, zei Schutte. 

Doorzetten van de onafhankelijkheid is wellicht een te groot economisch risico voor de regio, zoals ook blijkt uit het feit dat grote Catalaanse banken hun vertrek hebben aangekondigd. "Maar ze zijn al ver gegaan en het zal moeilijk zijn om weer terug te keren", aldus de beleggingsadviseur.

Verder gebeurt er weinig dat de markt in beweging kan zetten, totdat de notulen van de Amerikaanse Fed later deze week worden gepubliceerd. Het kwartaalcijferseizoen, het Chinese partijcongres volgende week en het monetaire beleidsplan van de ECB aan het eind van de maand zijn andere mogelijke bronnen van beweging aan de horizon.

Olie noteerde maandag verdeeld. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 49,44 dollar, terwijl een december-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 55,56 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1738. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1735 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1733 op de borden. 

De bedrijfsagenda en economische agenda zijn vrijwel leeg. De Duitse industriële productie groeide met 4,7 procent in augustus, wat iets beter was dan verwacht.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door DSM met een winst van 1,5 procent.

ING verhoogde het koersdoel voor DSM zeer scherp van 55,00 naar 91,00 euro en plaatste het aandeel op de kooplijst. "We denken dat het onthullen van de Strategie 2021 in het tweede kwartaal van 2018 de aanjager zal zijn van de waardering naar 91 euro per aandeel", aldus de bank. Volgens Schutte lijkt het alsof ING is "wakker geschud" nadat het aandeel  al ver boven het oude koersdoel was opgelopen, maar noemde de sprong wel "uitzonderlijk". "Het blijft een heel mooi bedrijf dat beter presteert dan het belooft."

De aandelen van Nederlandse banken maakten geen grote uitslagen. Brusselse toezichthouders bezochten op 3 oktober het kantoor van de Nederlandse Vereniging van Banken, die mogelijk heeft getracht fintechbedrijven legitieme toegang tot klantinformatie te onthouden. Dit schreef de Britse zakenkrant Financial Times zondag, nadat de Europese Commissie hier vrijdag al een persbericht over had uitgegeven.

ArcelorMittal was met 0,6 procent een van de weinige dalers. Analist Corne van Zeijl van Actiam wees er op dat het staalconcern nog een stuk kan dalen om weer in lijn te komen met de prijsontwikkeling van ijzererts.

Altice noteerde vlak. Het Franse kabelbedrijf met een notering op het Damrak plaatste voor de financiering van zijn Franse dochterbedrijf SFR 4,7 miljard aan leningen en obligaties, waardoor de looptijd van de schulden wordt verlengd en de kredietkosten dalen. Een analist van Bryan Garnier stelde dat een suggestie van Altice CEO om met Orange de Franse markt voor glasvezelkabel te verdelen op weinig steun van de toezichthouder zal kunnen rekenen. 

In de AMX won Air France-KLM 1,3 procent.  De luchtvaarder vervoerder afgelopen maand 4,8 procent meer passagiers dan een jaar eerder. 

Refresco Group handelde vrijwel onveranderd, ondanks een koersdoelverhoging van ING van 17,50 naar 20,50 euro. 

PostNL was de grootste daler met een procent. Het Belgische Bpost, dat eerder interesse had in een overname van PostNL, kondigde maandag voorbeurs een stevige overname in Amerika aan.

“Nu weten we waarom het aandeel PostNL de afgelopen dagen er zwak bij lag op de beurs. De kans op hernieuwde interesse van het Belgische Bpost is na de overname van het Amerikaanse Radial een stuk kleiner”, aldus portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen.

Bij de smallcaps was Heijmans de sterkste daler met 2,6 procent. Schutte zag daar geen duidelijke aanleiding bij.

Takeaway.com won 1,0 procent. De bezorger van maaltijdboxen HelloFresh is van plan om in de tweede helft van oktober een beursgang aan te kondigen. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van bronnen. HelloFresh is deels in handen van het Duitse investeringsvehikel Rocket Internet, dat eveneens een belang heeft in Delivery Hero, een concurrent van de Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen openen vermoedelijk hoger

Wall Street op recordniveau gesloten.

14 minuten geleden - Lees verder

TSMC boekt lagere winst

Dure Taiwanese dollar drukt op resultaten.

17 minuten geleden - Lees verder

OR Unibail-Rodamco akkoord met overname Westfield

Overname Australisch bedrijf in eerste helft 2018 afgerond.

21 minuten geleden - Lees verder

MDxHealth behaalt goede testresultaten met nieuwe prostaatkankertest

Meer dan 233.000 patiƫnten jaarlijks behandeld.

28 minuten geleden - Lees verder

Werkloosheid in 2017 scherp gedaald

Werkloosheidspercentage 4,4 procent in december.

36 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 563,28 0,37% 2,10 561,18
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 845,55 -0,22% -1,87 847,42
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.087,07 -0,57% -6,23 1.093,30