Opmaat naar cijferseizoen

Redactie ABM Financial News - 8 oktober 2017, 14:14

Chinese beurzen openen deuren weer.

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers gaan zich voorzichtig aan opmaken voor de bedrijfscijfers over het derde kwartaal, waarbij de ogen vooral gericht zijn op de resultaten van de Amerikaanse grootbanken. 

In eigen land is het dinsdag de beurt aan maaltijdbezorger Takeaway.com en het Belgisch-Nederlandse Fagron publiceert donderdag cijfers. Afgelopen week luidde de magistrale bereider de openingsgong op het Damrak, tegelijk met de aankondiging van de tweede overname van dit jaar. Volgens KBC Securities zette Fagron een logische stap met deze tweede overname, die een signaal is dat de magistrale bereider de oude 'buy and build' strategie weer oppikt, zoals CEO Hans Stols ook al meermaals beloofde te zullen doen.

Woensdag zijn er verder kwartaalrapportages van BlackRock en Delta Airlines. Donderdag is het de beurt aan Citigroup en JPMorgan Chase. Walls Fargo volgt vrijdag. Daarmee is het in Amerika de week van de financials.

Macro-economisch is de agenda voor komende week aardig gevuld. Maandag openen de Chinese beurzen, na een week gesloten te zijn geweest, weer de deuren. Ook betekent dit de publicatie van de inkoopmanagersindex voor de Chinese dienstensector. Voor de feestweek begon werd al wel de inkoopmanagersindex voor de industrie gepubliceerd door Markit. Die wees op een groeivertraging. Officiele cijfers van de Chinese overheid wezen evenwel op een groeiversnelling van zowel de industrie als de dienstensector.

Verder is er op de eerste dag van de week aandacht voor de industriële productie in Duitsland. Dinsdag volgt de productie in Nederland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Ook krijgt de markt inzicht in de exportontwikkeling in Duitsland.

Halverwege de week zullen beleggers vooral letten op de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. "In de VS blijft de economie goed draaien en lijkt alleen de politiek de Federal Reserve nog van een renteverhoging in december af te kunnen houden", meent econoom Bert Colijn van ING.

"De banengroei voor september was met slechts 33.000 wel verstoord, maar de loongroei steeg juist fors tot 2,9 procent jaar-op-jaar. Dat maakt een volgende rentestap van de Federal Reserve in december nu zeer aannemelijk", voegde Colijn toe.

Afgelopen week was de Europese Centrale Bank al aan de beurt. Rabobank meende dat hier weinig nieuws stond in de notulen, maar dat de toon wellicht iets scherper was. Volgens marktanalist Elwin de Groot lijkt de ECB zich geen zorgen te maken over de richting, maar meer over het tempo van de onderliggende inflatie. Dit vond de analist van Rabobank meer "hawkish" dan alleen benadrukken dat de deflatierisico's zijn afgenomen.

Rabobank verwacht dat de ECB "haar guidance heel neutraal en symmetrisch zal gaan neerzetten". Dit om de mogelijkheid open te houden voor nieuwe verruimingen mochten de cijfers daartoe aanleiding geven, aldus De Groot. "Met andere woorden de neerwaartse aanpassing is een signaal, maar niet per se eenrichtingsverkeer."

"Tevens denken wij dat de ECB de rente lang laag, dat wil zeggen rond het huidige niveau, zal houden en dat de [centrale] bank dat zal benadrukken om de effecten van het afbouwen van QE op de marktrentes te temperen", voegde De Groot toe.

Donderdag zijn er de producentenprijzen en de wekelijkse olievoorraden in Amerika, een dag later dan te doen gebruikelijk als gevolg van de viering van Columbus Day op maandag.

De week sluiten we af met inflatiecijfers in Duitsland en Amerika. Ook komt er inzicht in de gemoedstoestand van Joe Sixpack met de maandelijkse detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen samengesteld door de Universiteit van Michigan.

Verder zal er ook weer aandacht zijn voor de ontwikkelingen in Spanje, waar vandaag in Barcelona juist een protest is tegen afscheiding van Catalonië. De onrust in Catalonië na het referendum van afgelopen zondag heeft de Spaanse rentes wat doen oplopen, merkte Colijn van ING op.

Ook zullen de ogen weer gericht zijn op Noord-Korea. Kim Jong-un verdedigde dit weekend het nucleaire programma van zijn land. Jong-un noemde zijn nucleaire wapens een "sterk afschrikmiddel" die zorgen voor vrede op het Koreaanse schiereiland.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen openen overwegend hoger

Alle ogen op rentebesluit Fed.

23 minuten geleden - Lees verder

Meer winst voor Atrium

Vastgoedfonds laat opbrengst verkoop Hongaarse portefeuille terugvloeien.

37 minuten geleden - Lees verder

Schaaij onderzoekt aansprakelijkheid commissarissen SnowWorld

Kritiek volgens SnowWorld onterecht.

59 minuten geleden - Lees verder

Warrants Galapagos uitgeoefend

Bijna 300.000 nieuwe aandelen uitgegeven.

1 uur geleden - Lees verder

Consumenten spenderen meer

Bijna procent meer uitgegeven in januari.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 535,45 0,74% 3,93 531,52
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,80 0,47% 3,74 803,06
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.050,31 0,78% 8,18 1.042,13