Uitgelicht: Refresco smaakmaker na Franse avances

Redactie ABM Financial News - 6 oktober 2017, 19:25

Driemaal scheepsrecht?

(ABM FN-Dow Jones) Refresco Group was afgelopen week de smaakmaker op het Damrak na een nieuw overnamebod door PAI Partners, inmiddels de derde poging van de Fransen om de bottelaar in handen te krijgen.

PAI wil alle 81,2 miljoen aandelen Refresco kopen tegen een prijs van 19,75 euro per stuk. Daarmee wordt de bottelaar gewaardeerd op 1,6 miljard euro.

Volgens analist Corne van Zeijl van Actiam geen slechte waardering. De analist berekende dat PAI 18 keer de verwachte winst voor dit jaar wil betalen. "Best wel stevig", aldus de analist. Ten aanzien van de verwachte winst in 2018 gaat het om een multiple van 15, wat meer in lijn is met het sectorgemiddelde, nuanceerde Van Zeijl de geboden overnameprijs een beetje.

Zoals gezegd was het de derde overnamepoging die PAI ondernam. De eerste werd gedaan voor Refresco een beursnotering kreeg in 2015. De tweede poging volgde in april dit jaar. Toen boden de Fransen 1,4 miljard euro, omgerekend 17,29 euro per aandeel.

Later waren er geruchten dat PAI zelfs bereid was om 1,6 miljard euro neer te tellen, circa 20 euro per aandeel.

Alvorens het echter tot een derde poging kwam, kwam Refresco zelf in actie. De bottelaar maakte bekend dat het de bottelactiviteiten van het Amerikaanse Cott wilde overnemen voor 1,1 miljard euro, ofwel 8,6 maal de EBITDA.

Met deze stap krijgt Refresco de gewenste schaalvergroting in Amerika. Cott verzorgt de botteling van diverse non-alcoholische dranken en genereerde met de overgenomen activiteiten in 2016 een omzet van 1,7 miljard dollar en een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 136,5 miljoen dollar. Het bedrijf onderhoudt contact met meer dan 500 retailers.

De acquisitie leidt volgens Refresco tot potentiële synergievoordelen van 47 miljoen euro en zal voor meer dan 5 procent bijdragen aan de winst in het eerste jaar van consolidatie en "aanzienlijk meer" dan dat in het tweede en derde jaar, aldus Refresco. In een toelichting aan ABM Financial News concretiseerde CEO Roelofs dat na het eerste jaar de winstbijdrage van Cott meer dan 15 procent zal bedragen.

Om de overname van Cott te kunnen financieren besloot Refresco om voor 200 miljoen euro nieuwe aandelen uit te geven. Daarvoor moest uiteraard wel toestemming worden verleend door de aandeelhouders. Dit gebeurde op 5 oktober. Maar liefst 99,5 procent van de aandeelhouders stemde in.

"Heel blij", zei CEO Hans Roelofs tegen ABM Financial News na het bekend worden van de stemuitslag. Er was binnen Refresco niet veel twijfel dat de overname niet zou worden goedgekeurd, maar onduidelijk was hoe groot de steun van de aandeelhouder zou zijn. En met die stemuitslag ziet Roelofs zich voldoende gesteund in de overnamestrategie van de onderneming.

Dat er enige spanning was, was vermoedelijk doordat de activistische aandeelhouder Wyser-Pratte zich roerde. Deze aandeelhouder gaf aan tegen te stemmen. Aangezien Wyser-Pratte evenwel niet voorkwam in het register van de Autoriteit Financiële Markten kon de activist geen heel grote aandeelhouder zijn.

Met de goedkeuring van de aandeelhouders in de zak wachtte Refresco alleen nog de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten af alvorens de emissie in gang kon worden gezet. Een fikse emissie overigens, omdat de marktkapitalisatie op dat moment circa 1,4 miljard euro was.

Die marktkapitalisatie was eind september en begin oktober overigens duidelijk opgelopen, bij bovengemiddelde volumes, maar zonder nieuws om de stijging te verklaren.

Opmerkelijk was de koersbeweging nog meer, omdat een aandeel meestal niet stijgt zolang er een fikse kapitaalverhoging in het vat zit, hoewel een dergelijke stijging de onderneming wel goed uitkomt, aangezien er dan minder aandelen hoeven worden uitgegeven om het benodigde bedrag op te halen.

Na vragen van ABM Financial News op maandag 2 oktober aan Refresco liet de bottelaar weten geen idee te hebben waarom de koers in de voorgaande dagen opliep. De onderneming wilde niet zeggen of het nog in gesprek was met PAI of een andere potentiële koper.

Op 3 oktober werd het overnamebod van PAI door Refresco ontvangen en gecommuniceerd, met een flinke koersstijging tot gevolg. Het bod is inclusief de bottelactiviteiten van Cott, die Refresco nog dit jaar hoopt in de lijven. Tegen ABM Financial News bevestigde de woordvoerder van Refresco dat het bod bij hen pas die dinsdagochtend was binnengekomen en dat in de dagen ervoor er geen contact is geweest tussen Refresco en de Fransen. 

Het bod in april werd direct afgewezen door Refresco. "Refresco Group heeft PAI laten weten dat de voorwaarden geen verder onderzoek behoeven", aldus de bottelaar destijds. 

In tegenstelling tot dat vorige bod van 1,4 miljard euro, zei de top van Refresco ditmaal de bieding van PAI te zullen bestuderen, waarbij het de belangen van alle stakeholders in acht neemt. De bottelaar merkte nog wel op dat ook het nieuwste bod verschillende voorwaarden kent. Welke dit zijn, wilde Refresco niet openbaren. 

Analist Van Zeijl denkt dat de top van Refresco ditmaal het bod wel zal accepteren, of tenminste een neutrale houding zal aannemen en de aandeelhouder laat oordelen. Maar niet iedereen deelt de mening van Van Zeijl. Zakenbank Bryan Garnier verwacht dat Refresco de Fransen opnieuw zal afwimpelen. Het nieuwe bod houdt volgens de analisten te weinig rekening met de "hoogst aantrekkelijke" overname van de bottelactiviteiten van Cott. 

Niet alleen waardeert het bod van PAI de huidige activiteiten van Refresco te laag, aldus Bryan Garnier, ook de potentie die de bottelaar heeft om een rol te spelen in de mondiale groei, de consolidatie van de markt voor private label en het uitbesteden van de productie van frisdranken zijn niet meegenomen in het bod. 

"PAI Partners lijkt al deze kansen te willen benutten, maar is niet bereid om een correct toegangskaartje te kopen", aldus de marktvorsers. "Als gevolg daarvan denken we dat het bestuur van Refresco het bod zal afwijzen."

Het aandeel Refresco Group sloot vrijdag op 18,86 euro, een weekwinst van maar liefst 10,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
REFRESCO... toevoegen aan uw watchlist 19,94 -0,05% -0,01 19,94