Europese beurzen sluiten overwegend lager

Redactie ABM Financial News - 6 oktober 2017, 18:54

Amerikaans banenrapport overtuigt niet.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 389,47 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 12.955,94 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,4 procent op 5.359,90 punten. De Britse FTSE 100 sloot juist 0,2 procent hoger op 7.522,87 punten.

De markt keek vandaag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in september is gedaald, terwijl er een groei was voorzien.  

Er gingen afgelopen maand 33.000 banen verloren, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 80.000.

De groei van 156.000 banen in augustus werd wel bijgesteld naar 169.000. Voor juli ging het cijfer van 189.000 naar 138.000.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank noemde het cijfer over september evenwel niet representatief, vanwege de invloed van de orkanen Harvey en Irma die voor een vertekend beeld zorgen.

De dollar reageerde "sterk volatiel" op het rapport, zo merkte analist Lukman Otunuga van FXTM op. Vooral de stijging van het uurloon van 0,12 dollar zorgde voor een "scherpe" stijging van de dollar en meer optimisme over de inflatieverwachtingen, aldus Otunuga. "Met een werkloosheidcijfer dat terug is gevallen tot het laagste niveau sinds 2001, is het totale rapport bemoedigend en ondersteunt het de verwachtingen op een hogere Amerikaanse rente."

Vooruitkijkend verwacht de analist dat het ietwat vertekende banenrapport in combinatie met de positieve macro-economische data van afgelopen week blijven zorgen voor een optimistisch stemming over de Amerikaanse economie. Dit zorgt volgens Otunuga voor een verder opwaarts potentieel voor de dollar. 

Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets merkte verder op dat het Britse pond geen steun kon vinden. "Het maakt niet uit wat Theresa May zegt, handelaren zijn er niet van overtuigd dat zij een stabiele overheid leidt en dit zorgt voor een druk op de Britse munt." Volgens Aslam is er voor het pond nog een lange weg te gaan naar herstel en onder de huidige omstandigheden lijkt het er volgens de analist op dat de stieren een moeilijke tijd tegemoet gaan.

Op macro-economisch gebied bleek verder dat de Duitse fabrieksorders in augustus zijn gestegen. De orders liepen op maandbasis met 3,6 procent op, waar een toename van slechts 0,9 procent was voorzien. 

De detailhandelsverkopen in Italië daalden in augustus juist op maandbasis met 0,3 procent ten opzichte van juli. Verder bleek dat de Spaanse industrie meer produceerde dan een jaar eerder. 

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1723. Bij de start van de handelsdag in Amsterdam stond het muntenpaar op 1,1700.

De olieprijzen noteerden krap drie procent in het rood. 

Bedrijfsnieuws

Spaanse banken bleven vrijdag onverminderd onder druk liggen in de nasleep van het conflict tussen Spanje en de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië. Banco de Sabadell verloor 1,9 procent en CaixaBank sloot 0,6 procent lager.

EasyJet gaf 1,1 procent prijs, nadat het meldde dat lagere ticketprijzen voor record passagierscijfers zorgden, maar ook voor druk op de omzet per stoel. Daarentegen meldde de prijsvechter tijdens de publicatie van de resultaten over het afgelopen kwartaal dat de winst over het hele boekjaar aan de bovenkant van de afgegeven bandbreedte zal uitkomen. 

Sectorgenoot Ryanair verloor 2,7 procent, nadat CEO Michael O'Leary beloofde het salaris van piloten te verhogen.

Daimler won 0,4 procent, nadat de Duitse autofabrikant zei dat de Mercedes-Benz groep in september 3,7 procent meer auto's wist te verkopen.

CRH verloor 1,9 procent, nadat de Amerikaanse cementproducent Ash Grove Cement meldde een overnamebod ontvangen te hebben van 3,8 miljard dollar, waarmee het bod van CRH ter waarde van 3,5 miljard dollar werd overtroffen.

Tussenstand Wall Street 

Rond het sluiten van de Europese beurzen koerste Wall Street licht lager. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bestaande woningverkopen Amerika nemen af

Afname van 3,2 procent in januari.

14 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse inkoopmanagersindex omhoog - Markit

Industrie en diensten trekken aan.

33 minuten geleden - Lees verder

Broadcom verlaagt bod op Qualcomm

NXP bereid 3 dollar te compenseren.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vrijwel vlakke opening

Fed-notulen krijgen aandacht.

1 uur geleden - Lees verder

Niek Hoek brengt overnamevehikel naar Damrak

IPO moet tenminste 50 miljoen euro opleveren.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.289,86 0,64% 33,68 5.256,18
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.448,81 0,24% 13,16 5.435,65