Europese beurzen bewegen richting hogere opening

Redactie ABM Financial News - 6 oktober 2017, 07:26

Markt in afwachting van Amerikaans banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 23 punten voor de Duitse DAX, een plus van 7 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 13 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten donderdag ook hoger, terwijl beleggers bleven kijken naar de politieke ontwikkelingen in Spanje, waar de kloof tussen Madrid en de separatisten in Catalonië groter werd.

De Spaanse aandelenindex IBEX 35 herstelde zich evenwel met een winst van 2,5 procent, nadat woensdag nog het grootste verlies in meer dan een jaar werd geboekt.

Spaanse aandelen kwamen onder zware druk nadat gewelddadige televisiebeelden van het Catalaanse referendum zondag de wereld over gingen. Het referendum was door de regering in Madrid verboden, maar de Catalanen gingen er toch mee door, waarna een deel van de stemmers hardhandig van de stembussen werd weggehouden door de nationale politie.

Woensdag namen de spanningen tussen het centrale gezag en de afscheidingsbeweging verder toe, nadat de Catalaanse separatisten aankondigden dat ze volgende week maandag de onafhankelijkheid zullen uitroepen. Het regionale Catalaanse parlement zou die dag moeten debatteren over de uitslag van het referendum, waarin 90 procent van de deelnemers voor onafhankelijkheid stemde, maar minder dan 50 procent van de Catalaanse bevolking zijn stem uitbracht.

Woensdagavond zei de Catalaanse regionale president Carles Puigdemont in een televisietoespraak dat hij open blijft staan voor bemiddeling, maar dat Madrid elke vorm van bemiddeling afwijst. Ook beschuldigde hij de Spaanse koning Felipe IV dat hij in een toespraak voor het volk de zijde van het centrale gezag heeft gekozen, en niet heeft opgeroepen tot dialoog.

Donderdag zei de Spaanse premier Mariano Rajoy dat hij Puigdemont heeft verzocht om maandag niet de Catalaanse onafhankelijkheid uit te roepen, "om erger kwaad te voorkomen", meldde persbureau Associated Press. Het Spaanse constitutionele gerechtshof heeft de geplande speciale zitting van het Catalaanse parlement aanstaande maandag tijdelijk opgeschort.

Bedrijfsnieuws

De Zweedse slotenfabrikant Assa Abloy verloor 5 procent, na mediaberichten dat de CEO Johan Molin mogelijk volgend jaar vertrekt, om de nieuwe voorzitter van Ericsson te worden. Het telecombedrijf kreeg daarvan juist een positieve impuls, met een koerswinst van rond 2 procent. Molin zei tegen Reuters dat hij niet gevraagd is om Ericsson te leiden, maar wees het idee niet af.

In Spanje herstelden aandelen die in de voorgaande dagen hard geraakt waren. Banco Santander kon 3 procent bijschrijven, Telefonica eveneens en ook olieconcern Iberdrola won ruim 3 procent terug.

Banco Sabadell schoot zelfs met ruim 6 procent omhoog. De kredietverstrekker liet weten zijn hoofdkantoor in Barcelona mogelijk naar buiten Catalonië te verplaatsen, nadat het aandeel door de dreigende constitutionele crisis in Spanje veel terrein verloor.

Farmaceuten Roche en Novartis verloren beide terrein, met koersdaling van 0,7 procent en 0,6 procent, respectievelijk.

Merlin Entertainment won 3,4 procent, na een bericht van persbureau Bloomberg dat de Britse pretparkenexploitant SeaWorld Entertainment heeft benaderd voor een mogelijke overname.

Het Duitse Siemens zakte 1,2 procent, na het nieuws dat het concern de verkoop van de meeste van zijn aandelen Osram Licht heeft afgerond. Het aandeel Osram verloor 4,7 procent.

EasyJet verloor 0,2 procent, ondanks dat de luchtvaarder bekendmaakte in september op jaarbasis 11 procent meer passagiers vervoerd te hebben.

 

Euro STOXX 50  3.613,54 (+0,5%) 

STOXX Europe 600  391,03 (+0,2%) 

DAX  12.968,05 (0,0%) 

CAC 40  5.379,21 (+0,3%) 

FTSE 100  7.507,99 (+0,5%) 

SMI  9.262,66 (-0,2%) 

AEX  542,88 (+0,2%) 

BEL 20  4.064,18 (+0,5%) 

FTSE MIB  22.566,03 (+0,5%) 

IBEX 35  10.214,70 (+2,5%)  

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vlak. De Amerikaanse beurzen sloten donderdag nog fors hoger, en scherpten daarmee de recente series records aan, gevoed door de hoop dat een belastinghervorming de aandelenmarkten verder omhoog kan duwen.

Het was het zesde recordslot op rij voor de S&P500, wat de langste reeks is sinds 1997, toen er acht dagen op rij op een recordstand werd geëindigd.

De technologiesector en financiële fondsen behoorden tot de best presterende sectoren.

Wall Street, dat toch al in de lift zit, kreeg donderdag een extra duw in de rug door een stemming in het Huis van Afgevaardigden, die een begrotingsvoorstel aannam, als opmaat voor een grootschalige belastingherziening.

De langdurige opwaartse trend op de aandelenmarkten in de Verenigde Staten wordt deels ondersteund door de hoop op belastingverlagingen die president Donald Trump heeft beloofd. De kans op een belastingbeleid dat gunstig is voor bedrijven stuwde vaak het kopen van beleggingen die als risicovol worden gezien.

"Tot een week geleden was er veel pessimisme bij beleggers dat de regering Trump geen enkele belastinghervorming zou kunnen doorvoeren, vooral nadat ze er niet in slaagden om het Obamacare-zorgstelsel te herroepen. Maar dat lijkt vorige week te zijn veranderd en nu geloven meer mensen dat de winsten van bedrijven zullen worden gespekt door lagere belastingtarieven", zei analist Phil Orlando van Federated Investors.

"De weg van de minste weerstand voor de markten lijkt omhoog te zijn", zei portefeuillemanager Aaron Clark van GW&K Investment Management. "Er zijn geen klassieke signalen van uitbundigheid die de richting van de markt zouden laten ontsporen, en ik zou niet verbaasd zijn als de winsten en koerswinstverhoudingen verder zouden stijgen, tenzij er zich een of andere bizarre macro-economische schok voordoet die niemand kan voorspellen", aldus Clark.

Op economisch gebied bleek dat de steunaanvragen in de Verenigde Staten vorige week met 12.000 zijn gedaald terwijl het Amerikaanse handelstekort daalde tot het laagste niveau in 11 maanden.

Vooral positief was dat de Amerikaanse fabrieksorders in augustus, na een flinke krimp in juli, weer groeiden. Met 1,2 procent was de stijging zelfs sterker dan de 1,0 procent die door economen was voorzien. Ook namen de orders voor duurzame goederen toe in vergelijking tot een eerdere raming.

Positief voor het beurssentiment waren daarnaast uitspraken van Fed-beleidsmaker Jerome Powell, die zei dat meer regels en regulering niet altijd de beste oplossing zijn voor problemen in financiële markten. Powell is een van de mogelijke opvolgers van voorzitter Janet Yellen.

Bedrijfsnieuws

United Parcel Service verloor 0,7 procent, terwijl Fedex 0,1 procent hoger eindigde, nadat Bloomberg meldde dat Amazon.com een nieuwe bezorgdienst uitprobeert, die een concurrent kan worden voor de twee pakketbezorgers. Amazon.com sloot 1,6 procent hoger.

SeaWorld Entertainment verloor 6,5 procent. Daarmee werd de winst uitgewist die in de handel voorbeurs werd geboekt, op het nieuws dat Merlin Entertainment, de eigenaar van Legoland, een deel van de worstelende exploitant van zeezoogdierenpretparken zou willen kopen. Merlin won 3,4 procent.

Constellation Brands, bekend van Corona-biertjes, won 4,0 procent nadat het bedrijf beter dan verwachte resultaten boekte en zijn winstverwachting verhoogde.

 

S&P 500 index  2.552,07 (+0,6%)

Dow Jones index  22.775,39 (+0,5%)

Nasdaq Composite  6.585,36 (+0,8%) 

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag hoger, met een plus van 0,3 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,4 procent voor de Chinese Hang Seng index. De Shanghai index is vrijdag nog altijd gesloten vanwege een nationale feestdag.

 

Nikkei 225  20.696,62 (+0,3%)

Shanghai Composite  3.348,94 (+0,3% - slotstand van vorige week vrijdag)

Hang Seng  28.480,51 (+0,4%)

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1700. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1705 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1710 op de borden.

 

USD/JPY Yen   112,96

EUR/USD Euro  1,1700

EUR/JPY Yen   132,16

 

VRIJDAG 6 OKTOBER

00:00 Chinese beurzen gesloten vanwege feestdag (Chi)

08:00 Fabrieksorders - Augustus (Dld)

09:00 Industriële productie - Augustus (Spa)

10:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (Ita) 

14:30 Werkgelegenheid en werkloosheid - September (VS)

 

BEDRIJFSNIEUWS:

-Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse inkoopmanagersindex omhoog - Markit

Industrie en diensten trekken aan.

23 minuten geleden - Lees verder

Broadcom verlaagt bod op Qualcomm

NXP bereid 3 dollar te compenseren.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vrijwel vlakke opening

Fed-notulen krijgen aandacht.

1 uur geleden - Lees verder

Niek Hoek brengt overnamevehikel naar Damrak

IPO moet tenminste 50 miljoen euro opleveren.

2 uren geleden - Lees verder

Garmin presteert boven verwachting

Groei zet dit jaar door.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.289,86 0,64% 33,68 5.256,18
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.448,81 0,24% 13,16 5.435,65