Damrak probeert records aan te scherpen

Redactie ABM Financial News - 6 oktober 2017, 08:18

Zeldzame winstreeks op Wall Street.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Wall Street scherpte donderdagavond maar weer eens de recordstanden aan, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend eveneens overtuigend in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 nog 0,2 procent hoger op 542,88 punten. Een jaarrecord en de hoogste stand in 10 jaar tijd.

Op de Europese beurzen was donderdag sprake van een serene rust. Een "extreem rustige dag" op het Damrak, zo concludeerde analist Corné van Zeijl van Actiam, waarbij de strijd rondom de onafhankelijkheidswens van Catalonië voor eventjes naar de achtergrond verdween en de Spaanse beurs een herstel liet zien na dagen van dalingen. Het achterwege blijven van negatief nieuws is de laatste tijd al voldoende om de markten hoger te zetten en meerdere Europese hoofdbeurzen scherpten dan ook hun jaarrecords aan.

Ook op Wall Street blijft het geld richting de beurs stromen. Hoofdgraadmeter S&P 500 index sloot donderdag al weer voor de achtste handelsdag op rij hoger, waarbij de laatste zes dagen ook dagelijks de all time high werd aangescherpt. Deze laatste reeks werd volgens zakenzender CNBC voor het laatst in 1997 neergezet. De technologiesector en financiële waarden behoorden tot de best presterende sectoren. 

De Amerikaanse beurzen kregen donderdag een extra duw in de rug van een stemming in het Huis van Afgevaardigden, die een begrotingsvoorstel aannam, als opmaat voor een grootschalige belastingherziening. De langdurige opwaartse trend op de aandelenmarkten in de Verenigde Staten is deels gestoeld op de hoop op belastingverlagingen, die president Donald Trump in het vooruitzicht heeft gesteld. De kans op een belastingbeleid dat gunstig is voor bedrijven werd als een van de redenen genoemd voor het kopen van beleggingen die als risicovol worden gezien.

"Tot een week geleden was er veel pessimisme bij beleggers dat de regering Trump geen enkele belastinghervorming zou kunnen doorvoeren, vooral nadat ze er niet in slaagde om het Obamacare-zorgstelsel te herroepen. Maar dat lijkt vorige week te zijn veranderd en nu geloven meer mensen dat de winsten van bedrijven zullen worden gespekt door lagere belastingtarieven", zei analist Phil Orlando van Federated Investors. 

Overigens past een verlaging van de Amerikaanse vennootschapsbelasting in een mondiale trend. RTL Nieuws meldde donderdag nog op basis van bronnen dat de formerende partijen een verlaging van de winstbelasting voor bedrijven zijn overeengekomen van 25 naar 21 procent.

"De weg van de minste weerstand voor de markten lijkt omhoog te zijn", merkte portefeuillemanager Aaron Clark van GW&K Investment Management nog op. "Er zijn geen klassieke signalen van uitbundigheid die de richting van de markt zouden laten ontsporen, en ik zou niet verbaasd zijn als de winsten en koerswinstverhoudingen verder zouden stijgen, tenzij er zich een of andere bizarre macro-economische schok voordoet die niemand kan voorspellen", aldus Clark.

Beleggers kijken vandaag uit naar de vrijgave van het Amerikaanse banenrapport van september. Onder meer cijfers van het Institute for Supply Management wijzen op een sterke groei van de voor de Amerikaanse economie cruciale dienstensector, hetgeen een voorbode kan zijn voor een sterk rapport. Vorige maand bleek in augustus evenwel nog sprake te zijn geweest van een forse tegenvaller met een stijging van het werkloosheidspercentage naar 4,4 procent en een tegenvallende loongroei.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 1,6 procent tot 50,77 dollar, terwijl een december-future Brent 1,9 procent hoger bewoog op 56,84 dollar. De euro blijft daarnaast de laatste weken licht onder druk staan ten opzichte van de dollar. Het muntpaar noteerde vanochtend op 1,1696, ten opzichte van een stand van 1,1710 bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag.

In Azië waren beleggers vanochtend goedgemutst. De winsten liepen uiteen van 0,3 procent voor de beurs in Tokio tot 1,0 procent voor de Australische beurs. De Chinese beurzen na week maandag weer de deuren.

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse fabrieksorders in augustus op maandbasis met 3,6 procent zijn opgelopen, waar een toename van slechts 0,9 procent was voorzien.

Bedrijfsnieuws

Bedrijfsnieuws was er vanochtend nauwelijks. 

ING verhoogde het koersdoel voor Brunel International van 14,00 naar 17,20 euro en plaatste het aandeel op de kooplijst. De bank werd positiever ondanks de recente koersstijging van het aandeel. "Brunel heeft slechts de bodem net achter zich gelaten", aldus de analisten.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index eindigde donderdag 0,6 procent hoger op 2.552,07 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 22.775,39 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent hoger op 6.585,36 punten. 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen openen overwegend hoger

Alle ogen op rentebesluit Fed.

22 minuten geleden - Lees verder

Meer winst voor Atrium

Vastgoedfonds laat opbrengst verkoop Hongaarse portefeuille terugvloeien.

35 minuten geleden - Lees verder

Schaaij onderzoekt aansprakelijkheid commissarissen SnowWorld

Kritiek volgens SnowWorld onterecht.

57 minuten geleden - Lees verder

Warrants Galapagos uitgeoefend

Bijna 300.000 nieuwe aandelen uitgegeven.

1 uur geleden - Lees verder

Consumenten spenderen meer

Bijna procent meer uitgegeven in januari.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 535,45 0,74% 3,93 531,52
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,80 0,47% 3,74 803,06
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.050,31 0,78% 8,18 1.042,13