Damrak blijft stijgen

Redactie ABM Financial News - 6 oktober 2017, 21:18

Financiële markten keken vooral naar Amerikaans banenrapport en Catalonië.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is deze week met een kleine winst gesloten, na een drukke week in aanloop naar de cijfers van bedrijven over het derde kwartaal.

Op politiek gebied was het vooral in Europa een behoorlijk hectische week met demissionaire regeringen in Nederland en Duitsland, een crisis binnen de regerende Conservatieve Partij in het Verenigd Koninkrijk en een dreigende afscheiding van Catalonië van Spanje, maar de aandelenmarkten leken zich daar relatief weinig van aan te trekken.

Op het Damrak eindigde de AEX vrijdag een ruim half procent lager op 539,90 punten. Daarmee boekte de hoofdgraadmeter juit een koerswinst van een half procent op weekbasis.

Het was ook de week van het verdere herstel van de dollar ten opzichte van andere belangrijke valuta's.

"De dollar deed vooral goede zaken met het Britse pond. Het pond is op dit moment uit de gratie door verhoogde politieke onzekerheid. De druk op minister-president Theresa May om af te treden, is de afgelopen dagen toegenomen", zei valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag. "Mocht ze aftreden, dan interpreteren beleggers dit als extra onduidelijkheid over het uitgangspunt van het Verenigd Koninkrijk bij de Brexit-onderhandelingen. Het pond zal waarschijnlijk verder dalen zolang de onzekerheid aanwezig is. Het pond/dollar zou kunnen dalen tot onder 1,30 en de euro/pond kan stijgen tot 0,92", aldus de valua-expert.

"De euro/dollar is inmiddels langzaam tot 1,17 gezakt. De sterker dan verwachte Amerikaanse macro-economische cijfers hebben hier een steentje aan bijgedragen", vervolgde Boele. "Daarnaast hebben de notulen van de ECB de euro iets onder druk gezet. De ECB heeft gesproken over de manier waarop het opkoopprogramma beëindigd zal moeten worden. We denken dat de ECB het maandelijkse bedrag van het aankoopprogramma in januari zal verlagen van 60 miljard naar 30 miljard en dat het aankoopprogramma tot september 2018 verlengd wordt", voegde zij toe.

Catalonië

De aandacht ging deze week vooral uit naar het referendum in Catalonië over een afscheiding van Spanje. Inmiddels hebben verschillende grote Spaanse bedrijven en banken al gemeld vanwege de dreigende onafhankelijkheid, waarover waarschijnlijk volgende week door de regering en parlement van Catalonië wordt besloten, hun hoofdkantoren van Barcelona naar bijvoorbeeld Madrid te verplaatsen of dat tenminste serieus overwegen.

Minister Luis de Guindos van economische zaken zei vrijdag dat de Spaanse regering het voor bedrijven gemakkelijker wil maken om hun hoofdkantoren vanuit Catalonië naar elders in Spanje te verplaatsen. In principe is alleen toestemming van de raad van bestuur van een bedrijf voor verplaatsing nodig, en waar de statuten van een bedrijf dat vereisen ook van aandeelhouders. Dat zei de minister vrijdag op een persconferentie na de wekelijkse kabinetsvergadering. Het besluit is genomen in overleg met de oppositiepartijen PSOE en Ciudadanos.

Marktvorsers van ING, Société Générale en AXA Investment Managers meldden deze week onafhankelijk van elkaar te verwachten dat de spanningen tussen de federale regering van Spanje en de Catalaanse regering voorlopig alleen maar groter zullen worden. ING meldde daarbij "sceptisch te blijven of de kwestie snel achter de rug" zal zijn.

Fitch Ratings heeft in afwachting van de ontwikkelingen donderdag de ratings van een aantal financiële instrumenten, uitstaande obligaties en enkele andere financiële instrumenten van de Catalaanse regering op Rating Watch Negative gezet. Dat betekent dat er een serieuze kans is dat de kredietwaardigheid van deze instrumenten in de komende tijd kan worden verlaagd.

Banen en handelsbalans VS

Vrijdag was er vooral belangstelling voor het officiële Amerikaanse banenrapport over september. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in september is gedaald, terwijl groei was voorzien. Er gingen afgelopen maand 33.000 banen verloren, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 80.000.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank geeft het cijfer vanwege de invloed van de orkanen Harvey en Irma echter een "vertekend beeld". 

De werkloosheid kwam in september uit op 4,2 procent. In augustus was dit nog 4,4 procent. "Dat cijfer is betrouwbaarder en is goed nieuws", aldus Marey.

In september steeg de arbeidsparticipatie licht naar 63,1 procent, terwijl het gemiddelde uurloon met 0,12 dollar toenam tot 26,55 dollar. Op jaarbasis steeg de loongroei met 2,9 procent.

De Rabo-analist zei het cijfer over de loonstijging "met een korrel zout te nemen". "Die stijging is mede ingegeven door tijdelijke tekorten in de bouw en enkele andere sectoren", lichtte hij toe.

Woensdag bleek uit cijfers van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing dat afgelopen maand het aantal banen in de niet-agrarische private sector met 135.000 stuks is gestegen, waar gerekend was op een banengroei van rond de 150.000.

In de Verenigde Staten dreunde deze week de schok van de dramatische aanslag in  Las Vegas met tientallen doden nog na en laaide de discussie over het wapengebruik onder particulieren weer op.

Nederlandse inflatie en formatie

De inflatie in Nederland is in september licht gestegen. De inflatie liep op van 1,4 procent op jaarbasis in augustus naar 1,5 procent in september. Dit kwam vooral door de prijsontwikkeling van vliegtickets, aldus het CBS. Vliegtickets waren in september 6 procent duurder dan in dezelfde maand van 2016. In augustus waren vliegtickets op jaarbasis nog 3 procent goedkoper. De inflatie zoals gemeten op basis van de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) lag in september in Nederland op 1,4 procent, tegen 1,5 procent een maand eerder. In de eurozone bleef de prijsstijging 1,5 procent.

Verder werd deze week bekend dat de formatiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie waarschijnlijk volgende week met hun kabinetsplannen naar buiten treden. Naar verwachting zullen daar belastingverlagingen voor bedrijven en particulieren worden gekoppeld aan een verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9 procent.

Inkoopmanagersindices

Deze week kwam een groot aantal inkoopmanagersindices naar buiten. De bedrijvigheid in de industrie in de eurozone is in september aardig toegenomen, bleek maandag uit cijfers van Markit Economics. De inkoopmanagersindex steeg van 57,4 in augustus naar 58,1 in september. Er was een niveau van 58,2 verwacht, wat gelijk lag aan een voorlopige raming een aantal weken geleden. 

De bedrijvigheid in de Italiaanse industrie bleef in september staan op 56,3. De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie steeg van 55,8 in augustus naar 56,1 in september. De Duitse inkoopmanagersindex steeg van 59,3 in augustus naar 60,6 in september, een van de hoogste niveaus sinds april 2011, stelde Markit. De bedrijvigheid in de Britse industrie is in september wat afgezwakt nadat in augustus nog het hoogste niveau in vier maanden werd bereikt. De index daalde van 56,7 in augustus, naar 55,9 in september.

In Nederland steeg de inkoopmanagersindex zelfs naar het hoogste niveau in zeventien jaar. 

In de Verenigde Staten nam de groei in september ook toe, bleek maandag uit cijfers van het Institute for Supply Managementmet. De inkoopmanagersindex steeg van 58,8 naar 60,8, terwijl economen juist hadden gerekend op een lichte daling van de index. Cijfers van Markit wezen ook op een stijging van de Amerikaanse inkoopmanagersindex, van 52,8 naar 53,1, hetgeen nipt hoger was dan de voorlopige meting van een ruime week terug van 53,0.

Woensdag bleek uit cijfers van Markit Economics dat de activiteiten in de dienstensector van de eurozone in september in een hoger tempo zijn toegenomen. De inkoopmanagersindex van de dienstensector van de landen in de eurozone steeg van 54,7 in augustus naar 55,8 in september. Hiermee kwam de index iets hoger uit dan de voorlopige raming, die op 55,6 lag. De Italiaanse dienstensector groeide afgelopen maand minder hard. In Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk ging het tempo juist omhoog. De samengestelde inkoopmanagersindex van de landen in de eurozone steeg in september van 55,7 naar 56,7. Een eerdere raming ging eveneens uit van 56,7. 

Volgens het Institute for Supply Management steeg de index voor de dienstensector in de Verenigde Staten van 55,3 naar 59,8 punten, het hoogste niveau sinds medio 2005.

ECB

Beleggers konden donderdag reageren op de notulen van de Europese Centrale Bank. Rabobank meende dat hier weinig nieuws in stond, maar dat de toon wellicht iets scherper was. Volgens marktanalist Elwin de Groot lijkt de ECB zich geen zorgen te maken over de richting, maar meer over het tempo van de onderliggende inflatie. Dit vond de analist van Rabobank meer "hawkish" dan alleen benadrukken dat de deflatierisico's zijn afgenomen.

Rabobank verwacht dat de ECB "haar guidance heel neutraal en symmetrisch zal gaan neerzetten". Dit om de mogelijkheid open te houden voor nieuwe verruimingen mochten de cijfers daartoe aanleiding geven, aldus De Groot. "Met andere woorden de neerwaartse aanpassing is een signaal, maar niet per se eenrichtingsverkeer."

"Tevens denken wij dat de ECB de rente lang laag, dat wil zeggen rond het huidige niveau, zal houden en dat de [centrale] bank dat zal benadrukken om de effecten van het afbouwen van QE op de marktrentes te temperen", voegde De Groot toe.

Stijgers en dalers

Refresco Group was afgelopen week de smaakmaker en sterkste stijger op het Damrak na een nieuw overnamebod door PAI Partners, inmiddels de derde poging van de Fransen om de bottelaar in handen te krijgen. PAI wil alle 81,2 miljoen aandelen Refresco kopen tegen een prijs van 19,75 euro per stuk. Daarmee wordt de bottelaar gewaardeerd op 1,6 miljard euro. Of de overname ditmaal wel wordt geaccepteerd, daarover zijn de meningen verdeeld. Het aandeel van het Midkapfonds sloot vrijdag bijna 11 procent hoger dan de slotkoers van vorige week.

Een andere sterke stijger was AScX-fonds Brunel, met een weekwinst van acht procent. Brunel International wil Jilko Andringa als nieuwe CEO, meldde de detacheerder maandag. 

Andringa moet de opvolger worden van de huidige topman Jan Arie van Barneveld. Die blijft tot de benoeming van Andringa wel aan het roer, om een "soepele overgang" te waarborgen, aldus Brunel. Van Barneveld vermoedelijk worden benoemd als commissaris voor een periode van vier jaar, vanaf 1 maart 2018. ING heeft vrijdag het advies voor Brunel Inernational verhoogd van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 14,00 naar 17,20 euro. Analist Marc Zwartsenburg merkte daarbij op dat het aandeel de laatste tijd weliswaar is gestegen, maar dat Brunel zowel operationeel als in de koers van het fonds de bodem nog maar net heeft verlaten.

De grootste stijger in de hoofdindex was Altice met een plus van 4,6 procent, op de voet gevolgd door ArcelorMittal met een stijging van 4,3 procent. Het staalconcern maakte eind vorige week bekend de komende drie jaar 1 miljard dollar te gaan investeren in Mexico. De investering zal vooral worden aangewend voor de bouw van een nieuwe warmwalserij. Brussel legde daarnaast op vrijdag Rusland, Oekraïne, Brazilië en Iran importtarieven op om het dumpen van bepaalde staalproducten in de Europese Unie te beperken.

In de AEX was Gemalto deze week de grootste daler met een verlies van 4,3 procent. Het bedrijf biedt klanten van Oracle aanvullende veiligheidstools aan, maakte de Franse digitale beveiliger dinsdag voorbeurs bekend zonder financiële details te verstrekken. Vrijdag won het aandeel evenwel 1,5 procent.

De cloud-klanten van Oracle kunnen voortaan gebruik maken van SafeNet Encryption en Key Management. "Als bedrijven naar de cloud verhuizen is het efficiënt beschermen van gevoelige informatie een prioriteit", aldus Gemalto in een toelichting. Een dag later meldde het bedrijf een samenwerking met sectorgenoot Ledger gestart voor de ontwikkeling van een veilige infrastructuur voor cryptocurrency-applicaties. Het betreft een nieuwe beveiligingsmodule voor financiële organisaties die met cryptovaluta transacties werken. 

In de AMX-index bungelde PostNL onderaan met een weekverlies van 3,9 procent. Het postbedrijf zal met ingang van 1 januari 2018 de tarieven voor het versturen van brieven in Nederland en naar het buitenland verhogen, werd maandag bekendgemaakt. Volgens PostNL is de verhoging nodig om de daling van het aantal verstuurde brieven op te vangen. Ook werkt het bedrijf aan kostenbesparingen. Flow Traders verloor zelfs 4,8 procent.

Probiodrug was met een verlies van 3,0 procent in de AScX na Nedap de op één na grootste daler. JP Morgan Asset Management heeft een kleiner belang in Probiodrug gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 29 september 2017. JP Morgan meldde een kapitaalbelang van 4,93 procent met eenzelfde stemrecht. Op 7 maart 2016 meldde JP Morgan nog een kapitaalbelang van 5,15 procent met een dito stemrecht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Onzekerheid overheerst op Europese beurzen

Beleggers wachten op inflatie- en groeidata.

48 minuten geleden - Lees verder

VEON breidt uit in Bangladesh

Telecombedrijf koopt aanvullend spectrum en 4G-licentie.

1 uur geleden - Lees verder

Randstad uitblinker op lager Damrak

Cijfers Wessanen zorgen voor teleurstelling.

1 uur geleden - Lees verder

Chemietak AkzoNobel start Duitse chloorfabriek op

Joint venture maakt productie efficiënter.

1 uur geleden - Lees verder

Kersverse Fed-voorzitter Powell alert op risico's financiele stabiliteit

Aanpak Amerikaanse centrale bank ongewijzigd.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 520,57 -0,67% -3,53 524,10
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 789,65 -0,86% -6,83 796,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.057,49 -0,07% -0,71 1.058,20