Beursupdate: Damrak noteert wisselend

Redactie ABM Financial News - 6 oktober 2017, 11:20

Financiƫle markten in afwachting van Amerikaans banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De beurs op het Damrak noteerde vrijdagochtend wisselend. De AEX stond nog geen 0,2 procent af tot 542,09 punten, de AMX noteerde vlak, maar de AScX stond bijna 0,3 procent hoger.

"Vandaag staat er eigenlijk maar één belangrijk cijfer op de agenda, het Amerikaanse banenrapport", merkte marktanalist Ron van der Does van IG vrijdag op. "Hierbij is het belangrijk om niet alleen naar het aantal nieuwe banen te kijken, maar vooral naar de gemiddelde uurlonen. Loongroei levert namelijk een belangrijke bijdrage aan een hogere inflatie en dat is een component die de Federal Reserve momenteel nog terughoudend maakt om de rente verder te verhogen", meent de analist.

De marktvorser merkte verder op dat er vrijdag diverse toespraken van Amerikaanse centrale bankiers op de agenda staan, waaronder die van Rosengren, Kaplan, Dudley en Bullard.

Op macro-economisch gebied bleek dat de Duitse fabrieksorders in augustus zijn gestegen. De orders liepen op maandbasis met 3,6 procent op, waar een toename van slechts 0,9 procent was voorzien. De binnenlandse orders namen in juli toe met 2,7 procent. Orders uit het buitenland stegen zelfs met 4,3 procent ten opzichte van de voorgaande maand.  

De detailhandelsverkopen in Italië daalden in augustus op maandbasis met 0,3 procent ten opzichte van juli. Op jaarbasis was er in augustus, voor seizoenscorrectie, sprake van een daling van de detailhandelsverkopen met 0,5 procent.

De industrie in Spanje produceerde in augustus meer dan een jaar eerder. Op jaarbasis steeg de industriële productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, met 1,8 procent. Op maandbasis steeg de productie met 1,0 procent, waar in juli nog een krimp van 0,3 procent werd gemeten. 

De euro/dollar noteerde donderdag richting het einde van de ochtend op 1,1697. Donderdagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen verhandelde het muntpaar nog op 1,1705 en bij de start van de handelsdag in Amsterdam stond het muntenpaar op 1,1700.

Olie noteerde vrijdagochtend wisselend. De november-future op een vat West Texas Intermediate stond 0,4 procent lager op 50,57 dollar, maar de Brent noteerde nagenoeg vlak op 57,01 dollar.

De financiële markten kijken vrijdagmiddag uit naar het Amerikaanse banen- en werkloosheidsrapport over september van het ministerie van Arbeid. Afgelopen maand steeg, zo bleek woensdag uit cijfers van ADP, het aantal banen in de niet-agrarische private sector met 135.000 stuks. Er was gerekend op een banengroei van rond de 150.000.

Stijgers en dalers

In de AEX waren Gemalto en ABN AMRO de grootste stijgers met plussen van respectievelijk 1,5 en 1,1 procent. 

ArcelorMittal verloor 0,2 procent. Het concern profiteert van nieuwe dumpingmaatregelen die Brussel oplegde aan staalfabrikanten uit bijvoorbeeld Brazilië en Rusland.

ASML steeg 0,2 procent. Senior financial economist Tom Simonts van KBC wees op een koersdoelverhoging voor ASML door Morgan Stanley van 144,00 naar 166,00 euro. "The sky is the limit", voegde Simonts toe. 

Ahold Delhaize daalde 0,9 procent. Mondrian Investment Partners heeft het belang in het fonds vergroot, bleek vrijdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten. Mondrian meldde een kapitaalbelang van 2,65 procent met een stemrecht van 3,03 procent.

Indexzwaargewicht Unilever verloor ook 0,9 procent. In diverse media werd gemeld dat er vanuit private equity partijen veel belangstelling is voor de te koop staande spreads divisie van het concern.

In de Midkap stonden Flow Traders en vastgoedfondsen Eurocommercial en Wereldhave bovenaan met winsten van respectievelijk 2,4, 1,1 en 0,8 procent.

BAM Groep noteerde 0,4 procent lager. Het bouwbedrijf maakte vrijdag bekend een opdracht te hebben ontvangen voor een bouwproject in Luxemburg. In opdracht van vastgoedontwikkelaar Immobel gaat BAM de ruwbouw verzorgen van het woon-, winkel- en kantorenproject Infinity. De werkzaamheden worden uitgevoerd door BAM’s Waalse bedrijfsonderdeel BAM Galère, samen met dochteronderneming BAM Lux in combinatie met Cegelec.

BE Semiconductor Industries noteerde een winst van 0,5 procent. Vrijdag werd bekend dat  Old Mutual een kleiner belang in BE Semiconductor heeft gemeld, bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 3 oktober 2017.

Old Mutal meldde nu een kapitaalbelang van 5,92 procent en een stemrecht van 0,54 procent.

In de AScX was Brunel International de grootste stijger met een plus van 4,5 procent. ING verhoogde vrijdag het advies voor Brunel International van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 14,00 naar 17,20 euro. Analist Marc Zwartsenburg merkte daarbij op dat het aandeel de laatste tijd weliswaar is gestegen, maar dat Brunel zowel operationeel als in de koers van het fonds de bodem nog maar net heeft verlaten.

BeterBed Holding noteerde 0,4 procent hoger. Capfi Delen Asset Management meldde een groter belang in het fonds. Capfi Delen meldde nu een kapitaalbelang van 3,48 procent met eenzelfde stemrecht. 

AMG sloot de lijst onder de kleinere fondsen met een verlies van bijna 2 procent. Vrijdag werd bekend dat Old Mutual het belang in Advanced Metallurgical Group verkocht. 

Old Mutual bracht het belang, dat op 4 mei dit jaar nog op 5,32 procent stond en middellijk reëel werd gehouden voor Acadian Asset Management en Coppe Rock Capital, terug naar 0 procent.

Onder de lokale fondsen noteerde Verenigde Nederlandse Compagnie 1,1 procent hoger. Wim Kemper meldde een kleiner belang in VNC. Kemper, die de beheerder is van het Mountainshield Capital Fund, meldde een kapitaalbelang van 10,11 procent met een stemrecht van eveneens 10,11 procent. Het Mountainshield Capital Fund heeft, zo viel op te maken uit deze melding, zo'n 100.000 aandelen VNC verkocht. Selwyn Duijvestijn, verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van het Mountainshield fonds, bevestigde vrijdag tegen ABM Financial News dat er circa 100.000 stukken VNC via de beurs zijn verkocht, over een langere periode. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse futures wijzen op hogere opening

Markt in afwachting van inflatiedata.

12 minuten geleden - Lees verder

Mario Centeno vanaf morgen president eurogroep

Portugese minister neemt mandaat van Dijsselbloem over.

17 minuten geleden - Lees verder

Stijgend beheerd vermogen zorgt voor hogere winst BlackRock

Beheerd vermogen met ruim een vijfde gestegen.

35 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen hoger rond middaguur

Onderhandelaars CDU/CSU en SPD bereiken voorlopig akkoord coalitie.

38 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Avantium grote daler op groen Damrak

Euro stijgt na nieuws over Duitse coalitie.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 558,89 -0,28% -1,55 560,44
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 847,38 -0,55% -4,68 852,06
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.102,23 0,46% 5,00 1.097,23