Amerikaans banenrapport overtuigt Damrak niet

Redactie ABM Financial News - 6 oktober 2017, 17:43

Cijfers zorgen voor vertekend beeld volgens Rabobank.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag lager gesloten, nadat het Amerikaanse banenrapport niet kon overtuigen. De AEX sloot 0,6 procent lager op 539,90 punten, maar op weekbasis resteerde evenwel een plus van 0,5 procent. 

"Voor publicatie van het Amerikaanse banenrapport koersten de beurzen rond het niveau van donderdag, om vervolgens iets verder weg te zakken toen de cijfers naar buiten kwamen", zo vatte vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer de handelsdag samen. 

Uit het rapport bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in september is gedaald, terwijl er een groei was voorzien. Er gingen afgelopen maand 33.000 banen verloren, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 80.000.

De groei van 156.000 banen in augustus werd wel bijgesteld naar 169.000. Voor juli ging het cijfer van 189.000 naar 138.000.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank noemde het cijfer over september evenwel niet representatief, vanwege de invloed van de orkanen Harvey en Irma die voor een vertekend beeld zorgen. Beter was om te kijken naar de daling van de werkloosheid van 4,4 naar 4,2 procent. "Dat cijfer is betrouwbaarder en is goed nieuws", aldus de marktvorser.

De orkanen zullen in de komende maanden nog de cijfers blijven verstoren, zo verwacht Nijkamp van Fintessa. 

In een eerste reactie op het banenrapport zag de vermogensbeheerder de dollar wat oplopen, maar deze stijging is er inmiddels weer uit, aldus Nijkamp. De vermogensbeheerder bleek vooral te spreken over een stijging van het gemiddelde uurloon met 0,12 dollar. "In combinatie met de sterke macrocijfers die recent verschenen, lijkt een renteverhoging in december bijna onvermijdelijk."

Volgens Nijkamp kijkt de markt nu uit naar de bedrijfscijfers, die vanaf volgende week langzaam binnenstromen. "De verwachtingen zijn wat minder gespannen dan in de eerste twee kwartalen van het jaar, dus de kans op meevallers lijkt groot." Nijkamp is vooral benieuwd welke impact de goedkopere dollar en de duurdere euro hebben gehad op de cijfers van bedrijven. 

Ook kijkt Nijkamp uit naar uitspraken van de Europese Centrale Bank. "Er moet duidelijkheid komen over het opkoopprogramma dat in december afloopt."

Op macro-economisch gebied bleek verder dat de Duitse fabrieksorders in augustus zijn gestegen. De orders liepen op maandbasis met 3,6 procent op, waar een toename van slechts 0,9 procent was voorzien. 

De detailhandelsverkopen in Italië daalden in augustus juist op maandbasis met 0,3 procent ten opzichte van juli. Verder bleek dat de Spaanse industrie meer produceerde dan een jaar eerder. 

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1723. Bij de start van de handelsdag in Amsterdam stond het muntpaar op 1,1700.

De olieprijzen noteerden circa drie procent in het rood. 

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter bleek Gemalto de grootste stijger met een plus van 1,5 procent. Verder lagen de financials er sterk bij, met ABN AMRO, ING Groep en NN Group die 0,4 tot 1,1 procent aan beurswaarde bijschreven. Een grotere kans op een renteverhoging is gunstig voor de financiële waarden.

SBM Offshore en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloren in het licht van gedaalde olieprijzen respectievelijk 2,5 en 1,2 procent. 

Unilever, dat eveneens een zware weging in de hoofdgraadmeter heeft, gaf 1,3 procent aan beurswaarde prijs. In diverse media werd evenwel gemeld dat er vanuit private equity partijen veel belangstelling is voor de te koop staande spreads divisie van het concern.

In de Midkap was het Flow Traders dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 2,6 procent, gevolgd door VolkerWessels dat 0,7 procent won. 

Oliedienstverlener Fugro moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,8 procent en ook PostNL kon met een min van 2,0 procent niet in het groen komen. 

BAM Groep maakte een pas op de plaats. Het bouwbedrijf maakte vrijdag bekend een opdracht te hebben ontvangen voor een bouwproject in Luxemburg. Ook schreef vakblad Cobouw dat BAM, samen met VolkWessels en Boskalis Westminster het Rijkswaterstaat voor de rechter slepen vanwege het mislopen van een grote opdracht. De drie bedrijven zijn van mening dat de opdracht voor de Blankenburgtunnel, de projectwaarde van de opdracht bedraagt 1 miljard euro, ten onrechte aan concurrent Ballast Nedam is gegund.

Onder de kleinere fondsen steeg Brunel International met 3,7 procent. ING verhoogde vrijdag het advies voor Brunel International van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 14,00 naar 17,20 euro. Analist Marc Zwartsenburg merkte daarbij op dat het aandeel de laatste tijd weliswaar is gestegen, maar dat Brunel zowel operationeel als in de koers van het fonds de bodem nog maar net heeft verlaten.

Advanced Metallurgical Group sloot de lijst onder de kleinere fondsen met een verlies van 3,3 procent. Vrijdag werd bekend dat Old Mutual het belang van 5,32 procent in AMG van hand heeft gedaan. 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen koerste Wall Street licht lager. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursagenda: Belgische bedrijven

Eerste resultaten onderweg.

7 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Eerste resultaten komen eraan.

8 minuten geleden - Lees verder

Update: groen licht Brussel voor fusie Qualcomm met NXP

NXP moet octrooien verkopen van EU-waakhond.

59 minuten geleden - Lees verder

Groen licht Brussel voor fusie Qualcomm met NXP

NXP moet octrooien verkopen van EU-waakhond.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street doet het rustig aan na vers record

Grens 26.000 punten woensdag al geslecht.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 563,28 0,37% 2,10 561,18
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 845,55 -0,22% -1,87 847,42
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.087,07 -0,57% -6,23 1.093,30