Vlakke start Damrak voorzien

Redactie ABM Financial News - 5 oktober 2017, 08:14

Adempauze op Beursplein 5.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street sloot woensdagavond nipt hoger op recordstanden, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend vrijwel geen beweging lieten zien. 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. Woensdag sloot de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 nog 0,1 procent lager op 541,65 punten, na het aanscherpen van het jaarrecord tijdens de voorafgaande handelsdag.

De adempauze op de Europese beurzen werd door analisten in verband gebracht met de herhaling van de belofte van Catalaanse leiders om de komende dagen de onafhankelijkheid uit te roepen. "De Spaanse politiek trekt de positieve invloed van de records op Wall Street omlaag. De vastberadenheid van de regionale leiders in Catalonië om zich onafhankelijk van Spanje te verklaren heeft de markt verrast", concludeerde analist Jasper Lawler van London Capital Group.

De leider van de Catalaanse separatisten Carles Puigdemont zei woensdag in een televisietoespraak wel open te blijven staan voor bemiddeling tussen Catalonië en het centrale Spaanse gezag in Madrid. De Spaanse IBEX 35 index daalde woensdag met 2 procent, wat de sterkste daling was in meer dan een jaar. 

Op Wall Street sloot de toonaangevende S&P 500 index woensdag juist met 0,1 procent voor de zevende dag op rij met winst.  De aandelenmarkten kregen onder meer een duwtje in de rug door een zeer positief cijfer van het Institute for Supply Management over de activiteit in de Amerikaanse dienstensector. De index van ISM steeg van 55,3 naar 59,8 punten, het hoogste niveau sinds medio 2005.

Het cijfer, dat wijst op een zeer sterke groei van de voor de Amerikaans economie cruciale dienstensector, kan een goede voorbode blijken voor de vrijgave morgen van het banenrapport over september. Vorige maand bleek in augustus juist nog sprake te zijn geweest van een forse tegenvaller met een stijging van het werkloosheidspercentage naar 4,4 procent en een tegenvallende loongroei.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,9 procent lager op 49,98 dollar. Het is voor het eerst sinds 19 september dat de olieprijs onder de grens van 50 dollar zakte. De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1757, vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen woensdag.

In Azië noteerden de beurzen in Tokio en Sydney vanochtend vrijwel onveranderd. De Chinese beurzen zijn deze week gesloten vanwege feestdagen.

De agenda is vandaag wederom karig gevuld. Vanmiddag kijken beleggers met name naar de volatiele Amerikaanse fabrieksorders en de handelsbalans. Vanochtend werd al wel bekend dat de Nederlandse inflatie in september op jaarbasis is opgelopen naar 1,5 procent, ten opzichte van 1,4 procent in augustus. Dit kwam vooral door de prijsontwikkeling van vliegtickets, aldus het CBS.

Bedrijfsnieuws

Fagron is van plan All Chemistry over te nemen, een Braziliaanse leverancier van farmaceutische grondstoffen voor bereidingsapotheken. Dit maakte de magistrale bereider donderdag voorbeurs bekend, zonder financiële details te noemen. In 2016 realiseerde de Braziliaanse leverancier een omzet van circa 17 miljoen Braziliaanse real, omgerekend ongeveer 4,5 miljoen euro, met een EBITDA-marge die in lijn is met de activiteiten van Fagron in Brazilië.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Philips van 32,00 naar 34,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Ook dat het aandeel nu onder de noemer Healthcare valt in de MSCI index heeft de waardering van Philips goed gedaan, aldus de marktvorsers. 

NN Bank, het bankbedrijf van verzekeraar NN Group, haalde 500 miljoen euro op met de uitgifte van een gedekte obligatie. Het gaat om een Conditional Pass-Through Covered Bond met een looptijd van 7 jaar en een vaste couponrente van 0,5 procent, die werd geplaatst bij institutionele beleggers. 

Het Mountainshield Capital Fund liet een aanbod op zijn converteerbare obligatie Verenigde Nederlandse Compagnie schieten en het fonds koos voor conversie die veel minder aandelen opleverde. Dit bleek uit onderzoek van ABM Financial News. De obligatie kende een verplichte conversie tegen 3,50 euro per aandeel. VNC sloot woensdag 3,1 procent lager op 1,25 euro.

Veon benoemde Josh Drew als chief compliance officer. Drew is sinds juli 2016 actief bij Veon en was daarvoor werkzaam bij computerfabrikant Hewlett-Packard.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index eindigde woensdag 0,1 procent hoger op 2.537,71 punten. De  Dow Jones index won eveneens 0,1 procent op 22.660,88 punten en de Nasdaq eindigde 0,04 procent hoger op 6.534,63 punten. 


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bestaande woningverkopen Amerika nemen af

Afname van 3,2 procent in januari.

13 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse inkoopmanagersindex omhoog - Markit

Industrie en diensten trekken aan.

33 minuten geleden - Lees verder

Broadcom verlaagt bod op Qualcomm

NXP bereid 3 dollar te compenseren.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vrijwel vlakke opening

Fed-notulen krijgen aandacht.

1 uur geleden - Lees verder

Niek Hoek brengt overnamevehikel naar Damrak

IPO moet tenminste 50 miljoen euro opleveren.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,93 0,79% 4,17 528,76
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 815,64 0,92% 7,41 808,23
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.098,61 0,56% 6,16 1.092,45