Olieprijs sluit hoger

Redactie ABM Financial News - 5 oktober 2017, 20:58

Eerste stijging in vier dagen.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag voor het eerst in vier dagen hoger gesloten. 

Een mogelijke verlenging van afspraken om de olieproductie te beperken, een groter dan verwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden en zorgen over een mogelijke orkaan die de de Golf van Mexico nadert stuwden de olieprijs omhoog.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 81 dollarcent hoger, of 1,6 procent, op 50,79 dollar. Een decemberfuture Brent-olie, de mondiale graadmeter voor olie, steeg 2,1 procent tot 56,98 dollar in Londen.

ExxonMobil haalt de bemanning van een platform en Chevron gaat twee platforms in de Golf van Mexico stilleggen, volgens persbureau Reuters, in afwachting van de tropische storm Nate. Die zal naar verwachting komend weekend aanzwellen tot een orkaan en door het midden van de Golf gaan, wat de olieproductie en raffinage-activiteiten in het gebied zou bedreigen. 

Koning Salman van Saoedi-Arabië bezoekt intussen Moskou, wat de eerste keer is voor een Saoedische vorst. Saoedi-Arabië, een zwaargewicht in het oliekartel OPEC, en Rusland, dat geen lid is van de organisatie van olieproducerende naties, zullen naar verwachting een mogelijke verlenging van de productiebeperking bespreken.

Poetin zou hebben voorgesteld om de beperkingen te handhaven tot het einde van het jaar. "Door de afspraak om de productie met 1,8 miljoen vaten per dag te verminderen heeft het kartel flinke stappen gezet in de prijsoorlog, en de winst verstevigd", zei analist Adrienne Murphy van AvaTrade. Toch steeg de productie van OPEC-leden in september, wat voor beleggers aanleiding was om winst te nemen na drie maanden van stijging voor de Brent-olieprijs, zei Murphy. Woensdag daalden de olieprijzen.

Hoewel de Amerikaanse olievoorraden vorige week sterk blijken te zijn gedaald, werd de olieprijs omlaag getrokken door de stijgende olie-export vanuit de Verenigde Staten, volgens Murphy. Door de hogere prijzen hebben Amerikaanse olieproducenten hogere marges en hebben ze geen reden om de kraan dicht te draaien op de olieplatforms."

De Amerikaanse overheid meldde woensdag dat de olieproductie afgelopen met 9,56 miljoen vaten op het hoogste niveau stond in meer dan twee jaar. De export was bijna 2 miljoen vaten per dag.

Dit roept twijfel op of de productiebeperkingen door de coalitie van OPEC- en andere landen wereldwijd wel effectief zullen zijn. 

Woensdag werd ook bekend dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week met 6 miljoen vaten daalden, wat veel sterker was dan economen hadden voorspeld. Dit wijst erop dat de raffinage weer goed op gang komt nadat orkaan Harvey in augustus voor veel schade zorgde in de Amerikaanse oliestaat Texas. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bestaande woningverkopen Amerika nemen af

Afname van 3,2 procent in januari.

16 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse inkoopmanagersindex omhoog - Markit

Industrie en diensten trekken aan.

36 minuten geleden - Lees verder

Broadcom verlaagt bod op Qualcomm

NXP bereid 3 dollar te compenseren.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vrijwel vlakke opening

Fed-notulen krijgen aandacht.

1 uur geleden - Lees verder

Niek Hoek brengt overnamevehikel naar Damrak

IPO moet tenminste 50 miljoen euro opleveren.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.