Nieuwe claimstichting voor gedupeerde klanten Van Lanschot

Redactie ABM Financial News - 5 oktober 2017, 09:52

Stichting wil mogelijkheid collectieve claim onderzoeken.

(ABM FN-Dow Jones) Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen heeft te maken met een nieuwe claimorganisatie voor gedupeerde klanten, zo werd donderdag bekend.

De claimorganisatie, genaamd Stichting Tegen Klantendumping door Van Lanschot, is van mening dat de verkoop uit 2015 van zakelijke vastgoedleningen door de bank aan Promontoria feitelijk "het dumpen van klanten en juridisch gezien onrechtmatig en maatschappelijk ongewenst is". 

De stichting roept gedupeerde klanten op zich aan te melden voor een claim.

De rechtbank in Den Bosch heeft de verkoop van leningen van ruim 120 klanten door Van Lanschot Kempen aan opkoopfonds Promontoria deels teruggedraaid, meldde Het Financieele Dagblad eind vorige maand al.

Van de 120 klanten, die zonder uitzondering in bijzonder beheer van de Bossche bank zaten, stelden meerderen een kort geding in tegen de bank naar aanleiding van de verkoop. 

De ruim 400 miljoen euro aan slechte vastgoedleningen aan Promontoria, een dochter van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Cerberus, vielen volgens de betreffende klanten na de verkoop onder veel strengere voorwaarden, waaronder hogere rentes en kortere aflossingstermijnen. Voor het eerst oordeelde een rechter in deze zaken in het voordeel van de klant, aldus het FD.

Door het terugdraaien van een deel van de leningen is ook de zorgplicht weer teruggekeerd bij Van Lanschot. Een advocaat van de klanten, Patrick Körver, kondigde al aan om naast een eis tot schadevergoeding tegen Van Lanschot, ook een procedure tegen de toezichthouder AFM op te starten. De advocaat wees er onder meer op dat Promontoria geen financiële vergunning heeft.

De nieuwe stichting inventariseert welke onzorgvuldigheden Van Lanschot heeft begaan om vervolgens te onderzoeken of een collectieve actie zinvol is. Indien dit het geval is, wordt gekeken of het zinvol is dat de Stichting voor een bepaalde groep gedupeerden gezamenlijk procedeert, aldus de claimorganisatie. "De eerste inventarisatie is kosteloos en vrijblijvend." De stichting laat zich bijstaan door Blenheim Advocaten.

Het aandeel Van Lanschot Kempen noteerde donderdag 0,4 procent hoger op 27,26 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Wall Street eindigt lager

Winst verdampt na oplopen tienjaarsrente.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger na Fed-notulen

Walmart verder omlaag.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs eindigt lager

Handelaren wachten op nieuwe voorraadcijfers.

Gisteren - Lees verder

Slechts enkele beleidsmakers bij de Fed vrezen oververhitting

Wall Street hoger na publicatie notulen

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
VAN LANS... toevoegen aan uw watchlist 27,40 -0,90% -0,25 27,65