Europese beurzen sluiten hoger.

Redactie ABM Financial News - 5 oktober 2017, 19:07

Ogen blijft gericht op Cataloniƫ en Spanje.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten, terwijl beleggers bleven kijken naar de politieke ontwikkelingen in Spanje, waar de kloof tussen Madrid en de separatisten in Catalonië groter werd.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 391,03 punten, de Duitse DAX presenteerde een miniem verliesje op 12.968,05 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 5.379,21 punten. De Britse FTSE 100 sloot een half procent hoger op 7.507,99 punten. 

De Spaanse index IBEX 35 herstelde zich, met een winst van 2,5 procent tot 10.214,70 punten, nadat woensdag nog het grootste verlies in meer dan een jaar werd geboekt. 

Spaanse aandelen kwamen onder zware druk nadat gewelddadige televisiebeelden van het Catalaanse referendum zondag de wereld over gingen. Het referendum was door de regering in Madrid verboden, maar de Catalanen gingen er toch mee door, waarna een deel van de stemmers hardhandig van de stembussen werd weggehouden door de nationale politie.

Woensdag namen de spanningen tussen het centrale gezag en de afscheidingsbeweging verder toe, nadat de Catalaanse separatisten aankondigden dat ze volgende week maandag de onafhankelijkheid zullen uitroepen. Het regionale Catalaanse parlement zou die dag moeten debatteren over de uitslag van het referendum, waarin 90 procent van de deelnemers voor onafhankelijkheid stemde, maar minder dan 50 procent van de Catalaanse bevolking zijn stem uitbracht.

Woensdagavond zei de Catalaanse regionale president Carles Puigdemont in een televisietoespraak dat hij open blijft staan voor bemiddeling, maar dat Madrid elke vorm van bemiddeling afwijst. Ook beschuldigde hij de Spaanse koning Felipe IV dat hij in een toespraak voor het volk de zijde van het centrale gezag heeft gekozen, en niet heeft opgeroepen tot dialoog.

Donderdag zei de Spaanse premier Mariano Rajoy dat hij Puigdemont heeft verzocht om maandag niet de Catalaanse onafhankelijkheid uit te roepen, "om erger kwaad te voorkomen", meldde persbureau Associated Press. Het Spaanse constitutionele gerechtshof heeft de geplande speciale zitting van het Catalaanse parlement aanstaande maandag tijdelijk opgeschort.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 1,6 procent tot 50,77 dollar, terwijl een december-future Brent 1,9 procent hoger bewoog op 56,84 dollar.

De euro/dollar noteerde bijna 0,4 procent lager op 1,1710, doordat de dollar wereldwijd sterker werd. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1769 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1772 op de 

Bedrijfsnieuws

De Zweedse slotenfabrikant Assa Abloy verloor 5 procent, na mediaberichten dat de CEO Johan Molin mogelijk volgend jaar vertrekt, om de nieuwe voorzitter van Ericsson te worden. Het telecombedrijf kreeg daarvan juist een positieve impuls, met een koerswinst van rond 2 procent. Molin zei tegen Reuters dat hij niet gevraagd is om Ericsson te leiden, maar wees het idee niet af. 

In Spanje herstelden aandelen die in de voorgaande dagen hard geraakt waren. Banco Santander kon 3 procent bijschrijven, Telefonica eveneens en ook olieconcern Iberdrola won ruim 3 procent terug. 

Banco Sabadell schoot zelfs met ruim 6 procent omhoog. De kredietverstrekker liet weten zijn hoofdkantoor in Barcelona mogelijk naar buiten Catalonië te verplaatsen, nadat het aandeel door de dreigende constitutionele crisis in Spanje veel terrein verloor.

Farmaceuten Roche en Novartis verloren beide terrein, met koersdaling van 0,7 procent en 0,6 procent, respectievelijk.

Merlin Entertainment won 3,4 procent, na een bericht van persbureau Bloomberg dat de Britse pretparkenexploitant SeaWorld Entertainment heeft benaderd voor een mogelijke overname. 

Het Duitse Siemens zakte 1,2 procent, na het nieuws dat het concern de verkoop van de meeste van zijn aandelen Osram Licht heeft afgerond. Het aandeel Osram verloor 4,7 procent.

EasyJet verloor 0,2 procent, ondanks dat de luchtvaarder bekendmaakte in september op jaarbasis 11 procent meer passagiers vervoerd te hebben.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.550,40 punten. De Dow Jones index won 0,4 procent procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen. 


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs omhoog

Amerikaanse olievoorraden vorige week gedaald.

20 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Notulen ECB hinten op spoedige aankondiging afbouw QE.

2 uren geleden - Lees verder

Update: Damrak eindigt in het rood na notulen Fed

Vrees voor hogere rentes VS wurgt beurs.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak eindigt in het rood na notulen Fed

Vrees voor hogere rentes VS wurgt beurs.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting verder omlaag.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.309,23 0,13% 7,06 5.302,17
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.450,52 -0,32% -17,66 5.468,18