Europese beurzen openen vermoedelijk verdeeld

Redactie ABM Financial News - 5 oktober 2017, 07:28

Oplopende politieke spanning Spanje drukt op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een verdeelde opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 15 punten voor de Duitse DAX en een daling van 4 punten voor de Franse beurs, maar een stijging van 2 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag overwegend lager gesloten, waarbij opnieuw Spaanse aandelen een lastige dag hadden, nadat Catalaanse leiders hun belofte herhaalden om de onafhankelijkheid uit te roepen in de komende dagen.  

"De Spaanse politiek trekt de positieve invloed van de records op Wall Street omlaag. De vastberadenheid van de regionale leiders in Catalonië om zich onafhankelijk van Spanje te verklaren heeft de markt verrast", concludeerde analist Jasper Lawler van London Capital Group.

"Gezien hun turbulente geschiedenis en sterke banden met de economie zullen shortsellers zich richten op Spaanse banken, als de situatie rond Catalonië leidt tot politieke instabiliteit", zei Lawler verder.

De Spaanse IBEX 35 index daalde 2, procent, wat de sterkste daling was in meer dan een jaar. Aandelen van de Spaanse banken gingen stevig onderuit.

De leider van de Catalaanse separatisten Carles Puigdemont zei tegen de BBC dat de regio binnen enkele dagen zijn onafhankelijkheid zal uitroepen. Die stap zal een klap in het gezicht betekenen van de centrale regering in Madrid, die het referendum van zondag onwettig verklaarde. Ongeveer 90 procent van de stemmers steunde een afscheiding van Spanje, maar meer dan de helft van de bevolking van Catalonië stemde niet.  

Op macro-economisch terrein bleek woensdagmiddag dat de detailhandelsomzet in augustus in de eurozone met 0,5 procent is gedaald, waar gerekend werd op een toename.

Beleggers kregen woensdagochtend al inzicht in diverse Europese inkoopmanagersindices voor de dienstensector. De index voor de gehele eurozone steeg in september in een hoger tempo dan in augustus. De Italiaanse dienstensector groeide minder hard, maar in Duitsland, Frankrijk en Spanje ging het tempo juist omhoog. Ook in het Verenigd Koninkrijk trokken de activiteiten in de dienstensector aan.

Bedrijfsnieuws

Duitse autofabrikanten boekten forse winsten, na positieve verkoopcijfers voor de Amerikaanse markt dinsdag nabeurs. BMW won 2,7 procent, Volkswagen 2,3 procent en Daimler kon 1,2 procent bijschrijven.

Het eveneens Duitse ThyssenKrupp verloor 2,4 procent nadat het industriële concern aankondigde dat het zijn mondiale lasactiviteiten samen wil voegen in een nieuw bedrijfsonderdeel.

Tesco sloot 3,0 procent lager, nadat de Britse supermarktketen in het afgelopen halfjaar van het gebroken boekjaar 2017/18 flink meer winst boekte. Het concern meldde tevens weer dividend te gaan uitkeren. 

 

Euro STOXX 50  3.594,91 (-0,3%) 

STOXX Europe 600  390,40 (-0,1%) 

DAX  12.970,52 (+0,5%) 

CAC 40  5.363,23 (-0,1%) 

FTSE 100  7.467,58 (0,0%) 

SMI  9.283,97 (0,0%) 

AEX  541,65 (-0,1%) 

BEL 20  4.044,39 (0,0%) 

FTSE MIB  22.456,38 (-1,4%) 

IBEX 35  9.964,90 (-2,9%) 

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag vlak.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag opnieuw licht hoger en bereikten daarmee nieuwe records, geholpen door een sterk cijfer over de dienstensector.  

De S&P-index sloot voor de zevende dag op rij met winst. De grootste winsten waren er voor de sector consumentengoederen en gezondheidszorg, terwijl de technologiefondsen onder druk stonden.

"De markten zijn weer in positief terrein op speculatie dat Jerome Powell mogelijk de beste kans maakt op het voorzitterschap van de Fed", zei analist Quincy Krosby van Prudential Financial. "Hij zit min of meer op dezelfde lijn als de huidige voorzitter Yellen en markten willen die status quo graag vasthouden."

Ook van invloed was een zeer positief cijfer over de activiteit in de Amerikaanse dienstensector volgens de index van het Institute for Supply Management. De index steeg van 55,3 naar 59,8 punten, het hoogste niveau sinds medio 2005.

Volgens technisch analist Katie Stockton van BTIG is de opwaartse trend met de recente winstreeks ververst, na de consolidatiefase in september. Dat zou moeten helpen om een terugval van de markten uit te stellen tot later deze maand.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van de fabrikant van elektrische auto's Tesla stegen 2,0 procent tot 355 dollar, nadat analisten van Nomura het aandeel gingen volgen met een koopadvies en een koersdoel van 500 dollar.

Het aandeel Mylan steeg 16 procent nadat de maker van generieke medicijnen dinsdagavond bekendmaakte dat toezichthouder FDA zijn generieke versies had goedgekeurd van het middel Copaxone van Teva Pharmaceuticals, een behandeling voor mensen met terugkerende vormen van multiple sclerose. Het aandeel Teva verloor 15 procent.

PepsiCo sloot vrijwel ongewijzigd nadat de frisdrankfabrikant beter dan verwachte winstcijfers, maar tegenvallende omzetcijfers meldde.

De zaad- en bestrijdingsmiddelenreus Monsanto meldde een verrassende winst- en omzetgroei in het afgelopen kwartaal, toch kwam het aandeel niet verder dan een winst van 0,1 procent.

Het aandeel Amazon sloot 0,9 procent hoger, op 965 dollar, nadat een Europese toezichthouder de e-commercegigant beval om 300 miljoen dollar achterstallige belasting te betalen aan Luxemburg.

Office Depot leverde 18 procent in. De retailketen verlaagde zijn winstverwachting voor 2017 en wil 1 miljard dollar uitgeven aan de overname van IT-bedrijf CompuCom Systems.

Telecombedrijf Verizon eindigde 0,1 procent lager. Dinsdagavond meldde het bedrijf dat alle Yahoo-accounts getroffen werden door een hack in 2013, nadat eerder melding was gemaakt dat slechts een derde van de accounts was getroffen. Verizon nam in juni de noodlijdende internetpionier Yahoo over. 

 

S&P 500 index  2.537,74 (+0,1%)

Dow Jones index  22.661,64 (+0,1%)

Nasdaq Composite  6.534,63 (+0,1%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag overwegend lager, terwijl de financiële markten in China gesloten zijn vanwege een nationale feestdag. De Japanse Nikkei noteerde vrijwel onveranderd op 20.622,46

 

Nikkei 225  20.618,94 (0,0%)

Shanghai Composite  3.348,94 (+0,3% - slotstand vrijdag)

Hang Seng  28.379,18 (+0,7% - slotstand woensdag)

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1766. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1764 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1762 op de borden.

 

USD/JPY Yen  112,72

EUR/USD Euro  1,1766

EUR/JPY Yen  132,58

 

MACRO-AGENDA:

06:30 Inflatie - September (NL)

14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

14:30 Handelsbalans - Augustus (VS)

16:00 Fabrieksorders - Augustus (VS)

00:00 Chinese beurzen gesloten vanwege feestdag (Chi)

 

BEDRIJFSNIEUWS:

22:00 Costco Wholesale - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bestaande woningverkopen Amerika nemen af

Afname van 3,2 procent in januari.

10 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse inkoopmanagersindex omhoog - Markit

Industrie en diensten trekken aan.

30 minuten geleden - Lees verder

Broadcom verlaagt bod op Qualcomm

NXP bereid 3 dollar te compenseren.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vrijwel vlakke opening

Fed-notulen krijgen aandacht.

1 uur geleden - Lees verder

Niek Hoek brengt overnamevehikel naar Damrak

IPO moet tenminste 50 miljoen euro opleveren.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.289,86 0,64% 33,68 5.256,18
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.448,81 0,24% 13,16 5.435,65