Spaanse beurs stevig lager

Redactie ABM Financial News - 4 oktober 2017, 19:15

Duitse beurs haalt markt in na vrije dag.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag overwegend lager gesloten, waarbij opnieuw Spaanse aandelen een lastige dag hadden, nadat Catalaanse leiders hun belofte herhaalden om de onafhankelijkheid uit te roepen in de komende dagen. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 390,40 punten. De Duitse DAX presenteerde een winst van 0,5 procent op 12.970,52 punten en zette daarmee een nieuw record neer. De Duitse beurs was dinsdag gesloten en had daardoor wat goed te maken. Voor de Franse CAC 40 resteerde woensdag een min van 0,1 procent op 5.363,23 punten. De Britse FTSE 100 sloot onveranderd op 7.467,58 punten.

"De Spaanse politiek trekt de positieve invloed van de records op Wall Street omlaag. De vastberadenheid van de regionale leiders in Catalonië om zich onafhankelijk van Spanje te verklaren heeft de markt verrast", concludeerde analist Jasper Lawler van London Capital Group.

"Gezien hun turbulente geschiedenis en sterke banden met de economie zullen shortsellers zich richten op Spaanse banken, als de situatie rond Catalonië leidt tot politieke instabiliteit", zei Lawler verder.

De Spaanse IBEX 35 index daalde 2,9 procent tot 9.964,90 punten, wat de sterkste daling was in meer dan een jaar. Aandelen van de Spaanse banken gingen stevig onderuit. Banco de Sabadell verloor 5,7 procent, CaixaBank daalde 5,0 procent, Bankia leverde 3,7 procent in en BBVA werd 3,6 procent goedkoper.

De leider van de Catalaanse separatisten Carles Puigdemont zei tegen de BBC dat de regio binnen enkele dagen zijn onafhankelijkheid zal uitroepen. Die stap zal een klap in het gezicht betekenen van de centrale regering in Madrid, die het referendum van zondag onwettig verklaarde. Ongeveer 90 procent van de stemmers steunde een afscheiding van Spanje, maar meer dan de helft van de bevolking van Catalonië stemde niet.  

De euro/dollar noteerde woensdag bij het sluiten van de Europese beurzen op 1,1762. Dinsdagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen verhandelde het muntpaar nog op 1,1751 en bij de start van de handelsdag in Amsterdam stond het muntenpaar op 1,1769. 

Op macro-economisch terrein bleek woensdagmiddag dat de detailhandelsomzet in augustus in de eurozone met 0,5 procent is gedaald, waar gerekend werd op een toename.

Beleggers kregen vanochtend verder nog inzicht in diverse inkoopmanagersindices voor de dienstensector in Europa. De activiteiten in de dienstensector van de eurozone in zijn geheel steeg in september in een hoger tempo dan in augustus. De Italiaanse dienstensector groeide afgelopen maand minder hard, maar in Duitsland, Frankrijk en Spanje ging het tempo juist omhoog. Ook in het Verenigd Koninkrijk trokken de activiteiten in de dienstensector aan.

Ook bleek dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week onverwacht sterk zijn gedaald. De olieprijs maakte vervolgens het verlies van woensdagochtend goed en noteerde na het sluiten van de Europese aandelenmarkten in het groen. De november-future op een vat West Texas Intermediate stond 0,3 procent hoger op 50,52 dollar en Brent werd 0,1 procent duurder op 56,07 dollar.

Bedrijfsnieuws

Duitse autofabrikanten boekten forse winsten, na positieve verkoopcijfers voor de Amerikaanse markt dinsdag nabeurs. BMW won 2,7 procent, Volkswagen 2,3 procent en Daimler kon 1,2 procent bijschrijven.

Het eveneens Duitse ThyssenKrupp verloor 2,4 procent nadat het industriële concern aankondigde dat het zijn mondiale lasactiviteiten samen wil voegen in een nieuw bedrijfsonderdeel.

Tesco sloot 3,0 procent lager, nadat de Britse supermarktketen in het afgelopen halfjaar van het gebroken boekjaar 2017/18 flink meer winst boekte. Het concern meldde tevens weer dividend te gaan uitkeren. 

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street zonder al te grote uitslagen. De breed samengestelde S&P500 index ging 0,2 procent hoger op 2.536,56 punten. De Dow Jones-index steeg ook 0,2 procent en de technologiebeurs Nasdaq noteerde eveneens 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Wall Street eindigt lager

Winst verdampt na oplopen tienjaarsrente.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger na Fed-notulen

Walmart verder omlaag.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs eindigt lager

Handelaren wachten op nieuwe voorraadcijfers.

Gisteren - Lees verder

Slechts enkele beleidsmakers bij de Fed vrezen oververhitting

Wall Street hoger na publicatie notulen

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.302,17 0,23% 12,31 5.289,86
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.468,18 0,36% 19,37 5.448,81