Europese beurzen richting verdeelde opening

Redactie ABM Financial News - 4 oktober 2017, 07:20

Focus op inkoopmanagersindexen en ADP banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een verdeelde opening tegemoet. De macro-economische agenda is goed gevuld met een reeks aan inkoopmanagersindexen en het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP.

IG Markets voorziet een openingswinst van 16 punten voor de Duitse DAX en een daling van 5 punten voor de Britse FTSE 100. De Cac 40 opent mogelijk 7,6 punten hoger.

Dinsdag sloten de aandelenmarkten in Europa in het groen. De Duitse DAX en andere indices in Frankfurt bleven vanwege een feestdag gesloten. Net als maandag leek het sentiment geen last te hebben van de nasleep van het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Dinsdag vond in de autonome regio een algemene staking plaats om het geweld van de politie te veroordelen, waarbij scholen en het openbaar vervoer voor het grootste deel van de dag werden stilgelegd.

"De politieke risico's zijn de afgelopen twee weken geleidelijk toegenomen. Het begon met de Duitse federale verkiezingen, die leidden tot de opkomst van de rechts-populisten en dan nu de onafhankelijkheidsstem van Catalonië", zei marktanalist Hussein Sayed van FXTM.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in augustus op maandbasis met 0,3 procent zijn gestegen. Op maandbasis stegen de producentenprijzen in augustus met 2,5 procent. Tevens werd bekend dat de Britse bouwsector in september onverwacht is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de Britse bouwsector daalde van 51,1 in augustus naar 48,1 in september.

Bedrijfsnieuws

Spaanse banken herstelden dinsdag van de forse verliezen een dag eerder, na het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië zondag. Caixabank won 1,6 procent, Banco Santander steeg 0,2 procent en Bankia schreef 1,4 procent bij.

Staalconcern Thyssenkrupp verloor 1,5 procent, na een adviesverlaging van Barclays. Volgens de bank onderschat de markt de schuld van de staalgigant, wordt de winst overschot en is de markt te optimistisch over de voordelen van de opsplitsing van de staalactiviteiten.

Het Britse Ferguson steeg 3,6 procent, nadat de distributeur van loodgieter- en verwarmingsonderdelen een aandeleninkoopprogramma initieerde van 500 miljoen pond, na een stijging van de winst in het boekjaar dat eindigt op 31 juli.

Luchtvaarders consolideerden hun winsten van maandag, na het faillissement van sectorgenoot Monarch Airlines. EasyJet steeg 1,2 procent, International Consolidated Airlines won 0,5 procent en Ryanair sloot 3,0 procent hoger.

Coca-Cola HBC daalde 2,5 procent, nadat de bottelaar meldde dat CEO Dimitris Lois is overleden.

 

Euro STOXX 50  3.605,73 (+0,1%)

STOXX Europe 600  390,72 (+0,2%) 

DAX  12.902,65 (+0,6% - slotstand maandag) 

CAC 40  5.367,41 (+0,3%) 

FTSE 100  7.468,11 (+0,4%) 

SMI  9.283,74 (+0,5%) 

AEX  542,25 (+0,2%) 

BEL 20  4.045,32 (+0,3%) 

FTSE MIB  22.784,82 (-0,1%) 

IBEX 35  10.257,50 (vlak) 

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street lijkt woensdag een vlakke opening tegemoet te gaan, na de nieuwe recordstanden die dinsdag werden bereikt.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda was het dinsdag nog een rustige dag, omdat de belangrijkste macro-economische data uit Amerika vanaf woensdag pas verschijnen. 

Op macro-economisch vlak was er inderdaad weinig te beleven. Uit inkoopmanagerscijfers bleek dat de bedrijvigheid in de regio New York in september is gekrompen. Woensdag kan de Amerikaanse markt aan de slag met het eerste banenrapport van de week, namelijk dat van loonstrookjesverwerker ADP. Vrijdag volgt het officiële overheidsrapport.

Volgens marktstrateeg J.J. Kinahan van TD Ameritrade blijft het sentiment op de beurs in het algemeen goed en de markt lijkt volgens hem dan ook veerkrachtig, terwijl de weg omhoog wat ploeterend wordt voortgezet.

De olieprijs bleef dinsdag in een krappe bandbreedte. De november-future West Texas Intermediate sloot uiteindelijk 0,3 procent lager op 50,42 dollar, tegen een piek van 50,72 dollar eerder op de dag. Volgende richtpunt voor de olieprijs is het voorradenrapport van de Amerikaanse brancheorganisatie API, dat dinsdagavond laat verschijnt, gevolgd door de officiële Amerikaanse voorradencijfers woensdagmiddag.

Bedrijfsnieuws

Autofabrikanten in de VS zaten in de lift na sterke verkoopcijfers in de maand september, onder meer dankzij een extra verkoopdag, lagere prijzen en het feit dat Amerikanen in de nasleep van orkanen Irma en Harvey hun voertuigen moesten vervangen. Ford steeg 2,1 procent en General Motors zelfs 3,1 procent. Fiat Chrysler steeg fractioneel ondanks dat de Amerikaans-Italiaanse autofabrikant de verkopen in september als een van de weinige merken wel zag afnemen.

Tesla meldde maandagavond laat dat men in het derde kwartaal beduidend meer auto's afgeleverd heeft. De fabrikant van elektrische voertuigen verklaarde tegelijkertijd dat de productie van het nieuwe Model 3 achterblijft bij de verwachtingen. "De productie van Model 3 was minder dan verwacht als gevolg van productieverstoringen", zo merkte Tesla op. De fabrikant benadrukte echter dat er geen fundamentele problemen zijn met de productie van het nieuwe model of in de toelevering van onderdelen hiervoor. Tesla voegde toe dat het weet wat het moet doen om deze verstoringen op te lossen. Beleggers waren voldoende overtuigd en het aandeel steeg 1,9 procent.

MGM Resorts steeg 0,2 procent, nadat de eigenaar van hotel Mandalay Bay maandag 5,6 procent verloor, in de nasleep van het schietincident nabij het hotel in Las Vegas. Wapenproducenten stegen daarentegen. American Outdoor Brands, de moedermaatschappij van Smith & Wesson, won 2,4 procent en Sturm, Ruger & Co. steeg 2,2 procent.

Huizenbouwer Lennar steeg 4,8 procent na positieve kwartaalcijfers. De omzet en de winst stegen en het orderboek liep met 18 procent op.

Delta Air Lines kwam met een update over het derde kwartaal en steeg 6,6 procent, wat gunstig was voor andere Amerikaanse luchtvaartaandelen. Delta Air Lines gaf aan dat de marges onder druk stonden in de verslagperiode vanwege orkaan Irma, maar dat de omzet er eenheid in de periode vermoedelijk wel is gestegen. American Airlines won 5,8 procent.

Amazon.com daalde 0,2 procent na het nieuws dat de online retailer in Frankrijk op zoek is naar een lokale partner voor de opening van fysieke winkels. Daarnaast zou het concern in opdracht van de Europese Commissie spoedig mogelijk achterstallige belasting terug moeten betalen in Luxemburg, meldde de Wall Street Journal.

Kroger steeg 3 procent. Op Twitter ging het gerucht dat Ahold Delhaize interesse zou hebben in het Amerikaanse supermarktconcern maar de anonieme zelfbenoemde handelaar DW3p4c leverde geen bron voor de speculatie en beide concerns waren niet bereikbaar voor een reactie.

 

S&P 500 index  2.534,58 (+0,2%)

Dow Jones index  22.641,67 (+0,4%)

Nasdaq Composite  6.531,71 (+0,2%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag hoger, met een plus van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

 

Nikkei 225  20.653,31 (+0,2%)

Shanghai Composite  3.348,94 (+0,3%)

Hang Seng  28.386,32 (+0,8%)

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde woensdagochtend vroeg op 1,1769. Dinsdag bij het slot van Wall Street verhandelde het muntpaar op 1,1751 en bij het Europese slot op 1,1762.

 

USD/JPY Yen   112,61

EUR/USD Euro  1,1769

EUR/JPY Yen   132,50

 

MACRO AGENDA

00:00 Chinese beurzen gesloten vanwege feestdag (Chi)

02:30 Inkoopmanagersindex diensten - September (Jap)

09.15 Inkoopmanagersindex diensten - September (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex diensten - September (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex diensten - September (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex diensten - September (Dui)

10:00 Inkoopmanagersindex diensten - September (eur)

10:30 Inkoopmanagersindex diensten - September (VK)

11:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (Bel)

11:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (eur)

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS) 

14:15 Werkgelegenheid private sector ADP - September (VS) 

16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS) 

15:45 Inkoopmanagersindex Diensten Markit - September (VS)

16:00 Inkoopmanagersindex Diensten ISM - September (VS)

 

BEDRIJFSAGENDA

08:00 Tesco - Halfjaarcijfers (VK)

12:00 PepsiCo - Halfjaarcijfers (VS)

14:30 Monsanto - Cijfers vierde kwartaal (VS)


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street koerst af op lagere opening

Federal Reserve zorgt voor onzekerheid.

35 minuten geleden - Lees verder

Steunaanvragen VS stijgen

Stijging is onverwacht.

44 minuten geleden - Lees verder

Update: Bank of England laat rente ongemoeid

Rente blijft 0,5 procent.

59 minuten geleden - Lees verder

Bank of England laat rente ongemoeid

Rente blijft 0,5 procent.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen noteren lager

Fed en zwakke macrodata drukken markt

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.239,74 -0,24% -12,69 5.252,43
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.429,97 0,16% 8,61 5.421,36