Catalaanse president blijft openstaan voor bemiddeling

Redactie ABM Financial News - 4 oktober 2017, 23:47

Bekritiseert houding Spaanse koning.

(ABM FN-Dow Jones) De president van de Spaanse regio Catalonië, Carles Puigdemont, blijft openstaan voor bemiddeling tussen Catalonië en het centrale Spaanse gezag in Madrid. Dat heeft de president woensdag opnieuw benadrukt in een televisietoespraak, waarin hij fel uithaalde naar de Spaanse koning.

"Ik ben bereid om een bemiddelingsproces te ondernemen", zei de leider van de opstandige Spaanse regio. "We zullen het zo vaak herhalen als het nodig is. Vrede en akkoord zijn onderdeel van onze politieke cultuur van ons volk."

Puigdemont noemde het "zware onverantwoordelijkheid" dat de Spaanse regering elke vorm van bemiddeling blijft weigeren.

Het was de eerste toespraak van Puigdemont sinds het betwiste referendum dat Catalonië zondag hield over onafhankelijkheid van Spanje, maar dat niet erkend wordt door Madrid. 

De Catalaanse voorman herhaalde dat er gehoor zal worden gegeven aan de wens van de Catalanen die in het referendum voor onafhankelijkheid hebben gestemd. Dinsdag zei Puigdemont al tegen de BBC dat Catalonië zich onafhankelijk zal verklaren binnen 48 uur nadat alle officiële resultaten zijn geteld. Dat zou aankomend weekend of begin volgende week zijn.

Waarnemers merkten op dat de toespraak van woensdag geen expliciete oproep naar onafhankelijkheid bevatte. Puigdemont zei dat de Catalaanse regering "opnieuw zijn beste gezicht zal tonen" bij de toepassing van de uitslag van het referendum.  

De regionale leider had zware kritiek op de Spaanse koning Felipe, die zich dinsdag in een toespraak te veel achter het regeringsstandpunt zou scharen en te weinig oog zou hebben voor de wensen van zijn miljoenen Catalaanse landgenoten. 

Het referendum van zondag, waarin 90 procent van de 2,26 stemmers zou hebben gestemd voor onafhankelijkheid, noemde de koning dinsdag in een toespraak voor het volk een poging om de eenheid van Spanje en de soevereiniteit van het land te breken. 

De opgelopen spanningen tussen Catalonië en Madrid zorgden woensdag voor fors lagere aandelenkoersen in Spanje, waar vooral de aandelen van banken het moesten ontgelden. Beleggers vrezen voor politieke instabiliteit in de eurozone die een Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring met zich zou meebrengen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse inkoopmanagersindex omhoog - Markit

Industrie en diensten trekken aan.

25 minuten geleden - Lees verder

Broadcom verlaagt bod op Qualcomm

NXP bereid 3 dollar te compenseren.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vrijwel vlakke opening

Fed-notulen krijgen aandacht.

1 uur geleden - Lees verder

Niek Hoek brengt overnamevehikel naar Damrak

IPO moet tenminste 50 miljoen euro opleveren.

2 uren geleden - Lees verder

Garmin presteert boven verwachting

Groei zet dit jaar door.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.