Beursupdate: AEX licht in het rood

Redactie ABM Financial News - 4 oktober 2017, 11:20

Pas op de plaats bij aanhoudend positieve stemming.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft woensdag de ochtendhandel met licht verlies afgerond. Rond de klok van elf uur noteerde de AEX ruim 0,1 procent lager op 541,38 punten. Ook de AMX en de AScX noteerden in het rood. 

Ondanks dat het Damrak even pas op de plaats maakt, blijft de stemming aanhoudend positief, zei marktanalist Ron van der Does van IG Markets.

"Vooral uit de lage volatiliteit, de breedgedragen winsten en de sterke macro-economische indicatoren blijkt dat het vertrouwen onder investeerders groot blijft. Dat geldt aan beide zijden van de oceaan", aldus de marktvorser. "Iedereen kijkt alweer uit naar het Amerikaanse banenrapport op vrijdag, maar ik denk dat die cijfers van weinig invloed zullen zijn op de beurs. Daarvoor is het sentiment nu gewoon te sterk. Er moeten wel heel onverwachte dingen gebeuren, om het positieve momentum te verstoren", aldus Van der Does.

"De financials staan vandaag op het Damrak weliswaar wat onder druk, maar die fondsen hebben de laatste tijd toch vooral de kar getrokken", voegde hij toe. Zo noteerde ABN AMRO XX procent lager, terwijl Aegon XX procent verloor en ING Groep XX procent inleverde.

Op macro-economisch terrein bleek woensdagochtend dat de activiteiten in de dienstensector van de eurozone in september in een hoger tempo zijn toegenomen, bleek uit cijfers van Markit Economics. De inkoopmanagersindex van de dienstensector van de landen in de eurozone steeg van 54,7 in augustus naar 55,8 in september. Hiermee kwam de index iets hoger uit dan de voorlopige raming, die op 55,6 lag. De Italiaanse dienstensector groeide afgelopen maand minder hard. In Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk ging het tempo juist omhoog. De samengestelde inkoopmanagersindex van de landen in de eurozone steeg in september van 55,7 naar 56,7. Een eerdere raming ging eveneens uit van 56,7. 

Verder bleken de detailhandelsverkopen in de eurozone met 0,5 procent te zijn gedaald in augustus ten opzichte van een maand eerder.  

De euro/dollar noteerde maandag richting het einde van de ochtend op 1,1754. Dinsdagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen verhandelde het muntpaar nog op 1,1751 en bij de start van de handelsdag in Amsterdam stond het muntenpaar op 1,1769.

Volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO heeft de euro/dollar nog wel wat neerwaartse potentie richting de 1,15.

Olie noteerde woensdagochtend in het rood. De november-future op een vat West Texas Intermediate stond 0,7 procent lager op 50,09 dollar en Brent werd ruim 0,8 procent goedkoper op 55,53 dollar.

Later vandaag volgen in de Verenigde Staten de wekelijkse olievoorraden en hypotheekaanvragen, de door ADP gemeten werkgelegenheid in de private sector in september en de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in september, gemeten door Markit en ISM.

Stijgers en dalers

Op de AEX was Ahold de grootste stijger met een plus van 0,7 procent. Analisten van ING, NIBC en KBC Securites hechtten weinig waarde aan mediaspeculaties van een mogelijke poging van het Nederlands-Belgische concern om de Amerikaanse sectorgenoot Kroger over te nemen.

Aegon droeg de rode lantaarn en verloor 1,5 procent.

Royal Dutch Shell noteerde 0,6 procent lager. Shell en KUFPEC hebben de verkoop van twee Shell-dochterondernemingen geannuleerd. Shell meldde dat dochteronderneming BG Asia Pacific Holdings en een dochteronderneming van Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company, ofwel KUFPEC, gemeenschappelijk hebben besloten om de eerder overeengekomen verkoop van Shell Integrated Gas Thailand en Thai Energy te annuleren.

Gemalto daalde 1,4 procent. Het concern is een samenwerking met sectorgenoot Ledger gestart voor de ontwikkeling van een veilige infrastructuur voor cryptocurrency-applicaties. Dit maakte de Franse digitale beveiliger woensdag bekend, zonder financiële details bekend te maken.

In de Midkap was GrandVision de sterkste stijger met een winst van bijna 1,4 procent. Flow Traders was hier de grootste verliezer met een min van 2,1 procent.

Refresco verloor 0,3 procent. Het concern zal ook de nieuwe overnamepoging van PAI Partners afwijzen, is de verwachting van analisten van Bryan Garnier. PAI is bereid 19,75 euro per aandeel Refresco te betalen. Hoewel de Fransen daarmee 15 procent meer bieden dan het bod van 17,30 euro per aandeel uit april, menen de analisten dat PAI in feite juist minder wil betalen, aangezien Refresco de "hoogst aantrekkelijke" overname van de bottelactiviteiten van Cott aan het afronden is. 

TomTom won ruim 0,3 procent, nadat het Franse Michelin de Nederlandse navigatiespecialist heeft geselecteerd als toeleverancier voor Michelin RoadConnect, een app voor vrachtwagenchauffeurs. Financiële details werden niet gemeld.

Onder de kleinere fondsen op de AScX was Lucas met een winst van 1,3 procent de grootste stijger, terwijl Probiodrug met een verlies van 2,3 procent onderaan de smallcap-index stond. 

Bij de lokale fondsen daalde Euronext 0,6 procent. De handelsvolumes van zowel contante effecten als van derivaten op Euronext zijn in september fors gestegen op jaarbasis, waarbij de handel in indextrackers en andere Exchange-Traded Funds (ETFs) ook toenam.

Value8 noteerde 1,9 procent hoger, nadat het bedrijf meldde de activiteiten van liftenspecialist Get Up over te nemen zonder financiële details te vermelden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen openen overwegend hoger

Alle ogen op rentebesluit Fed.

26 minuten geleden - Lees verder

Meer winst voor Atrium

Vastgoedfonds laat opbrengst verkoop Hongaarse portefeuille terugvloeien.

39 minuten geleden - Lees verder

Schaaij onderzoekt aansprakelijkheid commissarissen SnowWorld

Kritiek volgens SnowWorld onterecht.

1 uur geleden - Lees verder

Warrants Galapagos uitgeoefend

Bijna 300.000 nieuwe aandelen uitgegeven.

1 uur geleden - Lees verder

Consumenten spenderen meer

Bijna procent meer uitgegeven in januari.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 535,45 0,74% 3,93 531,52
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,80 0,47% 3,74 803,06
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.050,31 0,78% 8,18 1.042,13