AEX maakt pas op de plaats

Redactie ABM Financial News - 4 oktober 2017, 18:04

Sentiment blijft goed volgens marktkenner.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht lager gesloten, terwijl de politieke onrust in Spanje nog niet van tafel is.

De AEX eindigde 0,1 procent lager op 541,65 punten. Ook de AMX sloot in het rood. 

De situatie in Catalonië, dat de onafhankelijkheid wil uitroepen na een referendum dat door de Spaanse regering niet wordt erkend, moet niet worden onderschat, zei vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Als de regio zich onafhankelijk van Spanje verklaart, leidt dat tot instabiliteit in Europa, en dat is nooit goed voor de financiële waarden. 

De aandelen van banken en verzekeraars in de AEX stonden woensdag dan ook onder druk. 

"Verder is het een afwachtende markt. Ik denk dat we een kleine correctie gaan krijgen, bijvoorbeeld tot 537 punten", zei Van Eerden. "De trend is echter nog steeds positief."

De vermogensbeheerder ziet een beetje vermoeidheid bij beleggers. "We hebben nog maar weinig mensen die zeggen: koop nog wat bij."

De omzetten waren laag. Handelaren zijn met shortposities aan het testen of de markt omlaag kan, zei Van Eerden, die dit wel zei te begrijpen. "De mogelijkheden zijn daar wat groter dan de kans dat de markt verder door blijft stijgen".

Toch is de markt volgens hem erg stabiel, met rode en groene fondsen redelijk in evenwicht. 

Een fonds dat last heeft de lage volatiliteit is Flow Traders. "Dat aandeel blijft maar dalen en dat heeft een verklaring. Het bedrijf kan in deze efficiënte markt, die haast niet beweegt, maar weinig marge maken", zei Van Eerden. "Het wachten is totdat de markt een flinke tik omlaag krijgt." Dat ziet de vermogensbeheerder echter voorlopig niet gebeuren.  

Het Amerikaanse banenrapport aanstaande vrijdag zou kunnen tegenvallen, maar is niet het belangrijkste waar de markt naar kijkt. Dat zijn toch eerder de uitspraken Amerikaanse president Donald Trump, bijvoorbeeld over de schuld van Puerto Rico, die voor onrust zorgen, meent Van Eerden. 

Op macro-economisch terrein bleek woensdagmiddag dat de olievoorraden vorige week onverwacht sterk zijn gedaald. Olie maakte vervolgens het verlies van woensdagochtend goed en noteerde na het sluiten van de Europese aandelenmarkten in het groen. De november-future op een vat West Texas Intermediate stond 0,3 procent hoger op 50,52 dollar en Brent werd 0,1 procent duurder op 56,07 dollar.

Eerder bleek uit cijfers Markit Economics dat de activiteiten in de dienstensector van de eurozone in september in een hoger tempo zijn toegenomen. De Italiaanse dienstensector groeide afgelopen maand minder hard, maar in Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk ging het tempo juist omhoog. De samengestelde inkoopmanagersindex van de landen in de eurozone steeg in september van 55,7 naar 56,7, zoals verwacht werd. Verder bleken de detailhandelsverkopen in de eurozone met 0,5 procent te zijn gedaald in augustus ten opzichte van een maand eerder.

De Amerikaanse inkoopmanagersindex van ISM steeg van 55,3 in augustus naar 59,8 in september. Eerder bleek dat de inkoopmanagersindex voor de dienstensector, zoals die wordt gemeten door Markit Economics, in september juist daalde van 56,0 naar 55,3. In de markt wordt de lezing van ISM echter meestal als maatstafgevend beoordeeld. 

De euro/dollar noteerde maandag richting bij het sluiten van de Amsterdamse beurs op 1,1758. Dinsdagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen verhandelde het muntpaar nog op 1,1751 en bij de start van de handelsdag in Amsterdam stond het muntenpaar op 1,1769.

Volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO heeft de euro/dollar nog wel wat neerwaartse potentie richting de 1,15.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten dertien van de vijfentwintig fondsen hoger en twaalf lager. Aalberts Industries was de grootste stijger met een winst van 1,1 procent.

Gemalto was de grootste verliezer met 1,5 procent. Het concern meldde voorbeurs een samenwerking met sectorgenoot Ledger voor de ontwikkeling van een veilige infrastructuur voor cryptocurrency-applicaties. 

De financiële waarden stonden net als Gemalto onder druk. ING Groep verloor 0,7 procent, NN Group leverde ook 0,7 procent in en Aegon 0,8 procent. ABN AMRO wist het verlies te beperken tot 0,3 procent.

Ahold Delhaize won 0,2 procent. Analisten van ING, NIBC en KBC Securities hechten weinig waarde aan berichten over een mogelijke poging van het Nederlands-Belgische supermarktconcern om de Amerikaanse sectorgenoot Kroger over te nemen. 

Royal Dutch Shell eindigde 0,4 procent lager. Het concern meldde dat dochteronderneming BG Asia Pacific en de Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company, ofwel KUFPEC, hebben besloten om de eerder overeengekomen verkoop van Shell Integrated Gas Thailand en Thai Energy te annuleren.

 Onder de middelgrote fondsen was TKH Group de sterkste stijger met een winst van 1,6 procent. Grandvision steeg 1,2 procent.

Refresco won 0,2 procent op 18,85 euro. Het concern zal ook de nieuwe overnamepoging van PAI Partners afwijzen, is de verwachting van analisten van Bryan Garnier. De Fransen willen 19,75 euro per aandeel Refresco betalen. Dat is weliswaar 15 procent meer dan het bod uit april, maar volgens analisten toch geen sterk bod, aangezien Refresco inmiddels zijn eigen "hoogst aantrekkelijke" overname van de bottelactiviteiten van Cott aan het afronden is. 

TomTom won ruim een procent, nadat het Franse Michelin de Nederlandse navigatiespecialist heeft geselecteerd als toeleverancier voor Michelin RoadConnect, een app voor vrachtwagenchauffeurs. Financiële details werden niet gemeld.

Flow Traders was in de Midkap de grootste verliezer met een min van 2,8 procent. Philips Lighting leverde 2,4 procent in.

Onder de kleinere fondsen op de AScX was AMG met een winst van 2,7 procent de grootste stijger, terwijl Hunter Douglas met een verlies van 2,7 procent onderaan de smallcap-index eindigde. 

Bij de lokale fondsen eindigde Value8 ruim 7 procent hoger, nadat het participatiebedrijf meldde de activiteiten van liftenspecialist Get Up over te nemen zonder financiële details te vermelden. Volgens Van Eerden was niet duidelijk waarom het aandeel hierdoor meer waard is. "Het blijft erg intransparant." Het aandeel HeadFirst, waarin Value8 een belang heeft, won dik 5 procent.

Euronext verloor 0,2 procent. De handelsvolumes van zowel contante effecten als van derivaten op Euronext zijn in september fors gestegen op jaarbasis, waarbij de handel in indextrackers en andere Exchange-Traded Funds (ETFs) ook toenam.

Kaartenmaker AND International Publishers was uit de gratie en verloor 4,0 procent. Esperite ging nog eens 5,5 procent lager.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street zonder al te grote uitslagen. De breed samengestelde S&P500 index ging 0,1 procent hoger op 2.536,56 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 minuten geleden - Lees verder

Wall Street eindigt hoger.

Banken in trek door oplopende rente.

26 minuten geleden - Lees verder

Kodak springt op blockchaintrein

Koers verdubbelt.

50 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs even boven 63 dollar

Hoogste niveau in drie jaar tijd.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street op winst

Banken in trek door oplopende rente.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 563,04 0,38% 2,15 560,89
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 857,41 0,37% 3,13 854,28
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.103,10 -0,04% -0,45 1.103,55