Valuta: dollar houdt wind in de rug.

Redactie ABM Financial News - 3 oktober 2017, 09:56

Oplopende tienjaarsrente steunt Amerikaanse munt.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar houdt de wind in de rug, zowel ten opzichte van de euro als het Britse pond, door optimisme over het rentebeleid van de Fed en het belastingplan van de Amerikaanse president Donald Trump. Dit zegt valutaspecialist Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij dinsdag tegen ABM Financial News.

De rente op tienjarige Amerikaanse staatsleningen steeg met 2 basispunten tot 2,34 procent. Dit zou samenhangen met de mogelijke benoeming van 'havik' Kevin Warsh als opvolger van Janet Yellen als voorzitter van de Fed, aldus de valutaspecialist.

Daarnaast staat de Australische dollar onder druk nadat de centrale bank de rente ongewijzigd hield, zei Maartens.

De euro noteerde dinsdagochtend 0,02 procent lager op 1,1731 dollar en ook het Britse pond bewoog weinig. De Amerikaanse dollar steeg met 0,3 procent ten opzichte van de Japanse yen. 

Na de run-up van 1,04 dollar in januari tot meer dan 1,20 dollar begin september, is de Europese munt inmiddels weer terug op het niveau van eind juli. 

De beweging omlaag begon nadat Janet Yellen liet doorschemeren dat beleggers nog kunnen rekenen op een volgende renteverhoging dit jaar. "Daar begon het mee", zei Maartens. Ook een rol speelt dat Trump binnen drie weken een beslissing zal maken over het Fed-voorzitterschap en heeft gesproken met Kevin Warsh over mogelijke opvolging van Yellen. Warsh zou hawkish zijn, dat wil zeggen meer geneigd om de rente te verhogen. Dat is positief voor de dollarkoers, aldus Maartens.

Het nog niet geheel uitgewerkte belastingplan dat Donald Trump onlangs ontvouwde, met een fors lagere vennootschapsbelasting, wordt volgens Maartens verder gezien als een eerste "kleine overwinning" voor de president, die tot nu toe zijn populistische verkiezingsprogramma niet erg goed wist te realiseren.

Lagere vennootschapsbelasting leidt doorgaans tot hogere bedrijfswinsten. Als die bedrijven vervolgens de lonen gaan verhogen komt er meer inflatie en dat creëert ruimte voor een hogere rente en een hogere dollarkoers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bestaande woningverkopen Amerika nemen af

Afname van 3,2 procent in januari.

14 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse inkoopmanagersindex omhoog - Markit

Industrie en diensten trekken aan.

34 minuten geleden - Lees verder

Broadcom verlaagt bod op Qualcomm

NXP bereid 3 dollar te compenseren.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vrijwel vlakke opening

Fed-notulen krijgen aandacht.

1 uur geleden - Lees verder

Niek Hoek brengt overnamevehikel naar Damrak

IPO moet tenminste 50 miljoen euro opleveren.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.