Valuta: dollar houdt wind in de rug.

Redactie ABM Financial News - 3 oktober 2017, 09:56

Oplopende tienjaarsrente steunt Amerikaanse munt.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar houdt de wind in de rug, zowel ten opzichte van de euro als het Britse pond, door optimisme over het rentebeleid van de Fed en het belastingplan van de Amerikaanse president Donald Trump. Dit zegt valutaspecialist Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij dinsdag tegen ABM Financial News.

De rente op tienjarige Amerikaanse staatsleningen steeg met 2 basispunten tot 2,34 procent. Dit zou samenhangen met de mogelijke benoeming van 'havik' Kevin Warsh als opvolger van Janet Yellen als voorzitter van de Fed, aldus de valutaspecialist.

Daarnaast staat de Australische dollar onder druk nadat de centrale bank de rente ongewijzigd hield, zei Maartens.

De euro noteerde dinsdagochtend 0,02 procent lager op 1,1731 dollar en ook het Britse pond bewoog weinig. De Amerikaanse dollar steeg met 0,3 procent ten opzichte van de Japanse yen. 

Na de run-up van 1,04 dollar in januari tot meer dan 1,20 dollar begin september, is de Europese munt inmiddels weer terug op het niveau van eind juli. 

De beweging omlaag begon nadat Janet Yellen liet doorschemeren dat beleggers nog kunnen rekenen op een volgende renteverhoging dit jaar. "Daar begon het mee", zei Maartens. Ook een rol speelt dat Trump binnen drie weken een beslissing zal maken over het Fed-voorzitterschap en heeft gesproken met Kevin Warsh over mogelijke opvolging van Yellen. Warsh zou hawkish zijn, dat wil zeggen meer geneigd om de rente te verhogen. Dat is positief voor de dollarkoers, aldus Maartens.

Het nog niet geheel uitgewerkte belastingplan dat Donald Trump onlangs ontvouwde, met een fors lagere vennootschapsbelasting, wordt volgens Maartens verder gezien als een eerste "kleine overwinning" voor de president, die tot nu toe zijn populistische verkiezingsprogramma niet erg goed wist te realiseren.

Lagere vennootschapsbelasting leidt doorgaans tot hogere bedrijfswinsten. Als die bedrijven vervolgens de lonen gaan verhogen komt er meer inflatie en dat creëert ruimte voor een hogere rente en een hogere dollarkoers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: vertrouwen Binck-beleggers licht gedaald

Shell en Ahold favoriet, Altice aandeel om te mijden.

8 uren geleden - Lees verder

Stijging Chinese producentenprijzen neemt af

Toename van 5,8 procent op jaarbasis in november.

9 uren geleden - Lees verder

Chinese inflatie daalt

Inflatie november van 1,7 procent op jaarbasis.

9 uren geleden - Lees verder

Brussel overweegt overname Monsanto door Bayer af te keuren - media

Vrees voor te weinig concurrentie.

9 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen ASML lager.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.