Koers Refresco in de lift

Redactie ABM Financial News - 3 oktober 2017, 08:39

Onduidelijk wat aanjager is.

(ABM FN-Dow Jones) De koers van het aandeel Refresco Group zit de laatste handelsdagen goed in de lift, gedragen door relatief hoge volumes.

De oplopende koers is volgens experts die ABM Financial News sprak opvallend, aangezien Refresco binnenkort met een stevige aandelenemissie komt.

Normaliter daalt een koers op een dergelijk vooruitzicht of is er tenminste geen stijging te zien. Voor Refresco is het overigens wel gunstig als de koers hoog staat, omdat het dan minder aandelen hoeft uit te geven om aan de benodigde financiering te komen.

Overname

Refresco wil de bottelactiviteiten van het Amerikaanse Cott overnemen voor circa 1,1 miljard euro. Om dit te bekostigen zal de Nederlandse bottelaar voor 200 miljoen euro aan nieuwe aandelen moeten uitgeven. De marktkapitalisatie van het fonds is circa 1,4 miljard euro. Daarmee gaat het om een stevige plaatsing van nieuwe aandelen, die overigens door de aandeelhouders al is goedgekeurd.

Alvorens Refresco de emissie lanceert, wil het eerst goedkeuring hebben van de betrokken mededingingsautoriteiten voor de overname. Op dit vlak voorziet de bottelaar, zo herhaalde het maandag nog eens tegen ABM Financial News, weinig problemen.

De emissie wordt mogelijk begeleid door JPMorgan, die Refresco eerder ook al meermaals bijstond. Refresco wilde niet bevestigen dat de Amerikaanse zakenbank inderdaad de aankomende aandelenuitgifte zal begeleiden. JPMorgan was afgelopen vrijdag overigens de grootste koper van aandelen Refresco.

Tegengeluid

In aanloop naar de bijzondere aandeelhoudersvergadering over de aandelenuitgifte begin september was er ook een tegengeluid te horen.

De activistische aandeelhouder Wyser-Pratte Management zou volgens persbureau Bloomberg bij de aandeelhoudersvergadering van Refresco tegen de overname stemmen.

In het register van de Autoriteit Financiële Markten is geen belangenmelding van Wyser-Pratte terug te vinden. Dit betekent dat de activist een belang heeft van minder dan 3 procent.

Cott

Cott verzorgt de botteling van diverse non-alcoholische dranken en genereerde met de overgenomen activiteiten in 2016 een omzet van 1,7 miljard dollar en een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 136,5 miljoen dollar. Het bedrijf onderhoudt contact met meer dan 500 retailers.

De acquisitie leidt volgens Refresco tot potentiële synergievoordelen van 47 miljoen euro en zal voor meer dan 5 procent bijdragen aan de winst in het eerste jaar van consolidatie en "aanzienlijk meer" dan dat in het tweede en derde jaar, aldus Refresco. In een toelichting aan ABM Financial News concretiseerde CEO Hans Roelofs al eens dat na het eerste jaar de winstbijdrage van Cott meer dan 15 procent zal bedragen.

Ook analisten zien de toegevoegde waarde van de Amerikaanse overname.

Zelf prooi

In april dit jaar werd een ongevraagd en niet-bindend bod van PAI door Refresco afgewezen. PAI bood volgens Refresco op 6 april 2017 in totaal 1,4 miljard euro in contanten voor de 81,2 miljoen uitstaande aandelen, wat een bod per aandeel van ongeveer 17,29 euro betekende.

Later waren er geruchten dat PAI zelf bereid was om 1,6 miljard euro neer te tellen, circa 20 euro per aandeel. Dit was voordat Refresco de overname van de bottelactiviteiten van Cott meldde.

Refresco geldt volgens experts die ABM Financial News sprak als een typische overnamekandidaat voor private equity.

Vermoedelijk is door de overname van de bottelactiviteiten van Cott de intentie van PAI om Refresco te willen overnemen niet veranderd. Wel moet PAI door de acquisitie van Refresco flink meer geld meenemen bij een eventueel bod. De vraag is of het een dergelijke grotere overname ook aankan.

Op vragen van ABM Financial News of Refresco nog in gesprek is met PAI of een andere potentiële koper, gaf de bottelaar geen commentaar.

Maandag sloot het aandeel Refresco Group 1,7 procent hoger op 17,34 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen openen overwegend hoger

Alle ogen op rentebesluit Fed.

15 minuten geleden - Lees verder

Meer winst voor Atrium

Vastgoedfonds laat opbrengst verkoop Hongaarse portefeuille terugvloeien.

28 minuten geleden - Lees verder

Schaaij onderzoekt aansprakelijkheid commissarissen SnowWorld

Kritiek volgens SnowWorld onterecht.

50 minuten geleden - Lees verder

Warrants Galapagos uitgeoefend

Bijna 300.000 nieuwe aandelen uitgegeven.

55 minuten geleden - Lees verder

Consumenten spenderen meer

Bijna procent meer uitgegeven in januari.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
REFRESCO... toevoegen aan uw watchlist 19,92 -0,05% -0,01 19,89