Europese beurzen maken zich op voor hogere opening

Redactie ABM Financial News - 3 oktober 2017, 07:31

Duitse beurs houdt deuren gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen maken zich op voor een hogere opening. IG Markets voorziet een openingswinst van 18 punten voor de Franse CAC en een stijging van 8 punten voor de Britse FTSE 100.

Maandag begonnen de Europese beurzen nog met winst aan de nieuwe handelsmaand, met uitzondering van de Spaanse beurs, waar de onrust rondom het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië en de confrontatie tussen burgers en politie dit weekend een voorlopig hoogtepunt bereikte.

De Spaanse beurs deelde niet in het optimisme op de Europese beursvloeren en daalde 1,2 procent. Analist David Madden van CMC Markets noemde Catalonië de aanjager van de verliezen op de beurs in Madrid. "De oplopende spanningen hebben beleggers ertoe aangezet om winst te nemen", meent Madden.

De euro/dollar daalde rond het slot op de Europese beurzen naar 1,1739, waar dit vrijdag nog 1,1821 was.

Hoewel de euro lager noteerde vond analist Teeuwe Mevissen van Rabobank de reactie van de financiële markten op de escalatie van de politieke onrust nog meevallen. De analist wees ook op de rente op tienjarige Spaanse staatsleningen. Die stonden richting het slot op de aandelenmarkten circa 8 basispunten hoger. Dat noemde Mevissen "geen standaard beweging", maar ook geen weerspiegeling van een volwaardige constitutionele crisis.

Analist Naeem Aslam van Think Markets meent evenwel dat de markt de risico’s in Spanje niet mag onderschatten.

Verder kon de markt reageren op macro-economische cijfers, waarbij vooral de inkoopmanagers op aandacht konden rekenen.

"De industrie in de eurozone kwam in september in een stroomversnelling", aldus econoom Chris Williamson van Markit. "Het herstel is breedgedragen", voegde de econoom daar aan toe. De inkoopmangersindex voor de eurozone liet een stijging zien van 57,4 naar 58,1, vrijwel in lijn met de verwachtingen van economen.

In Duitsland steeg de index naar 60,6 in september, wat het hoogste niveau was in ruim zes jaar en ook in Frankrijk en Spanje was sprake van een toename in de economische activiteit in de industrie, terwijl de groei in Italië stabiel bleef. In Nederland steeg de inkoopmanagersindex zelfs naar het hoogste niveau in zeventien jaar.

In het Verenigd Koninkrijk daalde de inkoopmanagersindex afgelopen maand overigens wel. Maar augustus liet nog de hoogste stand in vier maanden tijd zien.

Bedrijfsnieuws

Spaanse banken hadden een moeilijke dag. Banco Santander verloor 1,6 procent, Banco de Sabadell 4,5 procent en CaixaBank 4,4 procent.

Het Britse Monarch Airlines werd failliet verklaard. Dit leek sectorgenoten goed te doen. EasyJet won 2,7 procent. "Monarch's falen is goed nieuws voor rivalen", concludeerde analist Neil Wilson van ETX Capital dan ook. Analist Madden van CMC Markets merkte op dat EasyJet al de wind in de rug had, nadat concurrent Ryanair vele vluchten moest schrappen. Deze laatste won evenwel ook 3,5 procent. Het Frans-Nederlandse Air France-KLM won 2,0 procent.

In België waren er twee aandelen die het erg goed deden. Ablynx won maar liefst 26 procent. Voorbeurs kwam het met positieve studieresultaten voor een behandeling van bloedstollingsziekte aTTP. Bryan Garnier en KBC Securities besloten het koersdoel voor Ablynx te verhogen naar respectievelijk 25,00 en 19,50 euro.

Roularta werd maar liefst veertig procent duurder. Voorbeurs meldde het Belgische mediabedrijf het belang van 50 procent in Medialaan te hebben verkocht aan partner De Persgroep. Tegelijk neemt Roularta het belang in Mediafin juist over. Per saldo ontvangt Roularta voor deze deal 217,5 miljoen euro. KBC Securities zette het aandeel vervolgens op de kooplijst.

Euro STOXX 50  3.602,69 (+0,2%)
STOXX Europe 600  390,13 (+0,5%)
DAX  12.902,65 (+0,6%) Dinsdag houdt de Duitse beurs de deuren gesloten vanwege een feestdag.
CAC 40  5.350,44 (+0,4%)
FTSE 100  7.438,84 (+0,9%)
SMI  9.242,15 (+0,9%)
AEX  541,04 (+0,7%)
BEL 20  4.031,64 (+0,4%)
FTSE MIB  22.696,32 (+0,5%)
IBEX 35  10.255,70 (-1,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent dinsdag vermoedelijk met winst, nadat oktober al werd gestart met verse records.

Analist Brian Reynolds van Canaccord Genuity is van mening dat de huidige stierenmarkt nog jaren kan aanhouden, ondanks alle onzekerheden, zoals die rondom Noord-Korea, de Amerikaanse politiek en het verkrappende beleid van de Federal Reserve.

Reynolds is optimistisch gestemd over de koersontwikkeling de komende jaren omdat volgens de analist pensioengeld naar de markten blijft stromen. En bedrijven maken hier gebruik van om eigen aandelen in te kopen. Reynolds denkt dat de markt nog zeker 3 jaar kan genieten van oplopende koersen en mogelijk zelfs vijf jaar. Daarmee zou de huidige stierenmarkt met afstand de grootste in de geschiedenis worden.

Maandagavond zei Robert Kaplan van de Dallas Fed dat hij eerst progressie wil zien in de ontwikkeling van de inflatie alvorens een renteverhoging te kunnen rechtvaardigen. De centraal bankier zei dat de Fed "geduldig" moet zijn met het monetaire beleid.

Dit weekend schoot een Amerikaan in Las Vegas vanuit het Mandalay Bay hotel meer dan 50 mensen dood die een festival bezochten. Daarnaast raakten er nog honderden festivalgangers gewond. Vuurwapenfabrikanten profiteerden, zoals meeste het geval is bij aanslagen, hier duidelijk van.

President Donald Trump zei zondag op Twitter dat "aardig zijn tegen de Rocket Man [De Noord-Koreaanse leider King Jong-un] al 25 jaar niet heeft gewerkt". Waarom zou het nu wel werken vroeg Trump zich af. "Clinton slaagde er niet in, Bush slaagde er niet in en Obama slaagde er niet in. Ik zal niet falen", zo schreef de president.

Macro-economisch was de aandacht vooral gericht op de gemoedstoestand van de inkoopmanagers. Volgens het Institute for Supply Management nam de groei afgelopen maand toe, met een inkoopmanagersindex die steeg van 58,8 naar 60,8, terwijl economen juist hadden gerekend op een lichte daling van de index. Cijfers van Markit wezen ook op een stijging van de inkoopmanagersindex, van 52,8 naar 53,1, hetgeen nipt hoger was dan de voorlopige meting van een ruime week terug van 53,0.

Econoom Chris Williamson van Markit wees er op dat de index steeg, ondanks de verstoringen die de orkanen Harvey en Irma afgelopen maand teweeg brachten. De deelindex voor de werkgelegenheid lag er ook goed bij, met de hoogste banengroei in negen maanden tijd. Toch zag Williamson wel reden tot zorgen. De deelindex voor de output bleef onveranderd op een laag groeitempo wijzen.

De bouwuitgaven namen in augustus met een half procent toe, na een daling van 1,2 procent een maand eerder. Economen rekenden op een stijging van 0,4 procent voor augustus.

De euro/dollar werd bij het sluiten van Wall Street op maandagavond verhandeld op 1,1734, waar dit vrijdag nog 1,1821 was. Olie werd ruim twee procent goedkoper, onder meer vanwege de oplopende dollar, maar ook door zorgen over een stijgend aanbod

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Oracle ging 0,9 procent hoger en Amazon.com daalde 0,2 procent. Bestuursvoorzitter Larry Ellison van Oracle beloofde zondag dat zijn bedrijf cloudopslag aan zal bieden voor een lagere prijs dan Amazon.com.

Streaming video-bedrijf Roku verloor meer dan 11 procent. Na zijn beursdebuut afgelopen donderdag steeg het aandeel ruim 30 procent. Vrijdag dikte het aandeel nog eens 12,9 procent aan.

Altice USA en The Walt Disney Company hebben zondagavond een voorlopige overeenkomst gesloten om de zenders ESPN, ABC en andere Disney-kanalen beschikbaar te kunnen houden voor miljoenen abonnees in New York. Beide bedrijven konden het aanvankelijk niet eens worden over hoeveel Altice zou moeten betalen voor de Disney-kanalen. "We hebben inmiddels een voorlopige overeenkomst bereikt en hebben de deadline verschoven om de definitieve voorwaarden vast te leggen", aldus beide bedrijven. Het aandeel Disney won 1,3 procent en Altice USA steeg 0,8 procent.

Vanwege de schietpartij in Las Vegas stond de entertainmentindustrie onder druk. MGM Resorts verloor bijvoorbeeld 5,6 procent. Vuurwapenfabrikanten spinden juist garen bij de aanval. Zo won American Outdoor Brands, de fabrikant van het bekende merkt Smith & Wesson, 3,2 procent.

S&P 500 index  2.529,12 (+0,4%)
Dow Jones index  22.557,60 (+0,7%)
Nasdaq Composite  6.516,72 (+0,3%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag hoger, met een plus van 0,9 procent voor de Japanse Nikkei, terwijl de Chinese aandelenmarkten de hele week gesloten zijn vanwege een nationale feestdag.

Nikkei 225  20.582,26 (+0,9%)
Shanghai Composite  3.348,94 (slot 29/9)
Hang Seng  27.554,30 (slot 29/9)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1774. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1818 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1821 op de borden.

USD/JPY Yen   113,16
EUR/USD Euro  1,1703
EUR/JPY Yen   132,42

MACRO-AGENDA:
00:00 Chinese beurzen gesloten vanwege feestdag (Chi)
05:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
07:00 Consumentenvertrouwen - September (Jap)
09:00 Duitse beurs gesloten vanwege feestdag (Dld)
10:30 Notulen Bank of England (VK)
11:00 Producentenprijzen - Augustus (eur)
15:45 ISM New York index - September (VS)

BEDIJFSNIEUWS:
09:30 Beleggersdag Econocom
12:00 Lennar - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs omhoog

Amerikaanse olievoorraden vorige week gedaald.

19 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Notulen ECB hinten op spoedige aankondiging afbouw QE.

2 uren geleden - Lees verder

Update: Damrak eindigt in het rood na notulen Fed

Vrees voor hogere rentes VS wurgt beurs.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak eindigt in het rood na notulen Fed

Vrees voor hogere rentes VS wurgt beurs.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting verder omlaag.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.309,23 0,13% 7,06 5.302,17
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.450,52 -0,32% -17,66 5.468,18