Damrak zet opmars vermoedelijk voort

Redactie ABM Financial News - 3 oktober 2017, 08:10

Wall Street sloot op all time high.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag waarschijnlijk nipt hoger openen. Wall Street scherpte vrijdagavond wederom records aan, terwijl de Japanse beurs vanochtend eveneens in het groen noteert. Frankfurt houdt vandaag de deuren gesloten in verband met de viering van de Dag van de Duitse eenheid.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Maandag koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter bij aanvang van het nieuwe kwartaal nog 0,7 procent hoger naar 541,04 punten. Een jaarrecord en tevens de hoogste stand in tien jaar tijd. 

De winsten op Beursplein 5 werden maandag breed gedragen. Onrusten in het Spaanse Catalonië dit weekend en een ongekend dodelijke schietpartij in het Amerikaanse Las Vegas, waarbij tientallen mensen omkwamen en meer dan 500 gewonden werden geteld, konden niet voorkomen dat beleggers mondiaal massaal de koopknop indrukten.

Op Wall Street scherpten de hoofdindices maandagavond dan ook de hoogste standen ooit aan, terwijl de Nikkei index in Tokio vanochtend op een jaarrecord noteerde. Nobelprijswinnaar Robert Shiller constateerde vorige maand al op basis van zijn beroemde Shiller koers/winst-verhouding dat de jarenlange beursrally, die wordt aangejaagd door met name de lage rente, de waarderingen vanuit historisch perspectief extreem hebben opgedreven. De econoom sloot evenwel niet uit dat de ‘bull-market’ nog jaren kan aanhouden.

Analist Brian Reynolds van Canaccord Genuity verwacht zelfs dat de huidige stierenmarkt nog jaren kan aanhouden, ondanks alle onzekerheden, zoals die rondom Noord-Korea, de Amerikaanse politiek en het verkrappende beleid van de Federal Reserve. Reynolds' optimisme is gestoeld op een berg aan pensioengelden die nog richting de kredietmarkt zal stromen. Bedrijven maken hier gebruik van om eigen aandelen in te kopen. Een bijna perfecte correlatie, aldus de analist.

Tesla Motors maakte nabeurs in New York bekend het afgelopen kwartaal een recordaantal elektrische auto’s te hebben afgeleverd bij klanten. Beleggers hadden echter meer oog voor de rapportering van productieverstoringen bij de 'Model 3'. De relatief goedkope auto, die een een Tesla ook voor de massa binnen handbereik moet brengen. Overigens voorspelde topman Elon Musk eind juli al een productionele "hel", waarbij iedereen binnen de organisatie op de toppen van hun tenen zou moeten lopen. De daling in de elektronische handel bleef dan ook beperkt tot 1,5 procent.

Olieprijzen deden maandagavond een stap terug nadat Amerikaanse olieproducenten nieuwe boorplatformen in gebruik bleken te hebben gesteld, terwijl landen aangesloten bij oliekartel OPEC meer vaten olie produceerden. Volgens een rondgang van persbureau Reuters werden er door het kartel in september dagelijks 50.000 vaten meer olie geproduceerd. Ook had olie last van de oplopende dollar. De november-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,09 dollar, ofwel 2,1 procent, lager op 50,58 dollar.

De euro bleef in de nasleep van het Catalaanse referendum licht onder druk staan. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1706, ten opzichte van een stand van 1,0739 bij het sluiten van de Europese beurzen maandag.

De beursagenda is vandaag weer karig gevuld. Op macro-economisch vlak zijn de voornaamste punten de vrijgave van de notulen van de Bank of England en de ISM index die de bedrijvigheid in New York City meet.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell overweegt om een deel van zijn belangen in een tweetal Nederlandse windenergieprojecten van de hand te doen. Dit zeiden twee bronnen maandag tegen persbureau Bloomberg. Samen met partners Eneco en Mitsubishi zou Shell bekijken of het een belang van maximaal 45 procent in Borssele III en IV kan verkopen. De twee windmolenparken kosten zo'n 1,4 miljard dollar om te ontwikkelen.

GrandVision rondde met succes de overname van het belang van 30 procent in Visilab af. De optiekketen is sinds 2007 aandeelhouder van Visilab, dat 98 winkels uitbaat. In 2016 werd er een netto omzet gerealiseerd van 173 miljoen Zwitserse frank met meer dan 900 werknemers.

Unibail-Rodamco meldde de afronding van de verkoop van So Ouest Plaza in Parijs. Het pand, waarvan de verkoop al in februari dit jaar werd beklonken, werd verkocht voor een nettoprijs van 473,8 miljoen euro aan een institutionele belegger. 

Van Lanschot Kempen rondde zijn aandeleninkoopprogramma af. In totaal werden er 300.000 aandelen ingekocht tegen een gemiddelde prijs van 26,00 euro per aandeel, hetgeen neerkomt op een totaalbedrag van bijna 7,8 miljoen euro. De ingekochte aandelen zullen worden uitgekeerd aan medewerkers in het kader van het bestaande beloningsbeleid en aandelenplan. 

Ook Euronext rondde een inkoopprogramma van eigen aandelen af. In totaal kocht het beursbedrijf 45.659 eigen aandelen in tussen 14 en 29 september. De gemiddelde prijs die werd betaald, is 51,02 euro. De aandelen werden ingekocht vanwege beloningsplannen van Euronext.

Gemalto biedt klanten van Oracle aanvullende veiligheidstools aan. Dit maakte de Franse digitale beveiliger voorbeurs bekend zonder financiële details te verstrekken. 

KPN maakte bekend IT-beveiliger QSight over te nemen voor een niet nader genoemd bedrag. 

TIE Kinetix boekte een "significante" stijging van de orderinstroom in 2017. In september haalde TIE bijna 3 miljoen euro aan orders binnen. 

Slotstanden Wall Street

Bij het klinken van de slotbel noteerde de Dow Jones index maandag 0,7 procent hoger op 22.557,60 punten, won de breder samengestelde S&P 500 index 0,4 procent op 2.529,12 punten en techbeurs Nasdaq wist 0,3 procent.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 569,30 0,50% 2,81 566,49
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 858,95 0,77% 6,58 852,37
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.094,13 0,71% 7,73 1.086,40