Damrak hoger gesloten

Redactie ABM Financial News - 3 oktober 2017, 17:57

Amsterdams beurs zet opwaartse trend voort.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 542,25 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

Het Damrak wist de opwaartse trend van een dag eerder dinsdag vast te houden. "Op de eerste handelsdag van het vierde kwartaal had de Amsterdamse beurs de wind in de rug. Een niet te stuiten positief sentiment helpt de beurs momenteel record na record neer te zetten", zei marktanalist Ron van der Does van IG. "Het aanhoudende positieve economische sentiment zorgt voor een aanhoudend positieve stemming op de mondiale beurzen. Toch mag na dagen van een krachtige rally enige verzadiging verwacht worden, maar een echte correctie lijkt vooralsnog niet aan de orde", voegde hij toe. "Daarvoor zijn de indicatoren te sterk voor en er moet al iets onverwachts komen om het sentiment te keren."

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in augustus op maandbasis met 0,3 procent zijn gestegen. Op maandbasis stegen de producentenprijzen in augustus met 2,5 procent.

Tevens werd bekend dat de Britse bouwsector in september onverwacht is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de Britse bouwsector daalde van 51,1 in augustus naar 48,1 in september.

De inkoopmanagersindex voor de regio New York toonde verder een krimp van bedrijvigheid.

Olie noteerde dinsdag verdeeld. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 50,52 dollar, terwijl een november-future Brent vlak sloot op 56,14 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1762. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1721 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1732 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 1,4 procent.

Gemalto sloot 1,5 procent lager en eindigde als sterkste daler van de hoofdfondsen. Het concern biedt klanten van Oracle aanvullende veiligheidstools aan. Dit maakte de Franse digitale beveiliger dinsdag bekend zonder financiële details te verstrekken.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell steeg 1,3 procent en was daarmee de op één na sterkste stijger. Het energieconcern overweegt om een deel van zijn belangen in een tweetal Nederlandse windenergieprojecten van de hand te doen. Dit zeiden twee bronnen tegen persbureau Bloomberg. Samen met partners Eneco en Mitsubishi zou Shell bekijken of het een belang van maximaal 45 procent in Borssele III en IV kan verkopen. De twee windmolenparken kosten zo'n 1,4 miljard dollar om te ontwikkelen.

KPN verloor 0,3 procent, nadat het telecomconcern bekendmaakte cybersecuritybedrijf QSight IT over te nemen. De overname past volgens KPN in de strategie van het bedrijf om te groeien op het gebied van internetbeveiliging en versterkt de capaciteit om bedreigingen te detecteren en voorspellen.

In de Midkap was Refresco Group met een winst van 8,5 procent veruit de grootste stijger. PAI Partners bracht opnieuw een ongevraagd indicatief bod uit op Refresco Group. PAI is nu bereid alle 81,2 miljoen aandelen Refresco te kopen tegen 19,75 euro per stuk. Daarmee waardeert PAI de bottelaar op 1,6 miljard euro. Het bod, dat vandaag werd uitgebracht, is inclusief de bottelactiviteiten van Cott, die Refresco nog dit jaar hoopt in de lijven. De top van Refresco zegt het bod van PAI te bestuderen, waarbij het de belangen van alle stakeholders in acht neemt.

ASR Nederland steeg 0,1 procent en UBS Group meldde een kleiner belang in ASR.

Aperam steeg met een winst van 2,1 procent en eindigde als één na sterkste stijger onder de Midkappers. Flow Traders was met een verlies van 1,3 procent de sterkste daler.

In de AScX sloot Van Lanschot Kempen vlak. De Brabantse bank heeft zijn aandeleninkoopprogramma afgerond. In totaal werden er 300.000 aandelen ingekocht tegen een gemiddelde prijs van 26,00 euro per aandeel, hetgeen neerkomt op een totaalbedrag van bijna 7,8 miljoen euro. De ingekochte aandelen zullen worden uitgekeerd aan medewerkers in het kader van het bestaande beloningsbeleid en aandelenplan.

Stern Groep steeg 0,4 procent. Het aantal verkochte nieuwe personenauto's is in september net als in voorgaande maanden op jaarbasis gestegen, bleek dinsdag uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. In de afgelopen maand werden 35.964 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dat is 7,9 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Over de eerste negen maanden van dit jaar namen de verkopen met 13,6 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Bij de lokale fondsen daalde TIE Kinetix 2,2 procent. Het concern heeft in september voor bijna 3 miljoen euro aan orders binnengehaald. De orders kwamen zowel van bestaande als van nieuwe klanten. Na de introductie van FLOW in 2016, is de orderinstroom heel dit jaar gestegen tot boven de 15 miljoen euro, waar dit in 2016 13,3 miljoen euro was. Dit ondanks dat de orders voor niet-kernproducten daalde.

Euronext noteerde 1,2 procent hoger, nadat UBS het koersdoel verhoogde van 56,00 euro naar 58,00 euro, met handhaving van het koopadvies.

Ajax verloor 0,2 procent. De Amsterdamse voetbalclub maakte maandagavond bekend dat Marc Overmars Edwin van der Sar vervangt als voorzitter van het technisch hart van de voetbalclub.

Kardan daalde 18,7 procent. Standard & Poor's verlaagde via zijn Israëlische dochter Maalot de kredietwaardigheid van ilB naar ilCCC met een negatieve outlook. S&P-dochter Maalot motiveerde de verlaging met het oordeel dat de financiële flexibiliteit van Kardan laag is als gevolg van zijn zeer hoge schuldpositie en het feit dat de portefeuille van het bedrijf slechts uit private assets bestaat.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.530,81 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 534,09 0,27% 1,45 532,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 823,23 0,93% 7,58 815,65
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.082,25 -0,64% -6,97 1.089,22