Beursupdate: Damrak maakt pas op de plaats

Redactie ABM Financial News - 3 oktober 2017, 11:00

Dollar blijft sterk ten opzichte van de euro.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft de dinsdagochtend redelijk vlak afgerond. Rond de klok van elf uur noteerde de AEX vlak op 541,03 punten. De AMX stond op winst, maar de AScX noteerde in het rood. 

"De AEX maakt even een pas op de plaats en dat is geen enkel probleem na ruim een week met prachtige prestaties", zei analist Corné van Zeijl van Actiam. "Wat verder opvalt is dat de rente oploopt, vooral in de Verenigde Staten, maar ook met 3 basispunten in Nederland",voegde de analist toe.

De marktvorser merkte daarbij op dat de rentestijgingen mede het gevolg zijn van politieke onzekerheden in verschillende regio's en de aanhoudende verbeterde economische omstandigheden. "We hebben maandag tenslotte een hele serie mooie macrocijfers gezien", aldus Van Zeijl.

Op macro-economisch gebied bleek vanochtend dat de Bank of Australia de rente onveranderd heeft gelaten. Met het rentebesluit blijft de refirente conform de verwachting staan op 1,50 procent. Tijdens de beleidsvergadering in aanloop naar het besluit werd geconstateerd dat de arbeidsmarkten zijn verscherpt en dat in veel volgroeide economieën de groei bovengemiddeld is, hoewel er onzekerheden blijven. De Australische economie groeide in het afgelopen kwartaal met 0,8 procent en de centrale bank verwacht dat de economie van het land in de loop van het jaar verder zal aantrekken.

Het vertrouwen onder Japanse consumenten is in september gestegen, bleek dinsdag verder uit cijfers van de Japanse overheid. De vertrouwensindex liep op van 43,3 in augustus naar 43,9 in september. Alle vier deelindexen lieten een stijging zien in september.

De euro/dollar noteerde maandag richting het einde van de ochtend op 1,1737. Maandagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen verhandelde het muntpaar nog op 1,1734 en bij de start van de handelsdag in Amsterdam stond het muntenpaar op 1,1706. 

De dollar houdt de wind in de rug, zowel ten opzichte van de euro als het Britse pond, door optimisme over het rentebeleid van de Fed en het belastingplan van de Amerikaanse president Donald Trump, zei valutaspecialist Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij dinsdag tegen ABM Financial News.

Olie noteerde dinsdagochtend nagenoeg vlak. De november-future op een vat West Texas Intermediate stond vlak op 50,58 dollar. Brent werd minder dan 0,1 procent duurder op 56,15 dollar.

Later vandaag volgen op macro-economische gebied nog de producentenprijzen in de eurozone in augustus en de ISM New York index van september.

Stijgers en dalers

In de AEX waren Altice en ArcelorMittal met stijgingen van respectievelijk 2,6 en bijna 1 procent de grootste stijgers. Gemalto sloot de rij met een verlies van 0,9 procent. Het concern biedt klanten van Oracle aanvullende veiligheidstools aan. Dit maakte de Franse digitale beveiliger dinsdag bekend zonder financiële details te verstrekken. 

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell steeg 0,4 procent. Het energieconcern overweegt om een deel van zijn belangen in een tweetal Nederlandse windenergieprojecten van de hand te doen. Dit zeiden twee bronnen tegen persbureau Bloomberg. Samen met partners Eneco en Mitsubishi zou Shell bekijken of het een belang van maximaal 45 procent in Borssele III en IV kan verkopen. De twee windmolenparken kosten zo'n 1,4 miljard dollar om te ontwikkelen.

KPN steeg 0,3 procent, nadat het telecomconcern bekendmaakte cybersecuritybedrijf QSight IT over te nemen. De overname past volgens KPN in de strategie van het bedrijf om te groeien op het gebied van internetbeveiliging en versterkt de capaciteit om bedreigingen te detecteren en voorspellen. Het Nederlandse QSight IT telt 250 medewerkers en behaalde in 2016 een omzet van ongeveer 50 miljoen euro. Het bedrijf biedt onder andere proactieve bewaking tegen cyberdreigingen, operationeel beveiligingsbeheer en cloud consultancy.

In  de Midkap was Refresco Group met een winst van 7,3 procent veruit de grootste stijger. PAI Partners bracht opnieuw een ongevraagd indicatief bod uit op Refresco Group. PAI is nu bereid alle 81,2 miljoen aandelen Refresco te kopen tegen 19,75 euro per stuk. Daarmee waardeert PAI de bottelaar op 1,6 miljard euro. Het bod, dat vandaag werd uitgebracht, is inclusief de bottelactiviteiten van Cott, die Refresco nog dit jaar hoopt in de lijven. De top van Refresco zegt het bod van PAI te bestuderen, waarbij het de belangen van alle stakeholders in acht neemt. 

ASR Nederland steeg 0,3 procent. UBS Group meldde een kleiner belang in ASR.

In de AScX verloor Van Lanschot Kempen 0,6 procent. De Brabantse bank heeft zijn aandeleninkoopprogramma afgerond. In totaal werden er 300.000 aandelen ingekocht tegen een gemiddelde prijs van 26,00 euro per aandeel, hetgeen neerkomt op een totaalbedrag van bijna 7,8 miljoen euro. De ingekochte aandelen zullen worden uitgekeerd aan medewerkers in het kader van het bestaande beloningsbeleid en aandelenplan. 

Stern Groep steeg 0,4 procent. Het aantal verkochte nieuwe personenauto's is in september net als in voorgaande maanden op jaarbasis gestegen, bleek dinsdag uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. In de afgelopen maand werden 35.964 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dat is 7,9 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Over de eerste negen maanden van dit jaar namen de verkopen met 13,6 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Bij de lokale fondsen steeg TIE Kinetis ruim 1 procent. Het concern heeft in september voor bijna 3 miljoen euro aan orders binnengehaald. De orders kwamen zowel van bestaande als van nieuwe klanten. Na de introductie van FLOW in 2016, is de orderinstroom heel dit jaar gestegen tot boven de 15 miljoen euro, waar dit in 2016 13,3 miljoen euro was. Dit ondanks dat de orders voor niet-kernproducten daalde.

Ajax verloor o,4 procent. De Amsterdamse club maakte maandagavond bekend dat Marc Overmars Edwin van der Sar vervangt als voorzitter van het technisch hart van de voetbalclub.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen openen overwegend hoger

Alle ogen op rentebesluit Fed.

27 minuten geleden - Lees verder

Meer winst voor Atrium

Vastgoedfonds laat opbrengst verkoop Hongaarse portefeuille terugvloeien.

40 minuten geleden - Lees verder

Schaaij onderzoekt aansprakelijkheid commissarissen SnowWorld

Kritiek volgens SnowWorld onterecht.

1 uur geleden - Lees verder

Warrants Galapagos uitgeoefend

Bijna 300.000 nieuwe aandelen uitgegeven.

1 uur geleden - Lees verder

Consumenten spenderen meer

Bijna procent meer uitgegeven in januari.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 535,45 0,74% 3,93 531,52
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,80 0,47% 3,74 803,06
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.050,31 0,78% 8,18 1.042,13