Valuta: euro onder druk na Catalaans referendum

Redactie ABM Financial News - 2 oktober 2017, 10:20

Spaanse aandelenbeurs daalt krap een procent.

(ABM FN-Dow Jones) 

De euro staat maandag onder druk ten opzichte van de dollar, nadat de Spaanse nationale politie zondag slaags raakte met Catalanen die volgens het centrale gezag illegaal stemden over meer zelfstandigheid.

Hoewel de euro lager noteerde vond analist Teeuwe Mevissen van Rabobank de reactie van de financiële markten op de escalatie van de politieke onrust nog meevallen. Hij wees ook op de rente op tienjarige Spaanse staatsleningen. Die stonden 8 basispunten hoger. Dat noemde Mevissen "geen standaard beweging", maar ook geen weerspiegeling van een volwaardige constitutionele crisis.

De Spaanse aandelenindex IBEX 35 koerste vanochtend 0,8 procent lager op 10.303,20 punten.

De vraag is volgens Mevissen wat de Catalanen gaan doen met de verkiezingsuitslag nu een significant deel van de bevolking voor meer zelfstandigheid heeft gestemd, ondanks pogingen van het centrale gezag om de verboden stembusgang tegen te houden. In theorie kan de Noord-Spaanse regio zich binnen 48 uur onafhankelijk verklaren, wat echter zeker niet betekent dat dit ook nationaal en internationaal zal worden erkend, zei de analist. 

Dit kan leiden tot meer volatiliteit en druk op de euro in de komende dagen, maar op termijn blijft Rabobank 'bullish' op de koers van de euro ten opzichte van de dollar.

De Catalaanse drang naar zelfstandigheid is toegenomen nadat de verworven grotere autonomie voor de regio in 2010 werd teruggedraaid en een oplossing zal vermoedelijk liggen in nieuwe afspraken over meer politieke en financiële autonomie voor deze relatief welvarende Spaanse regio, denkt Mevissen.

Brussel zal hooguit aandringen op verzoening en zich niet mengen in de Spaanse binnenlandse kwestie, verwacht de analist. "Dit is een mijnenveld waar voor de EU weinig valt te winnen."

De dollar noteerde maandagochtend ook sterker ten opzichte van de yen. Dit hangt mogelijk samen met een toegenomen kans op renteverhogingen door de Fed, een "op zich niet onaardige" Tankan-index over het economische vertrouwen in Japan en mogelijk ook met de tussentijdse "snap election" in Japan, waar de populaire vrouwelijke burgemeester van Tokio een gooi doet naar de macht. "Dit lijkt een beetje op de situatie in Engeland, waar de Britse premier May met een tussentijdse verkiezing gokte en verloor", aldus de analist.

De euro noteerde maandagochtend 0,6 procent lager op 1,1741 dollar. Ook het Britse pond verloor een half procent op de dollar en de dollar steeg versus de Japanse munt met 0,45 procent tot 112,99 yen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Volle macroagenda en eerste bedrijfsresultaten

Sentiment oogt nog altijd sterk.

4 uren geleden - Lees verder

Beursblik: vertrouwen Binck-beleggers flink omhoog

Altice blijft aandeel om te mijden.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

RELX de sterkste stijger.

12 januari 2018, 22:10 - Lees verder

Wall Street hoger gesloten

Inflatie conform de verwachting.

12 januari 2018, 22:06 - Lees verder

Wall Street richting hoger slot

Inflatie conform de verwachting.

12 januari 2018, 21:25 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.