Spaanse beurs deelt niet in optimisme op Europese beurzen

Redactie ABM Financial News - 2 oktober 2017, 19:13

Inkoopmanagers positief gestemd.

(ABM FN-Dow Jones) De meeste Europese beurzen zijn maandag met winst aan de nieuwe maand begonnen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg maandag een half procent tot 390,13 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,6 procent op 12.902,65 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,4 procent op 5.350,44 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent hoger op 7.438,84 punten.

Beleggers konden vandaag reageren op de onrust in Spanje, waar een referendum over onafhankelijkheid in Catalonië dit weekend leidde tot een gewelddadige confrontatie tussen burgers en politie. De Spaanse beurs deelde vandaag dan ook niet in het optimisme op de Europese beursvloeren en daalde 1,2 procent. Analist David Madden van CMC Markets noemde Catalonië de aanjager van de verliezen op de beurs in Madrid. "De oplopende spanningen hebben beleggers ertoe aangezet om winst te nemen", meent Madden.

De euro/dollar daalde naar 1,1739, waar dit vrijdag nog 1,1821 was.

Hoewel de euro lager noteerde vond analist Teeuwe Mevissen van Rabobank de reactie van de financiële markten op de escalatie van de politieke onrust nog meevallen. De analist wees ook op de rente op tienjarige Spaanse staatsleningen. Die stonden richting het slot op de aandelenmarkten circa 8 basispunten hoger. Dat noemde Mevissen "geen standaard beweging", maar ook geen weerspiegeling van een volwaardige constitutionele crisis.

Analist Naeem Aslam van Think Markets meent evenwel dat de markt de risico’s in Spanje niet mag onderschatten.

Verder kon de markt reageren op macro-economische cijfers, waarbij vooral de inkoopmanagers op aandacht konden rekenen.

"De industrie in de eurozone kwam in september in een stroomversnelling", aldus econoom Chris Williamson van Markit. "Het herstel is breedgedragen", voegde de econoom daar aan toe. De inkoopmangersindex voor de eurozone liet een stijging zien van 57,4 naar 58,1, vrijwel in lijn met de verwachtingen van economen.

In Duitsland steeg de index naar 60,6 in september, wat het hoogste niveau was in ruim zes jaar en ook in Frankrijk en Spanje was sprake van een toename in de economische activiteit in de industrie, terwijl de groei in Italië stabiel bleef. In Nederland steeg de inkoopmanagersindex zelfs naar het hoogste niveau in zeventien jaar.

In het Verenigd Koninkrijk daalde de inkoopmanagersindex afgelopen maand overigens wel. Maar augustus liet nog de hoogste stand in vier maanden tijd zien.
Olie werd maandag ruim twee goedkoper.

Stijgers en dalers

Spaanse banken hadden een moeilijke dag. Banco Santander verloor 1,6 procent, Banco de Sabadell 4,5 procent en CaixaBank 4,4 procent.

Monarch Airlines werd failliet verklaard. Dit leek sectorgenoten goed te doen. EasyJet won 2,7 procent. "Monarch's falen is goed nieuws voor rivalen", concludeerde analist Neil Wilson van ETX Capital dan ook. Analist Madden van CMC Markets merkte op dat EasyJet al de wind in de rug had, nadat concurrent Ryanair vele vluchten moest schrappen. Deze laatste won evenwel ook 3,5 procent. Het Frans-Nederlandse Air France-KLM won 2,0 procent.

In België waren er twee aandelen die het erg goed deden. Ablynx won maar liefst 26 procent. Voorbeurs kwam het met positieve studieresultaten voor een behandeling van bloedstollingsziekte aTTP. Bryan Garnier en KBC Securities besloten het koersdoel voor Ablynx te verhogen naar respectievelijk 25,00 en 19,50 euro.

Roularta werd maar liefst veertig procent duurder. Voorbeurs meldde het Belgische mediabedrijf het belang van 50 procent in Medialaan te hebben verkocht aan partner De Persgroep. Tegelijk neemt Roularta het belang in Mediafin juist over. Per saldo ontvangt Roularta voor deze deal 217,5 miljoen euro. KBC Securities zette het aandeel vervolgens op de kooplijst.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen openen overwegend hoger

Alle ogen op rentebesluit Fed.

31 minuten geleden - Lees verder

Meer winst voor Atrium

Vastgoedfonds laat opbrengst verkoop Hongaarse portefeuille terugvloeien.

44 minuten geleden - Lees verder

Schaaij onderzoekt aansprakelijkheid commissarissen SnowWorld

Kritiek volgens SnowWorld onterecht.

1 uur geleden - Lees verder

Warrants Galapagos uitgeoefend

Bijna 300.000 nieuwe aandelen uitgegeven.

1 uur geleden - Lees verder

Consumenten spenderen meer

Bijna procent meer uitgegeven in januari.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.252,43 0,57% 29,59 5.222,84
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.421,36 0,46% 24,96 5.396,40