Europese beurzen bewegen richting hogere opening

Redactie ABM Financial News - 2 oktober 2017, 07:31

Chinese beurzen hele week gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 80 punten voor de Duitse DAX en een stijging van 14 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten. De Europese aandelenmarkten koersten vrijdag af op de beste maand van het jaar, na een reeks positieve data en een rally van de bankensector, vanwege de verwachting dat het monetaire beleid verkrapt zal worden.

De Europese benchmarkt The Stoxx Europe 600 schommelde echter tussen lichte winsten en verliezen. Op maandbasis koerste de pan-Europese index af op een stijging van circa 3,4 procent, de sterkste maand sinds december 2016. Op kwartaalbasis steeg de index in het derde kwartaal circa 1,9 procent, waarmee de index herstelt van een verlies van 0,5 procent in het tweede kwartaal.

"Het algehele herstel in het eurogebied wordt almaar sterker, terwijl mensen steeds optimistischer worden over de wereldeconomie. De bedrijfswinsten over het tweede kwartaal waren ook goed en mensen lijken optimistisch over het derde kwartaal en de daarop volgende kwartalen", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Hij waarschuwde echter dat er nog steeds een aantal dingen verkeerd kunnen gaan, waaronder de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de eurozone en het fragiele economisch herstel in Zuid-Europa. "Maar we lijken eindelijk op een punt te zijn, waarbij de voorspoed hoopgevender is dan de tegenspoed en dit kan de aandelenmarkten blijven ondersteunen", voegde hij toe, "zelfs als de ECB zijn steun inperkt, wat op zichzelf een teken is van vertrouwen in de toekomst", aldus Erlam.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse detailhandelsverkopen in augustus licht zijn terug gelopen met 0,4 procent. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen in augustus wel, met 2,8 procent.

Verder daalde de Duitse werkloosheid en stegen de Franse consumentenprijzen in september op jaarbasis in een licht hoger tempo.

In de eurozone kwam de inflatie in een voorlopig cijfer over september uit op 1,5 procent, wat onder de verwachting was van 1,6 procent.

Britse groeicijfers over het tweede kwartaal toonden een stijging van 1,5 procent, waar eerder nog 1,7 procent werd gerapporteerd. De zwakkere groeidata zetten verdere druk op het Britse pond, die zo'n half procent verloor ten opzichte van de Amerikaanse dollar, op 1,3377.

Bedrijfsnieuws

Europese banken waren in september de sterkste stijgers. De Stoxx Europe 600 Banks index koerste af op een winst op maandbasis van circa 4,7 procent. De sector zag zich gesteund door de verwachting dat centrale banken in zowel Europa als de Verenigde Staten hun monetair beleid de komende maanden zullen verkrappen. Hogere rentetarieven zijn over het algemeen positief voor banken, aangezien zij dan meer in rekening kunnen brengen voor hun leningen. Royal Bank of Scotland sloot vrijdag 0,7 procent hoger, Commerzbank won 0,7 procent en BNP Paribas steeg 0,9 procent.

Volkswagen verloor 0,7 procent, nadat de Duitse autoproducent waarschuwde dat het operationeel resultaat over het derde kwartaal wordt gedrukt door een eenmalige last van 2,5 miljard euro vanwege een terugroepactie in Noord-Amerika.

Aviva steeg 1,0 procent, nadat de Britse verzekeraar meldde ingestemd te hebben met de verkoop van zijn joint venture in Italië, Avipop Assicurazioni, aan Banco BPM voor 265 miljoen euro.

Het aandeel Rovio Entertainment, bekend van het populaire Angry Birds, heeft per saldo op de eerste handelsdag voor weinig spektakel gezorgd. Het bedrijf werd voor 11,50 euro per aandeel naar de beurs gebracht, wat aan de bovenkant was van de eerder gecommuniceerde prijsbandbreedte van 10,25 tot 11,50 euro. Het aandeel sloot vrijdag op 11,51 euro

 

Euro STOXX 50  3.594,85 (+0,9%) 

STOXX Europe 600  388,16 (+0,5%) 

DAX  12.828,86 (+1,0%) 

CAC 40  5.329,81 (+0,7%) 

FTSE 100  7.372,76 (+0,7%) 

SMI  9.157,46 (+0,5%) 

AEX  537,06 (+0,7%) 

BEL 20  4.017,75 (+0,4%) 

FTSE MIB  22.696,32 (+0,5%) 

IBEX 35  10.381,50 (+0,5%) 

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag hoger. De Amerikaanse aandelenmarkten bleven vrijdag in eerste instantie dicht bij huis, aangezien beleggers weinig redenen konden vinden om de markt hoger te tillen, waarbij de beurzen op zowel maand- als kwartaalbasis hoger eindigden.

Marktanalist Naeem Aslam sprak van een goede maand, onder andere vanwege de lang verwachte presentatie van de belastingplannen van de Amerikaanse president Donald Trump. De analist plaatste echter vraagtekens bij de vraag of de plannen gerealiseerd zullen worden of uiteindelijk sprake zal zijn van een afgezwakte versie. Daarnaast merkto Aslam op dat de verkrapping van het monetair beleid van de Federal Reserve een rol begint te spelen in de markt, resulterend in een sterkere dollar.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat Amerikanen in augustus 0,1 procent meer uitgegeven, terwijl de persoonlijke inkomens op maandbasis met 0,2 procent stegen.

Het Amerikaans consumentenvertrouwen in de economie is in september gedaald. De index daalde van 96,8 in augustus naar 95,1 eind september.

De groei van de bedrijvigheid in de regio Chicago is in september verder aangetrokken. De inkoopmanagersindex steeg van 58,9 in augustus naar 65,2 om september.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Na opening verschijnen de inkoopmanagersindexen van de industrie over september van achtereenvolgens Markit Economics en ISM, gevolgd door de Amerikaanse bouwuitgaven in augustus.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon Zogenix rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern positieve testresultaten presenteerde van een medicijn voor de behandeling van een zeldzame vorm van epilepsie. Het aandeel steeg circa 173,0 procent.

Amazon.com steeg 0,5 procent, ondanks het feit dat dochterbedrijf Whole Foods donderdag laat meldde dat hackers hebben geprobeerd data te stelen van de creditcard-machines die het concern gebruikt.

Tyson Foods steeg circa 7,7 procent, nadat de vleesverwerker donderdag zijn outlook verhoogde en een bedrijfsherstructurering aankondigde, waarbij tevens ontslagen zullen vallen.

 

S&P 500 index  2.519,36 (+0,4%)

Dow Jones index  22.405,09 (+0,1%)

Nasdaq Composite  6.495,96 (+0,7%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag hoger, met een plus van 0,1 procent voor de Japanse Nikkei, terwijl de Chinese aandelenmarkten de hele week gesloten zijn vanwege een nationale holiday.

 

Nikkei 225  20.378,34 (+0,1%)

Shanghai Composite  3.348,94 (slot 29/9)

Hang Seng  27.554,30 (slot 29/9))

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1774. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1818 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1821 op de borden. 

 

USD/JPY Yen   132,86

EUR/USD Euro  1,1774

EUR/JPY Yen   132,88

 

MACRO-AGENDA:

00:00 Chinese beurzen gesloten vanwege feestdag (Chi)

01:50 Tankan rapport - Derde kwartaal (Jap)

02:30 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Jap)

09:00 NEVI inkoopmanagersindex industrie - September (Ned)

09:15 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (Dui)

10:00 Inkoopmanagersindex industrie - September def. (eur)

10:30 Inkoopmanagersindex industrie - September (VK)

11:00 Werkloosheid - Augustus (eur)

15:45 Inkoopmanagersindex industrie Markit - September def. (VS)

16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - September (VS)

16:00 Bouwuitgaven - Augustus (VS)

 

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen openen overwegend hoger

Alle ogen op rentebesluit Fed.

8 minuten geleden - Lees verder

Meer winst voor Atrium

Vastgoedfonds laat opbrengst verkoop Hongaarse portefeuille terugvloeien.

21 minuten geleden - Lees verder

Schaaij onderzoekt aansprakelijkheid commissarissen SnowWorld

Kritiek volgens SnowWorld onterecht.

43 minuten geleden - Lees verder

Warrants Galapagos uitgeoefend

Bijna 300.000 nieuwe aandelen uitgegeven.

48 minuten geleden - Lees verder

Consumenten spenderen meer

Bijna procent meer uitgegeven in januari.

58 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.252,43 0,57% 29,59 5.222,84
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.421,36 0,46% 24,96 5.396,40