Esperite dieper in rode cijfers

Redactie ABM Financial News - 2 oktober 2017, 07:48

CEO Amar brengt kapitaal in.

(ABM FN-Dow Jones) Esperite heeft in de eerste zes maanden van 2017 een lagere omzet behaald en dook bovendien dieper in de rode cijfers. Dit bleek maandag voorbeurs uit de halfjaarcijfers van de stamcelbank.

Aanvankelijk zouden die cijfers vrijdag verschijnen maar in het weekend werd bekend dat deze tot zeker vandaag zouden worden uitgesteld. In een toelichting op het persbericht dat vanochtend verscheen, zei CEO Frédéric Amar dat Esperite te kampen heeft gehad met "turbulente tegenwind" maar dat de situatie nu stabiel is.

Topman brengt kapitaal in

Esperite werkte de afgelopen tijd aan het verkrijgen van vers kapitaal via een reeks aan warrants en converteerbare obligaties waarop L1 Capital, ofwel European Select Growth Opportunities Fund, inschreef. Topman Amar maakte maandag bekend dat hij 1,5 miljoen aandelen zal converteren en zal inschrijven op 1 miljoen nieuwe aandelen ter ondersteuning van de onderneming.

"Deze externe financiering, in aanvulling op mijn eigen persoonlijke inbreng, geven ons de nodige financiële middelen om ons positief te ontwikkelen", aldus Amar.

Dieper in de rode cijfers

In de eerste zes maanden van dit jaar daalde de omzet met 44 procent op jaarbasis tot 8,3 miljoen euro. Dit was vooral te wijten aan de slepende rechtszaak rondom onderdeel Genoma, dat in mei failliet werd verklaard door een Zwitserse rechtbank vanwege uitstaande betalingen aan toeleverancier Premaitha Health. Genoma blokkeerde voor 900.000 euro aan betalingen aan Premaitha omdat het Britse concern zich schuldig zou maken aan patentinbreuk bij een prenatale bloedtest. Genoma werd gezien als groeibriljant. 

"We blijven vertrouwen houden in de toekomst van het bedrijf", aldus Esperite, dat momenteel marktaandeel aan het terugwinnen is met het onderdeel.

Hoewel de brutomarge met 59 procent steeg op jaarbasis, liep het negatieve EBITDA resultaat op van 1,5 miljoen naar 3,0 miljoen euro. Het operationele resultaat verslechterde van 2,9 miljoen naar 5,6 miljoen euro negatief. Onder de streep stond een nettoverlies van 3 miljoen euro, tegen 2,7 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2016. Esperite wees erop dat dit negatieve resultaat wordt gecompenseerd door de kapitaalinjectie van L1 Capital.

De negatieve operationele kasstroom verslechterde van 1,5 miljoen naar 2,9 miljoen euro. De kaspositie nam af van 945.000 naar 729.000 euro.

Het aandeel Esperite sloot vrijdag liefst 13,9 procent hoger op 0,71 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs omhoog

Amerikaanse olievoorraden vorige week gedaald.

21 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Notulen ECB hinten op spoedige aankondiging afbouw QE.

2 uren geleden - Lees verder

Update: Damrak eindigt in het rood na notulen Fed

Vrees voor hogere rentes VS wurgt beurs.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak eindigt in het rood na notulen Fed

Vrees voor hogere rentes VS wurgt beurs.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting verder omlaag.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
Esperite toevoegen aan uw watchlist 0,45 -4,26% -0,02 0,46