Damrak op koers om jaarrecord verder aan te scherpen

Redactie ABM Financial News - 2 oktober 2017, 08:11

Wall Street sloot op all time high.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag bij de eerste handelsdag van het nieuwe kwartaal naar verwachting hoger openen. Wall Street scherpte vrijdagavond records aan, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend eveneens in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3  procent. Vrijdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog met winst van 0,7 procent naar 537,06 punten. Op slotbasis betekende dit een jaarrecord en tevens de hoogste stand in 10 jaar tijd. De koerswinst voor de index bedraagt in 2017 na drie kwartalen nu iets meer dan 11 procent. Bij dit rendement zijn uitgekeerde dividenden nog niet verdisconteerd.

De afgelopen week stond met name in het teken van de uitslag van de Duitse verkiezingen, die met de bitterzoete overwinning van Angela Merkel geen verrassingen opleverden, en de voorgenomen belastingverlagingen van president Trump in de Verenigde Staten. Hoewel de plannen door de financiële markten positief werden onthaald, de index van kleinere Amerikaanse ondernemingen Russell 2000 liet zelfs een heuse rally zien, houden beleggers een slag om de arm. Eerder sneuvelden Trumps hervormingsplannen op zorggebied in de senaat door verdeeldheid onder Republikeinse senatoren.

Onderliggend lijkt de markt zich echter amper te laten leiden door politieke ontwikkelingen. Een overvloed aan liquiditeiten, aangejaagd door de nog immer lage rente, en een mondiaal breed gedragen economische groei, worden door marktanalisten aangewezen als de belangrijkste factoren die verantwoordelijk zijn voor het huidige positieve beursklimaat, waar met kleine stapjes continue records worden aangescherpt.

Vrijdagavond sloot de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen S&P 500 nog met 0,4 procent hoger op een all time high, waardoor in het lopende jaar de stijging alweer is uitgekomen op 12,5 procent. Zakenzender CNBC merkte daarnaast op dat de Dow Jones index al acht achtereenvolgende kwartalen in het groen eindigde. Een dergelijke reeks werd voor het laatst in de tweede helft van jaren negentig van de vorige eeuw neergezet.

De rentes op Amerikaanse staatsobligaties zitten daarnaast ook in de lift. De vergoeding voor een staatslening met een looptijd van twee jaar steeg afgelopen week richting anderhalf procent, het hoogste niveau in circa negen jaar tijd. De voorgestelde belastingverlagingen van Trump, die bij invoering leiden tot een hogere staatsschuld, en opmerkingen van Fed-voorzitter Janet Yellen, die er op wezen dat de centrale bank vasthoudt aan een geleidelijk tempo van renteverhogingen, lagen ten grondslag aan de stijgende leenkosten voor de Amerikaanse overheid.

In Azië, waar de Chinese beurzen de hele week hun deuren gesloten houden in verband met feestdagen, begonnen de hoofdbeurzen positief aan het nieuwe kwartaal. Koploper was de  beurs in Sydney met een winst van bijna een procent. De Nikkei index in Tokio won daarnaast enkele tienden van een procent, waarmee het jaarrecord werd aangescherpt.

De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot vrijdag nipt hoger op 51,67 dollar, na een volatiele handelsdag vanwege zorgen over het Koerdisch referendum. De uitkomst van het referendum kan leiden tot een vijandige reactie van de regering van Irak en van buurlanden en daarmee de export van Koerdische olie van circa 500.000 vaten per dag via Turkije verstoren. De oplopende spanningen ondersteunen de olieprijzen en leiden tot een geleidelijke terugkeer van een risicopremie op de markt, zeggen analisten.

De euro deed vanochtend weer een stapje terug op 1,1765, na een stand van 1,1792 bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen. De uitslag van het Catalaans referendum “weegt wat op de euro, zo concludeerde senior financial economist Tom Simonts van KBC maandagochtend. Afgelopen maand stond er nog een stand van 1,20 op de borden.

Vandaag kijken beleggers met name naar de vrijgave van inkoopmanagersindices voor de industrie in Europa en Amerika, die in de loop van de handelsdag worden vrijgegeven. Het zwaartepunt ligt evenwel op vrijdag met de agendering van het Amerikaanse banenrapport, dat wordt beschouwd als 's werelds belangrijkste macrocijfer.

Bedrijfsnieuws

Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Archer Daniels Midland (ADM) zou azen op de te koop staande spreads divisie van Unilever. Dit meldde The Sunday Times zondag. ADM zou daarbij samen optrekken met een private equity investeringspartij en zich daarbij laten adviseren door Barclays, meldde de krant op basis van anonieme bronnen uit het financiële centrum van Londen.

Value8 zag de omzet in de eerste jaarhelft met 61 procent stijgen naar 297,9 miljoen euro. Netto, dat wil zeggen gecorrigeerd voor bruto facturatiewaarde, ging de omzet van 88,8 miljoen naar 126,7 miljoen euro. Een belangrijke omzetaanjager was de fusie tussen Headfirst en Source. De winst voor amortisatie kwam bij Value8 afgelopen half jaar uit op 2,2 miljoen euro, net als een jaar eerder. Value8 heeft nog altijd geen handtekening van de accountant gekregen voor de jaarrekening 2016. 

Pharming Group behaalde naar eigen zeggen opnieuw positieve onderzoeksresultaten met zijn middel Ruconest. Pharming testte het middel op 20 kinderen tussen de 2 en 13 jaar bij 73 aanvallen, en daaruit bleek dat de behandeling in het algemeen veilig was en goed getolereerd werd door de behandelde patiënten. Geen van de patiënten brak de behandeling dan ook af, voegde Pharming toe.

NIBC verhoogde het advies voor TKH Group van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 45,00 naar 64,75 euro. Dit bleek maandag uit een rapport van analist Martijn den Drijver.

Altice USA en The Walt Disney Company hebben zondagavond een voorlopige overeenkomst gesloten om de zenders ESPN, ABC en andere Disney-kanalen beschikbaar te kunnen houden voor miljoenen abonnees in New York. 

Esperite heeft in de eerste zes maanden van 2017 een lagere omzet behaald en dook bovendien dieper in de rode cijfers. Aanvankelijk zouden die cijfers vrijdag verschijnen maar in het weekend werd bekend dat deze tot zeker vandaag zouden worden uitgesteld. In een toelichting op het persbericht dat vanochtend verscheen, zei CEO Frédéric Amar dat Esperite te kampen heeft gehad met "turbulente tegenwind" maar dat de situatie nu stabiel is. Amar zei ook dat hij 1,5 miljoen aandelen zal converteren en zal inschrijven op 1 miljoen nieuwe aandelen ter ondersteuning van de onderneming.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,4 procent tot 2.519,36 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 22.405,09 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 6.495,96 punten. 


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen openen overwegend hoger

Alle ogen op rentebesluit Fed.

14 minuten geleden - Lees verder

Meer winst voor Atrium

Vastgoedfonds laat opbrengst verkoop Hongaarse portefeuille terugvloeien.

27 minuten geleden - Lees verder

Schaaij onderzoekt aansprakelijkheid commissarissen SnowWorld

Kritiek volgens SnowWorld onterecht.

49 minuten geleden - Lees verder

Warrants Galapagos uitgeoefend

Bijna 300.000 nieuwe aandelen uitgegeven.

54 minuten geleden - Lees verder

Consumenten spenderen meer

Bijna procent meer uitgegeven in januari.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 535,45 0,74% 3,93 531,52
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,80 0,47% 3,74 803,06
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.050,31 0,78% 8,18 1.042,13