Beursupdate: Damrak maandagochtend op winst

Redactie ABM Financial News - 2 oktober 2017, 11:13

Dollar sterker ten opzichte van euro.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft de maandagochtend met winst afgerond. Rond de klok van half twaalf noteerde de AEX 0,4 procent hoger op 538,98 punten. Ook de AMX en de AScX stonden op winst. De euro zakte wat weg ten opzichte van de dollar.

"We zien dat de dollar duidelijk aantrekt ten opzichte van andere valuta", merkte valutahandelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij desgevraagd op. "De Amerikaanse munt heeft duidelijk de wind in de rug, na de bekendmaking van de belastingplannen van president Trump. Verder is er ook sprake van enig technisch herstel, omdat de dollar de laatste tijd wel erg in de hoek heeft gezeten waar de klappen vielen", voegde Maartens toe.

Op macro-economisch gebied stonden er maandagochtend een groot aantal Europese inkoopmanagersindexen voor de industrie op de agenda. De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie heeft in september een nieuwe piek bereikt, bleek uit de inkoopmanagersindex van NEVI. De index steeg van 59,7 in augustus naar 60,0 in september, waarmee het hoogste niveau werd bereikt sinds april 2000.

De bedrijvigheid in de industrie in de eurozone is in september aardig toegenomen, bleek maandag uit cijgers van Markit Economics. De inkoopmanagersindex steeg van 57,4 in augustus naar 58,1 in september. Er was een niveau van 58,2 verwacht, wat gelijk lag aan een voorlopige raming een aantal weken geleden. 

De bedrijvigheid in de Italiaanse industrie bleef in september staan op 56,3. De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie steeg van 55,8 in augustus naar 56,1 in september. De Duitse inkoopmanagersindex steeg van 59,3 in augustus naar 60,6 in september, een van de hoogste niveaus sinds april 2011, stelde Markit. De bedrijvigheid in de Britse industrie is in september wat afgezwakt nadat in augustus nog het hoogste niveau in vier maanden werd bereikt. De index daalde van 56,7 in augustus, naar 55,9 in september.

De euro/dollar noteerde maandag richting het eind van de ochtend op 1,1741. Vrijdagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen verhandelde het muntpaar nog op 1,1821. De euro staat maandag mede onder druk nadat de Spaanse nationale politie zondag slaags raakte met Catalanen die volgens het centrale gezag illegaal stemden over onafhankelijkheid.

Olie werd vanochtend goedkoper. De november-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,5 procent naar 51,43 dollar. Brent werd 0,7 procent goedkoper op 56,41 dollar.

Maandagmiddag staan er op de Amerikaanse macro-economische agenda de inkoopmanagersindices over september van Markit en ISM, en de bouwuitgaven over augustus.

Stijgers en dalers

In de AEX waren het ArcelorMittal en Galapagos die stuivertje wisselden als koploper, met winsten van rond 1,4 procent.

Unilever stond ruim 0,4 procent hoger. The Sunday Times meldde dat het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Archer Daniels Midland (ADM) zou azen op de te koop staande spreads divisie van Unilever. ADM zou daarbij samen optrekken met een private equity investeringspartij. De divisie zou volgens de krant in het eerste halfjaar een daling van 3,7 procent in de identieke omzet hebben behaald. The Sunday Times schreef verder dat ook investeringsmaatschappijen Blackstone, CVC Capital Partners, Clayton, Dubilier & Rice en Bain Capital interesse zouden hebben voor de spreads activiteiten van Unilever.

AkzoNobel noteerde 0,1 procent hoger. Analisten van Deutsche Bank meldde maandag te verwachten dat de Europese chemieconcerns robuuste cijfers over het derde kwartaal zullen rapporteren vanwege sterke vraag naar hun producten in Europa en Azië, maar met een gemengd beeld in de Verenigde Staten. Ze voorzien voor AkzoNobel echter wat zwakkere resultaten als gevolg van grondstofprijzen, wisselkoersverhoudingen en eenmalige lasten.

Grootste daler was Gemalto, dat 1,1 procent moest laten gaan. Verder bleven de verliezen in de Amsterdamse hoofdgraadmeter beperkt tot onder een half procent.

In de Midkap steeg TKH Group met 0,8 procent. NIBC heeft het advies voor het bedrijf verhoogd van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 45,00 naar 64,75 euro, bleek maandag uit een rapport van analist Martijn den Drijver. De analist raakt steeds meer overtuigd dat de innovaties in de zeven groeisegmenten van TKH voor "substantiële" omzetgroei zullen zorgen met hoge marges.

ASR Nederland steeg met 0,4 procent. ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor ASR van 38,50 naar 39,50 euro met een ongewijzigd koopadvies. Volgens analist Cor Kluis is de Solvency II-ratio van 182 procent die ASR hanteert na de overnames van Generali Nederland en SBB aanzienlijk conservatiever berekend dan bij de meeste sectorgenoten. De vergelijkbare ratio is volgens Kluis minstens 56 procentpunt hoger. Volgens de analist heeft de verzekeraar daarom zeker 0,6 miljard overtollig kapitaal beschikbaar, hoewel dat niet overduidelijk zichtbaar is, maar evengoed relevant is voor de waardering van het bedrijf. 

PostNL steeg 0,6 procent. Het postbedrijf zal met ingang van 1 januari 2018 de tarieven voor het versturen van brieven in Nederland en naar het buitenland verhogen. Het basistarief voor brieven in Nederland zal vanaf januari wijzigen van 0,78 naar 0,83 euro. Het basistarief voor brieven naar het buitenland wordt 1,40 euro, zeven cent meer dan dit jaar. Volgens PostNL is de verhoging nodig om de daling van het aantal verstuurde brieven op te vangen.

Koploper in de AMX was Sligro Food Group, dat 2,6 procent won, en grootste daler was Flow Traders, dat 2,5 procent liet gaan.

Onder de kleinere fondsen noteerde Brunel International 2,0 procent hoger. De detacheerder meldde maandagochtend Jilko Andringa als nieuwe CEO te willen aanstellen. Hij moet de opvolger worden van de huidige topman Jan Arie van Barneveld. Die blijft tot de benoeming van Andringa wel aan het roer, om een "soepele overgang" te waarborgen, aldus Brunel. Tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering die op 7 december aanstaande zal plaatsvinden, wordt Andringa officieel voorgedragen als topman voor een periode van vier jaar. Tijdens dezelfde vergadering zal Van Barneveld vermoedelijk worden benoemd als commissaris voor een periode van vier jaar, vanaf 1 maart 2018. 

Van Lanschot Kempen noteerde vlak. De Brabantse bank gaat zijn platform voor de handel in niet-beursgenoteerde bedrijven verzelfstandigen, in het kader van de focus op zijn kernactiviteiten. Het handelsplatform, dat door de bank zelf werd ontwikkeld, gaat verder onder de naam Captin.

Esperite daalde maar liefst 18,9 procent. Het bedrijf heeft in de eerste zes maanden van 2017 een lagere omzet behaald en dook bovendien dieper in de rode cijfers, bleek maandag uit de halfjaarcijfers van de stamcelbank. In de eerste zes maanden van dit jaar daalde de omzet met 44 procent op jaarbasis tot 8,3 miljoen euro. Dit was vooral te wijten aan de slepende rechtszaak rondom onderdeel Genoma, dat in mei failliet werd verklaard door een Zwitserse rechtbank vanwege uitstaande betalingen aan toeleverancier Premaitha Health. Hoewel de brutomarge met 59 procent steeg op jaarbasis, liep het negatieve EBITDA resultaat op van 1,5 miljoen naar 3,0 miljoen euro. Onder de streep stond een nettoverlies van 3 miljoen euro, tegen 2,7 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2016.

Pharming won evenwel ruim 6 procent na het bekendmaken van positieve studieresultaten met het middel tegen angio-oedeem, Ruconest. Het Leidse biotechbedrijf testte het middel op 20 kinderen tussen de 2 en 13 jaar bij 73 aanvallen, en daaruit bleek dat de behandeling in het algemeen veilig was en goed getolereerd werd door de behandelde patiënten. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Cijferseizoen bijna ten einde

Ogen volgens ING vooral gericht op optreden nieuwe Fed-voorzitter.

Gisteren - Lees verder

Hoge waarderingen probleem voor superbelegger Buffett

Berkshire zal echter grote overnames blijven doen.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: ASMI lijkt sterke positie in patentstrijd met Hitachi te hebben

InsingerGilissen handhaaft koopadvies op aandeel.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot belang in PostNL stevig

Belang van bijna 5 procent.

Gisteren - Lees verder

BlackRock verkleint stemrecht in Randstad

Kapitaalbelang fractioneel kleiner.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 534,09 0,27% 1,45 532,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 823,23 0,93% 7,58 815,65
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.082,25 -0,64% -6,97 1.089,22