Beursblik: Catalaanse crisis nog niet voorbij

Redactie ABM Financial News - 2 oktober 2017, 11:20

Afscheiding Spaanse regio kan harder aankomen dan Brexit.

(ABM FN-Dow Jones) De politieke onrust op regionaal en nationaal niveau in Spanje zal aanhouden, nadat de spanningen in Catalonië het afgelopen weekend verder opliepen. Dat stelde ING maandag in een rapport.

De Catalaanse regering heeft al aangekondigd dat ze binnenkort éénzijdig de onafhankelijkheid kan uitroepen. De minderheidsregeringen van zowel Spanje als Catalonië kunnen de komende dagen onder druk komen te staan, stelde analist Steven Trypsteen van ING. Als de crisis voortduurt kan dit leiden tot hogere risico-opslagen op Spaanse staatsleningen en kan dit uiteindelijk het economische herstel in Spanje dwarsbomen.

Een maand geleden schreef ING al in een rapport dat een afscheiding van Catalonië van Spanje zou betekenen dat de regio automatisch de Europese Unie zal verlaten en verhoudingsgewijs een grotere impact kan hebben dan het Britse vertrek uit de EU. De onzekerheid die hierdoor ontstaat kan volgens de bank leiden tot een afname van de consumentenbestedingen in Catalonië en mogelijk zelfs tot 'bank runs' en kapitaalbeperkingen, meldde  de zakelijke nieuwswebsite Business Insider.

Het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid, dat door het Spaanse gerechtshof illegaal werd verklaard, kon zondag niet geheel worden tegengehouden door de Spaanse regering. Volgens de Catalaanse regering waren 73 procent van de stemlokalen geopend en stemde 90 procent voor onafhankelijk. Daarbij moet worden aangetekend dat nee-stemmers niet kwamen opdagen.

Meer dan 750 mensen raakten gewond door de pogingen om het referendum tegen te houden, wat leidde tot afwijzende reacties in binnen- en buitenland. Volgens de burgemeester van Barcelona moet de Spaanse premier Rajoy opstappen.

De Spaanse premier Rajoy heeft gezegd dat hij de wet moet handhaven. Hij zal maandag in het Spaanse parlement verschijnen en wil met de andere partijen van gedachten wisselen over de situatie. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ECB handhaaft monetair beleid

Rente en opkoopbeleid zoals verwacht ongewijzigd.

29 minuten geleden - Lees verder

Randstad draagt nieuwe commissaris voor

Annet Aris voorgedragen voor periode van vier jaar.

43 minuten geleden - Lees verder

Walt Disney koopt 21st Century Fox

Betaalt 52 miljard dollar in aandelen.

43 minuten geleden - Lees verder

Update: Bank of England handhaaft rente

Centrale bank houdt kruit droog na verhoging in november.

49 minuten geleden - Lees verder

Bank of England handhaaft rente

Centrale bank houdt kruit droog na verhoging in november.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.