Olieprijs nipt hoger gesloten

Redactie ABM Financial News - 17 oktober 2017, 20:42

Stijgende politieke spanningen Irak ondersteunen olieprijs.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is dinsdag nipt hoger gesloten, na een volatiele handelsdag.

Eerder op de dag noteerde de prijs voor een vat ruwe olie fors hoger, vanwege de stijgende politieke spanningen in Irak, waarna de markt de winsten zag vervliegen, maar tegen het einde van de handelsdag toch nog een nipte winst wist te pakken

Irak's olieminister Jabbar al-Luaibi meldde dinsdag echter aan The Wall Street Journal dat de productie van het Iraakse olieveld Kirkuk, dat door Bagdad in beslag werd genomen, normaal verloopt

Iraakse troepen botsten maandag met onafhankelijkheidsstrijders van de semi-autonome Koerdische regio in de olierijke provincie Kirkuk. Het geweld volgde na het referendum eind september waarbij de Koerden met een overweldigende meerderheid stemden voor onafhankelijkheid tot grote ergernis van de centrale regering in Bagdad en andere regionale machthebbers.

Het Iraakse Koerdistan exporteert bijna 600.000 vaten ruwe olie per dag, voornamelijk via een pijpleiding die door Turkijke loopt. Aangezien Iraakse troepen nu een groot deel van de Koerdische olievelden in handen hebben, kan een groot deel van deze uitvoer worden geblokkeerd, zeggen experts. Die mogelijke vermindering van de wereldwijde aanvoer heeft de afgelopen dagen de prijs voor een vat ruwe olie ondersteund.

De situatie in Irak is nog steeds belangrijk voor de olieprijzen, zei marktanalist Iain Reid van Macquarie Group. "Irak vertegenwoordigt een groot deel van de olieproductie in het Midden-Oosten", voegde hij toe.

Tegelijkertijd wordt de olieprijs ondersteund door de onzekerheid over de internationale overeenkomst met Iran over de bevriezing van het nucleaire programma van de Islamitische republiek in ruil voor sanctieverminderingen. De Amerikaanse president Donald Trump weigerde vorige week om de overeenkomst van 2015 te erkennen, waarbij hij het Amerikaanse Congres heeft gevraagd of er nieuwe sancties aan het land moeten worden opgelegd.

Na het opheffen van de sancties begin 2016 kon Iran de productie aanzienlijk verhogen tot circa 3,8 miljoen vaten per dag. Maar nieuwe sancties zouden de exportcapaciteit van Iran aan banden kunnen leggen, waardoor het wereldwijde aanbod zou worden verminderd.

"Hoewel er geen direct gevaar is voor de wereldwijde olievoorziening vanwege de situatie in Irak, veroorzaakt de situatie toch dat de geopolitieke premie op de olieprijs is gestegen", zei analist Tamas Varga van PVM Oil Associates.

Macquarie's Reid zei dat marktparticipanten uitkijken naar commentaar over de geopolitieke risico's tijdens een jaarlijkse top van 's werelds grootste oliemaatschappijen in Londen, die vandaag van start is gegaan.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,01 dollar hoger op 51,88 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

Gisteren - Lees verder

Wall Street kleurt groen

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Alle seinen op groen voor Wall Street

Deadline voor mogelijke shutdown nadert snel.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Zorgen over Amerikaanse schalie-olie productie.

Gisteren - Lees verder

AEX blijft stijgen

Dow Jones index boven 26.000 punten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.