Europese beurzen openen vrijwel vlak

Redactie ABM Financial News - 13 oktober 2017, 07:32

Weinig beweging voorzien.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een vlakke opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van krap 1 punt voor de Duitse DAX, tegen een plus van 4 punten voor de Franse CAC 40.

De Europese beurzen bleven ook donderdag dicht bij huis. De DAX noteerde intradag voor het eerst nipt boven de 13.000 punten, om vervolgens toch weer onder dit niveau te sluiten.

De Spaanse beurs stond donderdag onder druk, waarbij beleggers een pas op de plaats maakten na de commotie van de voorgaande handelsdag rond de onafhankelijkheidsstrijd van de autonome regio Catalonië. De IBEX 35 sloot uiteindelijk vlak. De stijging van een dag eerder volgde op het uitstel van de Catalaanse president Carles Puigdemont, terwijl de Spaanse premier Mariano Rajoy hintte de autonomie van de regio op te schorten.

"De reactie van de Spaanse regering is iets zwaarder dan verwacht", zei marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "Madrid wil waarschijnlijk tonen dat het de uiteindelijke macht bezit", voegde hij toe.

Michael Barnier, hoofdonderhandelaar van de Europese Unie over Brexit, heeft donderdag gezegd dat er te weinig vooruitgang wordt geboekt om de volgende fase van de onderhandelingen in te luiden, waarbij onder andere gesproken zal worden over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industriële productie in augustus op maandbasis met 1,4 procent is gestegen. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 3,8 procent.

Tevens werd bekend dat de Franse consumentenprijzen in september op jaarbasis met 1,0 procent zijn gestegen. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,2 procent.   

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon Just Eat donderdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de maaltijdbezorger goedkeuring heeft gekregen over de geplande buy-out van concurrent Hungryhouse. Het aandeel steeg 6,5 procent.

Deutsche Lufthansa won 2,5 procent, nadat Bernstein het advies op de Duitse luchtvaarder verhoogde van Marktperform naar Outperform, vanwege een opeenstapeling van positieve aanjagers voor de koers van de luchtvaarder, waaronder marktconsolidatie van de Duitse markt. Lufthansa meldde verder ruim 60 vliegtuigen en ongeveer 3.000 medewerkers van het failliete Air Berlin over te zullen nemen.

Euro STOXX 50          3.605,54 (-0,1%)
STOXX Europe 600       390,28 (0,0%)
DAX                    12.982,89 (+0,1%)
CAC 40                 5.360,81 (0,0%)
FTSE 100               7.556,24 (+0,3%)
SMI                    9.297,34 (+0,4%)
AEX                    542,84 (+0,2%)
BEL 20                 4.070,68 (+0,3%)
FTSE MIB               22.398,51 (-0,7%)
IBEX 35                10.275,90 (0,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vanmiddag hoger, nadat deAmerikaanse beurzen donderdag licht lager gesloten zijn.

Wall Street opende donderdag licht lager, waarmee de Amerikaanse aandelenmarkten iets prijs moesten geven van hun recordniveaus, terwijl de markt de eerste bedrijfsresultaten van het cijferseizoen verwerkte. Financials konden donderdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat JPMorgan Chase en Citigroup hun resultaten rapporteerden, waarmee het cijferseizoen officieel uit de startblokken kwam. Analisten voorzien een sterk cijferseizoen, waardoor de markt waarschijnlijk zijn recordniveaus verder kan uitbouwen.

"De fundamentals zijn goed, bedrijven verdienen geld en ik voorzie dat de markt gedurende het cijferseizoen relatief sterk zal zijn, maar ik verwacht geen enorme stijging tussen nu en het einde van het jaar, omdat veel van het optimisme is ingeprijsd", aldus analist Gary Droz van MainLine Private Wealth. "De opwaartse trend van de aandelenmarkten is ongebruikelijk lang, zonder de gebruikelijke correcties”, voegde hij toe. "We moeten echter oppassen niet in een comateuze toestand te raken, aangezien alles kan leiden tot een correctie”, besloot hij.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de Amerikaanse producentenprijzen in september harder zijn gestegen dan in augustus. De producentenprijzen stegen op maandbasis met 0,4 procent, versus een stijging van 0,2 procent een maand eerder. Op jaarbasis tegen de producentenprijzen met 2,6 procent.

Tevens werd bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 7 oktober is gedaald met 15.000 aanvragen tot 243.000, terwijl gerekend werd op 252.000 aanvragen.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 6 oktober harder dan verwacht zijn gedaald. De voorraden ruwe olie daalden met ruim 2,7 miljoen vaten tot 462,2 miljoen vaten, terwijl werd gerekend op een daling van 1,7 miljoen vaten.    

Op macro-economisch vlak staan vrijdag een drietal publicaties geagendeerd in de Verenigde Staten. Voorbeurs verschijnen inflatiedata over september en de Amerikaanse detailhandelsverkopen van augustus, gevolgd door het Amerikaans consumentenvertrouwen van oktober.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan rapporteerde voorbeurs beter dan verwachte resultaten, hoewel de omzet uit de handel in obligaties, grondstoffen en valuta zwak was. Het aandeel daalde circa 0,9 procent.

Ook Citigroup presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De zakenbank heeft in het derde kwartaal meer omzet en winst geboekt dan verwacht, ondanks een fors lagere omzet uit vastrentende en grondstoffenhandel, terwijl er meer opzij werd gezet voor slechte leningen. Het aandeel verloor ruim 3,0 procent.

De twee financials zijn het afgelopen jaar sterke performers geweest. JPMorgan steeg de afgelopen twaalf maanden 42 procent en Citi won meer dan 50 procent, tegenover een stijging in dezelfde periode van 19,5 procent voor de S&P 500 index.

Aandelen in de sector gezondheidszorg noteerden verdeeld, nadat president Trump een decreet ondertekende, waarbij federale agentschappen worden aangezet om de zorgdekking onder te brengen bij zogenaamde low-cost-zorgverzekeraars, die niet onder de regels van de Affordable Care Act vallen, waardoor de kosten voor ziekere patiënten mogelijk hoger worden. Cigna noteerde 0,1 procent lager, Humana steeg 0,4 procent, terwijl Aetna 1,3 procent lager noteerde. UnitedHealth Group daalde ongeveer 1,2 procent.

CarGurus steeg ruim 70,0 procent op de dag van zijn Nasdaq-debuut. Het bedrijf helpt kopers bij het vinden van nieuwe en gebruikte auto's.

Domino's Pizza verloor circa 3,8 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten.

Amazon.com noteerde ongeveer 0,6 procent hoger. De online retailer maakte bekend voor het aanstaande vakantieseizoen 120.000 extra mensen in dienst te nemen.

Telcombedrijf AT&T, retailer J. Jill en Juniper Networks noteerden achtereenvolgens 6,0 procent, 50,5 procent en 5,3 procent lager, nadat de bedrijven woensdag laat winstwaarschuwingen afgaven.

S&P 500 index              2.550,93  (-0,2%)
Dow Jones index            22.841,01 (-0,1%)
Nasdaq Composite           6.591,51 (-0,2%)   

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag licht in het groen, met een plus van 1,1 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Vanochtend werd bekend dat de Chinese export, gerekend in yuan, met 9,0 procent steeg in september. In augustus was dit 5,5 procent. De import steeg in september zelfs met 19,5 procent.

Nikkei 225                     21.176,96 (+1,1%)
Shanghai Composite      3.390,26 (+0,1%)
Hang Seng                    28.455,98 (0,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1849. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1836.

USD/JPY Yen   112,06
EUR/USD Euro  1,1849
EUR/JPY Yen   132,77

MACRO-AGENDA:
08:00 Inflatie - September def. (Dld)
14:30 Inflatie - September (VS)
14:30 Detailhandelsverkopen - Augustus (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen UvM - Oktober vlp. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Wells Fargo - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs omhoog

Amerikaanse olievoorraden vorige week gedaald.

34 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Notulen ECB hinten op spoedige aankondiging afbouw QE.

2 uren geleden - Lees verder

Update: Damrak eindigt in het rood na notulen Fed

Vrees voor hogere rentes VS wurgt beurs.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak eindigt in het rood na notulen Fed

Vrees voor hogere rentes VS wurgt beurs.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting verder omlaag.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.309,23 0,13% 7,06 5.302,17
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.450,52 -0,32% -17,66 5.468,18