Damrak opent vermoedelijk licht hoger na start cijferseizoen

Redactie ABM Financial News - 13 oktober 2017, 08:19

Beursplein 5 mikt op aanscherping jaarrecord.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Wall Street gaf donderdagavond vanaf recordniveau's juist licht terrein prijs, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent, waarmee het jaarrecord verder zou worden aangescherpt. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak al 0,2 procent hoger op 542,84 punten.

Wall Street stond donderdag vooral in het teken van de start van het kwartaalcijferseizoen, waarbij financiële waarden de aftrap mochten verrichten. JPMorgan Chase en Citigroup rapporteerden op het oog behoorlijke cijfers, maar de verwachtingen waren kennelijk hoog gespannen en de aandelen kwamen onder druk te staan. De Amerikaanse moloch Citigroup behaalde in het derde kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, ondanks een fors lagere omzet uit vastrentende- en grondstoffenhandel, terwijl er meer opzij werd gezet voor slechte leningen. Het aandeel verloor ruim 3,0 procent.

JPMorgan rapporteerde voorbeurs eveneens beter dan verwachte resultaten, hoewel de omzet uit de handel in obligaties, grondstoffen en valuta zwak was. Het aandeel daalde krap een procent. Ondanks de koele ontvangst van de cijfers behoren beide aandelen wel tot de absolute uitblinkers op Wall Street. JPMorgan steeg de afgelopen twaalf maanden 42 procent en Citi won meer dan 50 procent, versus een stijging in dezelfde periode van 19,5 procent voor de S&P 500 index.

Vandaag opent de Amerikaanse bank Wells Fargo voorbeurs zijn boeken. Volgende week komt de cijferstroom evenwel echt op gang. Op Beursplein 5 rapporteren dan ook onder meer ASML, Unilever en AkzoNobel cijfers.

Analisten van JPMorgan gaven eerder deze week op een bijeenkomst voor journalisten aan een sterk kwartaalcijferseizoen te voorzien. Een stevige winstgroei zal een fundament leggen onder de aandelenmarkten en de historisch hoge waarderingen rechtvaardigen, aldus de optimistisch gestemde analisten.

In Azië stond het Koreaanse Samsung, maker van onder meer de Galaxy smartphone, in de belangstelling. Het concern voorspelde een record operationele winst van omgerekend krap 13 miljard dollar, voor het kwartaal dat eindigde in september. Topman Oh-Hyun Kwon maakte daarnaast bekend af te treden. Kwon was de tijdelijke opvolger van Lee Jae-yong, die dit jaar in de gevangenis belandde na het betalen van steekpenningen. Het aandeel daalde vanochtend op de beurs in Seoel krap een procent. 

De Japanse Nikkei index koerste vanochtend bijna een procent hoger, terwijl de andere Aziatische hoofdbeurzen dichtbij huis bleven. Vanochtend werd bekend dat de Chinese export, gerekend in yuan, met 9,0 procent steeg in september. In augustus was dit 5,5 procent. De import steeg in september zelfs met 19,5 procent.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,70 dollar, ofwel 1,4 procent, lager op 50,60 dollar.  Vanochtend in Azië herstelde de future met ruim een half procent. De euro/dollar noteerde daarnaast op 1,1845, onveranderd ten opzichte van de stand voor het muntpaar bij het sluiten van de Europese beurzen op donderdag. 

Beleggers kijken vandaag uit naar onder meer cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, en de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Dit moet een goed beeld geven van de gemoedstoestand van Joe Sixpack.

Vanochtend bleek al dat de Nederlandse consument kooplustig blijft. De detailhandel zette in augustus 4,4 procent meer om dan in dezelfde periode in 2016. In juli was dit nog 4,5 procent en in juni 4,1 procent. Zonder correctie voor de samenstelling van de koopdagen was de omzet van de detailhandel zelfs bijna 6 procent hoger dan in augustus 2016.

Conform verwachting stabiliseerde de Duitse inflatie in september op 1,8 procent. 

Bedrijfsnieuws

Aandeelhouders die gedupeerd raakten bij de teloorgang van Imtech krijgen binnenkort een eerste uitkering uit het schikkingsfonds. Dit maakte de Vereniging van Effectenbezitters bekend. Met een bedrag van afgerond 1,1148 euro per aandeel, valt de compensatie hoger uit dan de verwachte 1 euro die ten tijde van de publicatie van de schikking is gecommuniceerd, aldus de VEB. 

DSM Biomedical sloot een akkoord met Cerapedics voor de ontwikkeling van de volgende generatie materialen voor bottransplantaties. In de strategische samenwerking combineert DSM zijn regeneratieve biokeramische materialen met de technologie van Cerapedics om botten sneller te laten groeien.

Berenberg verlaagde het advies voor Basic-Fit van Kopen naar Houden, maar stelde wel het koersdoel opwaarts bij van 20,50 naar 21,50 euro. De analisten van Berenberg voorzien dat de ambitieuze groeiplannen van de uitbater van fitnessclubs op de marges zullen drukken. Toch zien de marktvorsers nog veel potentie in de uitrol van meer clubs op de middellange en lange termijn. Deze uitrol zal resulteren in meer lidmaatschappen. 

WDP gaat 25 miljoen euro investeren in de tweede fase van zijn zonnepanelenproject in Nederland. Dit maakte de vastgoedgroep vrijdag voorbeurs bekend. Het zonnepanelenproject is in 2015 gestart om de vastgoedportefeuille van WDP duurzamer te maken.

ASR haalde 300 miljoen euro op met de uitgifte van een eeuwigdurende achtergestelde obligatie die kan worden omgezet in aandelen. De obligatie heeft in eerste instantie een couponrente van 4,625 procent. "Met deze transactie hebben we met succes een nieuw instrument toegevoegd aan onze gereedschapskist voor het kapitaalbeheer", zei financieel directeur Chris Figee in een toelichting.

Alychlo kocht op 12 oktober 6.738 aandelen SnowWorld gekocht tegen een prijs van net geen 9,50 euro per stuk. Dit maakte het investeringsvehikel van de Belgische miljardair Marc Coucke donderdag nabeurs bekend. Door deze aankoop steeg het belang van Alychlo in de Nederlandse uitbater van overdekte skihallen van 62,24 procent naar 64,46 procent. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,2 procent tot 2.550,93 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 22.841,01 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 6.591,51 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 534,09 0,27% 1,45 532,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 823,23 0,93% 7,58 815,65
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.082,25 -0,64% -6,97 1.089,22