Beursupdate: Amsterdamse beurs blijft hoger koersen

Redactie ABM Financial News - 13 oktober 2017, 10:59

ArcelorMittal en ASML koplopers in hoofdgraadmeter.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs breidde vrijdag gedurende de ochtend de openingswinsten verder uit. Rond de klok van elf uur koerste de AEX 0,5 procent hoger op 545,30 punten. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van een kalme ochtend met relatief lage omzetten. "Een herhaling van zetten, waarin beleggers zich over het algemeen weinig zorgen lijken te maken", aldus de beleggingsadviseur. 

Volgens Schutte profiteert de AEX vooral van de koersstijgingen van indexzwaargewichten Unilever en ASML. Deze laatste won aan beurswaarde na hogere ramingen van diverse analisten. De beleggingsadviseur verwacht dat de AEX op de weg omhoog blijft, als de hoofdgraadmeter vrijdag boven de 543 punten sluit. 

Schutte wees verder op berichten van persbureau Bloomberg dat de ECB van plan zou zijn het opkoopprogramma voor obligaties vanaf 1 januari naar 30 miljard euro te verlagen. De centrale bank koopt momenteel maandelijks 60 miljard euro aan staats- en bedrijfsleningen op. 

Schutte zag vanochtend de rentes iets terugzakken, maar stelde dat dit ook kan komen door "het hele Spanje-verhaal". Spanje eist van de Catalaanse leider Carles Puigdemont dat hij uiterlijk maandag duidelijk maakt of hij afgelopen dinsdag nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen.

De euro/dollar noteerde op 1,1832, vrijwel onveranderd ten opzichte van de stand voor het muntpaar bij het sluiten van de Europese beurzen op donderdag. 

De olieprijzen stegen circa anderhalf procent. 

Beleggers kijken vandaag nog uit naar onder meer cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, en de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Dit moet een goed beeld geven van de gemoedstoestand van Joe Sixpack.

Vanochtend bleek al dat de Nederlandse consument kooplustig blijft. De detailhandel zette in augustus 4,4 procent meer om dan in dezelfde periode in 2016. In juli was dit nog 4,5 procent en in juni 4,1 procent. Zonder correctie voor de samenstelling van de koopdagen was de omzet van de detailhandel zelfs bijna 6 procent hoger dan in augustus 2016.

Conform verwachting stabiliseerde de Duitse inflatie in september op 1,8 procent. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen koerste ArcelorMittal 2,9 procent hoger, volgens Schutte van Indexus mede door een hogere ijzererts prijs, gevolgd door ASML dat 2,3 procent won op 148,80 euro. Diverse analisten verhoogden hun ramingen voor de Veldhovense toeleverancier. Zo ging het koersdoel bij ABN AMRO omhoog van 135,00 naar 170,00 euro. Een jaar geleden stond er nog een stand van 90 euro op de borden. KPN steeg 1,0 procent, zonder direct aanwijsbare reden. "De Europese telecomsector ligt er vanochtend redelijk goed bij", aldus Schutte.  

Financiële waarden bungelden juist onderaan, nadat cijfers van Amerikaanse sectorgenoten donderdagavond op Wall Street een koel ontvangst kregen. ABN AMRO verloor 0,5 procent, terwijl ING Groep 0,4 procent prijs gaf. Gemalto gaf onder de hoofdfondsen het meest aan beurswaarde prijs en daalde met 2,4 procent. 

In de Midkap was het PostNL dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 1,9 procent, nadat het postbedrijf principeakkoorden bereikte over de cao voor PostNL en de cao voor zaterdagbestellers.

Air France-KLM moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 3,8 procent. Enkele luchtvaartmaatschappijen die voor hun Airbus A380 gebruik maken van motoren van Engine Alliance moeten deze vaker controleren. De Amerikaanse Federal Aviation Authority kwam tot het besluit, nadat recent een A380 van Air France uitviel tijdens een vlucht.

Verder koerste Flow Traders 1,8 procent lager. De flitshandelaar wordt hard geraakt door de extreem lage volatiliteit op de aandelenbeurzen, waardoor de marges verschrompelen.

Onder de kleinere fondsen steeg ICT Group met 1,6 procent, terwijl Basic-Fit 2,5 procent verloor. Berenberg verlaagde het advies voor Basic-Fit van Kopen naar Houden, maar stelde wel het koersdoel opwaarts bij van 20,50 naar 21,50 euro. De analisten van Berenberg voorzien dat de ambitieuze groeiplannen van de uitbater van fitnessclubs op de marges zullen drukken. Toch zien de marktvorsers nog veel potentie in de uitrol van meer clubs op de middellange en lange termijn. Deze uitrol zal resulteren in meer lidmaatschappen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Galapagos lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op weg naar hoger slot

Vrees voor vierde renteverhoging afgenomen.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Stijging bouwt voort op daling voorraden.

Gisteren - Lees verder

Herstel hapert op Damrak

Op weekbasis bescheiden winst voor AEX.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 534,09 0,27% 1,45 532,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 823,23 0,93% 7,58 815,65
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.082,25 -0,64% -6,97 1.089,22