Europese beurzen vlak

Redactie ABM Financial News - 12 oktober 2017, 12:40

Beleggers wachten op resultaten banken VS.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren donderdag rond het middaguur verdeeld, in afwachting van Amerikaanse bankenresultaten, nadat Wall Street woensdag werd opgestuwd door verdeeldheid onder Federal Reserve bestuurders over het tempo van renteverhogingen in de Verenigde Staten. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 390,51 punten, de Duitse DAX stond vlak op 12.974,05 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een verlies van 0,1 procent op 5.354,91 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent hoger op 7.543,33 punten.

Lagere rendementen op staatsleningen drukten op aandelen van Europese banken. De beurzen zijn in afwachting van de resultaten van de Amerikaanse zakenbanken JPMorgan Chase en Citigroup, donderdag voor het openen van Wall Street. Beleggers zijn benieuwd naar de gezondheid van de Amerikaanse financiële industrie maar ook naar de verwachtingen van topbankiers voor het laatste kwartaal. 

"We zijn positief over financials", zei Antoine Lesné, die een team analisten leidt bij State Street Global Advisors. "De kans dat Washington belastingen verlaagt en de financiële sector dereguleert is goed voor de koersen van aandelen in de financiële sector. Zorgen over de gezondheid van banken in Italië en Spanje worden voorlopig gecompenseerd door een nog altijd sterk economisch klimaat in Europa, zei Lesné.

Spaanse aandelenmarkten stonden donderdag licht hoger en consolideerden het herstel van woensdag, na afnemende ongerustheid over het onafhankelijkheidsstreven van de Spaanse regio Catalonië. De Catalaanse leider Carles Puigdemont schorste dinsdag eerst het onafhankelijkheidsproces, waarna de Spaanse premier Mariano Rajoy suggereerde dat hij de autonome status van de regio wil opschorten.

"De reactie van de Spaanse regering was "iets harder dan verwacht", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets in een rapport. "Rajoy wil mogelijk het signaal afgeven dat de macht uiteindelijk bij Madrid ligt."

Op economisch gebied werd bekend dat de industriële productie in de eurozone in augustus sterk is gestegen. Dat is een teken dat de economie van de muntunie nog steeds stevig groeit, terwijl de Europese Centrale Bank zich opmaakt voor een beslissing die een keerpunt is voor de toekomst van zijn obligatie-opkoopprogramma.

De industriële productie steeg in augustus met 1,4 procent op maandbasis en met 3,8 procent vergeleken met een jaar eerder, meldde Eurostat. Economen rekenden op 0,5 procent groei op maandbasis. Het zwakke cijfer voor juli werd bijgesteld van 0,1 procent naar 0,3 procent groei.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent tot 50,84 dollar, terwijl een december-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 56,70 dollar. Het Internationale Energieagentschap meldde een toename van de olievoorraden in september, vooral door hogere Amerikaanse productie.

De euro/dollar noteerde op 1,1854, terugzakkend na de sterke stijging van de afgelopen dagen. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1878 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen woensdag stond er een stand van 1,867 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Just Eat wonnen 5 procent. De maaltijdenbezorger kreeg goedkeuring van toezichthouders om de rivaal Hungryhouse over te nemen. 

Deutsche Lufthansa ging met 2,9 procent de lucht in, nadat analisten van Bernstein hun rating voor de Duitse luchtvaarder verhoogden van market perform naar outperform. Volgens hen zijn "positieve katalysatoren zich aan het opstapelen", waaronder marktconsolidatie in Duitsland en een deal met piloten die de pensioenrisico's moeten beperken. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een vlakke tot licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het rood. 

Wall Street sloot woensdag op nieuwe recordstanden. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,2 procent hoger op  2.555,24 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 22.872,89 punten en de Nasdaq sloot 0,25 procent hoger op 6,603,55 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs omhoog

Amerikaanse olievoorraden vorige week gedaald.

18 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Notulen ECB hinten op spoedige aankondiging afbouw QE.

2 uren geleden - Lees verder

Update: Damrak eindigt in het rood na notulen Fed

Vrees voor hogere rentes VS wurgt beurs.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak eindigt in het rood na notulen Fed

Vrees voor hogere rentes VS wurgt beurs.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting verder omlaag.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.309,23 0,13% 7,06 5.302,17
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.450,52 -0,32% -17,66 5.468,18