Update: Philips schort productie defibrillatoren op in Amerika

Redactie ABM Financial News - 11 oktober 2017, 09:02

Negatieve impact van 80 miljoen euro op EBITA.

(ABM FN-Dow Jones) Philips moet de productie van defibrillatoren in twee Amerikaanse fabrieken opschorten, wat in totaal een negatieve impact van 80 miljoen euro heeft op het bedrijfsresultaat van de Nederlandse onderneming. Dit maakte het technologiebedrijf woensdag voorbeurs bekend. 

Op last van het Amerikaanse ministerie van Justitie moet Philips de productie en distributie van bepaalde externe defibrillatoren in Andover en Bothell opschorten, nadat Amerikaanse toezichthouders hier al in 2015 en daarvoor onderzoek hebben verricht waaruit onvolkomenheden naar voren kwamen. 

In een telefonische toelichting benadrukte CEO Frans van Houten dat de situatie niet te vergelijken is met de problemen in de fabriek in Cleveland, waar Philips medische scanners maakt. In 2014 moest Philips deze fabriek tijdelijk sluiten toen de Amerikaanse Food and Drug Administration vraagtekens zette bij de kwaliteit van de scanners. De resultaten van Philips hebben hier flink onder geleden.

"Die situatie is niet te vergelijken met die van nu. Toen ging het om het herontwerpen van producten en hier is dat niet zo en gaat het om het productieproces", zei Van Houten. De topman legde uit dat Philips verplicht was documentatie te overleggen over de kwaliteit en veiligheid van onderdelen en het productieproces. Hier heeft de Food and Drug Administration in 2015 en daarvoor problemen bij geconstateerd. Daarom gaat de toezichthouder nu verscherpt toezicht uitvoeren, waardoor de productie moet worden stilgelegd. 

De bestuursvoorzitter zei dat er sinds 2015 veel vooruitgang is geboekt, maar dat mocht niet baten om de controles nu tegen te houden. "Dit is het gevolg van vroegere zonden", aldus de CEO.

Het verscherpt toezicht geldt ook voor andere gezondheidszorgproducten, maar daarbij is volgens Van Houten geen sprake van het stilleggen van de productie en dat zal dus ook geen waarneembare impact op de omzet hebben. 

Defibrillatoren die momenteel reeds in gebruik zijn hoeven volgens Philips niet te worden teruggeroepen aangezien deze geen risico's vormen. De onderneming verwacht in de loop van 2018 de productie weer te kunnen hervatten, nadat de Amerikaanse inspecteurs hun werk hebben verricht. 

CEO Van Houten wilde niet zeggen over hoeveel defibrillatoren het gaat. 

Philips verwacht een impact op het bedrijfsresultaat (EBITA) van 20 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2017 en van nog eens circa 60 miljoen euro in 2018. Er zullen geen gevolgen zijn voor het aangepaste EBITA resultaat in 2017 en 2018. 

De betreffende defibrillatoren waren goed voor een omzet van ongeveer 35 miljoen euro per kwartaal in 2016. 

Op een groen Damrak noteerde het aandeel Philips kort na opening onveranderd op 35,11 euro. 

Update: om reactie CEO Philips toe te voegen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Wall Street eindigt lager

Winst verdampt na oplopen tienjaarsrente.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger na Fed-notulen

Walmart verder omlaag.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs eindigt lager

Handelaren wachten op nieuwe voorraadcijfers.

Gisteren - Lees verder

Slechts enkele beleidsmakers bij de Fed vrezen oververhitting

Wall Street hoger na publicatie notulen

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
PHILIPS KON toevoegen aan uw watchlist 31,36 0,42% 0,13 31,23