Takeaway uitblinker op vlak Damrak

Redactie ABM Financial News - 11 oktober 2017, 17:53

Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd domineert markt.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent tot 541,76 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Het onafhankelijkheidsvraagstuk van Catalonië bleef het sentiment domineren, nadat de Catalaanse leider Carles Puigdemont dinsdag tijdens een verklaring voor het Catalaanse parlement weliswaar de onafhankelijk van de autonome regio heeft uitgeroepen, maar die vervolgens ook direct weer introk en opriep tot een dialoog met Madrid.

De Spaanse regering toonde woensdag in respons zijn spierballen richting Catalonië en zette de eerste stappen om de afvallige regio zijn autonomie te ontnemen. Daarnaast eiste de Spaanse premier Mariano Rajoy duidelijkheid van de Catalaanse leider over de vraag of hij dinsdag voor het Catalaanse parlement nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. De premier noemde het referendum een mislukking en oordeelde dat vanwege het illegale karakter van de stemming geen legitimiteit nagestreefd kan worden.

"Het was geen onschuldige of democratische daad", voegde hij toe, maar de laatste stap van "een anti-democratisch plan". De IBEX 35 index steeg woensdag 1,5 procent.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus luiden de meest recente ontwikkelingen in Spanje een onduidelijke periode in, waarbij de ene partij de hand toereikt, terwijl de andere partij de druk alleen maar lijkt op te voeren. "Uiteindelijk trok de markt zich weinig van de ontwikkeling in Spanje aan en is het in afwachting van de start van het cijferseizoen", aldus Schutte. "Hopelijk gaat dit voor wat meer vuurwerk zorgen", voegde hij toe. Daarnaast kijkt de beleggingsadviseur uit naar de publicatie van de notulen van de Amerikaanse Federal Reserve vanavond, "hoewel duidelijk is dat de centrale bank de rente in december gaat verhogen", aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend bekend dat de inflatie in Spanje in augustus op maand- en jaarbasis respectievelijk 0,2 procent en 1,8 procent bedroeg.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gedaald met 2,1 procent. De marktindex daalde van 414 vorige week naar 405,2. Het aantal vacatures daalde in augustus licht. In augustus waren er in de Verenigde Staten bijna 6,1 miljoen openstaande vacatures, tegen ruim 6,1 miljoen vacatures in juli.

Olie noteerde in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 50,66 dollar, terwijl een december-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 56,28 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1847. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1817 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1808 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Ahold met een winst van 0,9 procent. Ahold steeg, nadat sectorgenoot Kroger een redelijk positieve outlook afgaf voor volgend jaar en tevens bekendmaakte de strategische alternatieven te onderzoeken, waaronder de verkoop van zijn gemakswinkels. Er waren recent al mediaspeculaties dat Ahold Delhaize de Amerikaanse supermarktketen zou willen overnemen, maar analisten noemden dat zeer onwaarschijnlijk, omdat Ahold en Delhaize nog volop bezig zijn hun fusie af te ronden.

KPN sloot tevens op 0,9 procent, gevolgd door Unilever met een winst van 0,7 procent. Het Brits-Nederlandse concern bracht een bod uit op alle preferente aandelen Unilever nv. Unilever bereikte begin augustus al een akkoord met NN Investments Partners en ASR Nederland over de inkoop van hun cumulatief preferente aandelen Unilever.

Gemalto was met een verlies van 2,8 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen.

Aegon deed het goed met een koerswinst van 0,4 procent. Analist Van Zeijl van Actiam wees er vanochtend op dat de waardering van Aegon in vergelijking tot sectorgenoten laag is. Van Zeijl meent dat dit is omdat er in de markt zorgen zijn over de balans van Aegon. Sales trader Albert Buysing Damste van ING meende verder dat de financials het vandaag wat beter deden dankzij de situatie in Spanje.

Philips daalde 1,2 procent, nadat het meldde een tik op de vingers te hebben gehad van de Amerikaanse toezichthouder. Tijdelijk zullen bepaalde defibrillatoren in twee fabrieken in Amerika niet worden geproduceerd. Dit levert een schadepost van 80 miljoen euro op, waarvan 20 miljoen euro in het lopende vierde kwartaal. "Niet positief, maar de impact op de cijfers is minimaal", oordeelde Buysing Damste van ING. Ook analisten van Berenberg denken niet dat de financiele gevolgen voor Philips groot zijn.

SBM Offshore en Fugro sloten achtereenvolgens 0,4 procent en 1,0 procent lager, na een volatiele handelsdag in reactie op een negatief analistenrapport van Goldman Sachs over de sector. Het nieuws dat oliedienstverlener Baker Hughes onlangs gesprekken voerde met SubSea 7 over een mogelijke overname zorgde voor een tussentijdse opleving van de koersen van SBM en Fugro.

In de AMX ging OCI aan kop met een stijging van 3,2 procent. BE Semiconductor Industries won 1,7 procent.

Wessanen daalde 3,9 procent, nadat KBC Securities het aandeel van de kooplijst haalde. Analist Alan Vandenberghe merkte daarbij op dat het aandeel sinds begin september met 12 procent is gestegen, en heel dit jaar zelfs met 22 procent.

In de AScX was Takeaway.com duidelijk de uitblinker. Takeaway.com sloot 4,7 procent hoger. Na de kwartaalupdate van dinsdag kwam Goldman Sachs met een koopadvies voor de maaltijdbezorger. De zakenbank was vooral goed te spreken over de ontwikkelingen op de Nederlandse thuismarkt. Volgens de analisten onderschatten beleggers deze markt. Ook ABN AMRO reageerde positief en verhoogde het koersdoel met 2 euro naar 47,00 euro. "Het opwaarts potentieel is nog altijd extreem hoog", aldus analist Marc Hesselink.

Van Lanschot Kempen steeg 1,6 procent, nadat de aandeelhouders instemden met het voorstel tot een kapitaalteruggave van één euro per aandeel. Nedap was de sterkste daler onder de kleinere aandelen en verloor 2,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.550,82 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bestaande woningverkopen Amerika nemen af

Afname van 3,2 procent in januari.

12 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse inkoopmanagersindex omhoog - Markit

Industrie en diensten trekken aan.

32 minuten geleden - Lees verder

Broadcom verlaagt bod op Qualcomm

NXP bereid 3 dollar te compenseren.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vrijwel vlakke opening

Fed-notulen krijgen aandacht.

1 uur geleden - Lees verder

Niek Hoek brengt overnamevehikel naar Damrak

IPO moet tenminste 50 miljoen euro opleveren.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,93 0,79% 4,17 528,76
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 815,64 0,92% 7,41 808,23
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.098,61 0,56% 6,16 1.092,45