Rajoy eist uitleg van Cataloniƫ

Redactie ABM Financial News - 11 oktober 2017, 17:15

Madrid was steeds bereid tot dialoog.

(ABM FN) Madrid eist duidelijkheid en respect voor de Spaanse grondwet van Catalonië. Dit bleek uit een toespraak van de Spaanse premier Mariano Rajoy woensdag voor het Spaanse parlement.

De eerste minister wees meermaals op de illegaliteit en de ongehoorzaamheid van Catalonië. Hij stelde steeds bereid te zijn geweest tot dialoog, maar op basis van een illegaal referendum is dat volgens hem niet mogelijk.

Na de toespraak van dinsdag door de Catalaanse president Carles Puigdemont wil Rajoy meer duidelijkheid. Puigdemont stelde de gevolgen van de onafhankelijkheidsverklaring op te schorten en bereid te zijn tot dialoog, al ondertekende hij wel een verklaring achteraf. Rajoy wil meer duidelijkheid alvorens artikel 155 in te zetten. Daarmee zou Catalonië zijn autonomiteit verliezen.

"We willen terug naar de legaliteit en willen weer respect voor de grondwet", stelde Rajoy. "We kunnen deze zelfs veranderen en we kunnen alles bespreken, maar steeds volgens de voorziene regels en procedures", sprak hij. Wel vond Rajoy dat "Catalonië nog nooit zoveel onafhankelijkheid had als tegenwoordig".

"We zouden graag in harmonie samenleven en willen geen misbruik van bepaalde wetten en clausules", voegde Rajoy toe.

Op 1 oktober van dit jaar hield Catalonië een in de ogen van de Spaanse regering illegaal referendum. "Het was bedoeld tot verdeeldheid. Deze datum moeten we ons nog lang blijven herinneren", benadrukte de premier.

Rajoy verklaarde "met sereniteit de normen van de maatschappij te willen verdedigen", en nam het ook op voor het optreden van de Spaanse politie op 1 oktober die "de instructies professioneel heeft gevolgd die hen waren opgelegd".

"Maak u geen zorgen over het resultaat van het referendum want het is niet geldig en kan niet gerespecteerd worden", stelde Rajoy nog. "Er werd de laatste tijd gezegd dat stemmen democratisch is, maar stemmen tegen de democratie is niet democratisch."

Catalonië heeft vrede en veiligheid nodig en daar kunnen we alleen voor zorgen als we de breuken die laatste tijd zijn geslagen te herstellen, meent de Spaanse premier. "Alleen via dialoog kunnen we terug tot eenheid komen. Op basis van een illegaal referendum kunnen we echter geen dialoog starten. Dialoog is trouwens het tegenovergestelde van een unilaterale beslissing,” aldus de Spaanse leider.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Wall Street eindigt lager

Winst verdampt na oplopen tienjaarsrente.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger na Fed-notulen

Walmart verder omlaag.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs eindigt lager

Handelaren wachten op nieuwe voorraadcijfers.

Gisteren - Lees verder

Slechts enkele beleidsmakers bij de Fed vrezen oververhitting

Wall Street hoger na publicatie notulen

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.