Europese beurzen verdeeld rond het middaguur

Redactie ABM Financial News - 11 oktober 2017, 12:38

Catalaans vraagstuk domineert sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden woensdag rond het middaguur verdeeld. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijwel onveranderd op 390,27 punten, de Duitse DAX koerste 0,1 procent hoger naar 12.955,18 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een verlies van 0,2 procent op 5.355,68 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent lager op 7.530,57 punten.

Het onafhankelijkheidsvraagstuk van Catalonië blijft het sentiment domineren, nadat de Catalaanse leider Carles Puigdemont dinsdag tijdens een verklaring voor het Catalaanse parlement weliswaar de onafhankelijk van de autonome regio heeft uitgeroepen, maar die vervolgens ook direct weer introk en opriep tot een dialoog met Madrid. "Aan de reactie van de euro te zien kan je concluderen dat beleggers positief reageren op de acties van de Catalaanse leider, met name omdat de IBEX 35 vandaag explodeert", aldus Naeem Aslam van ThinkMarkets. "De risicobereidheid is terug in de markt en beleggers zijn minder bezorgd over dit politieke drama of misschien compleet naïef", voegde Aslam toe.

Het besluit de onafhankelijkheid uit te stellen, heeft de politieke crisis, die wordt beschouwd als de ergste in vier decennia, in Spanje doen afkoelen en wordt gezien als een stap terug van een mogelijke opsplitsing van het land. De Spaanse premier Mariano Rajoy zal de kwestie later op de dag in het parlement bespreken. De IBEX 35 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 10.264,40.

Verder wees analist Corne van Zeijl van Actiam er op dat de risicopremie op Spaanse obligaties in vergelijking tot de Duitse Bund daalt, waarmee de premie grofweg weer in lijn is met die van voor het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid.

Op macro-economisch vlak stonden woensdagochtend geen richtinggevende publicaties geagendeerd. De Spaanse inflatie bleek gestegen van 1,6 procent op jaarbasis in juli naar 1,8 procent in augustus.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,8 procent tot 51,35 dollar, terwijl een december-future Brent 0,5 procent duurder werd op 56,90 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1815. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1817 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1808 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Spaanse banken zaten woensdagochtend stevig in de lift. Banco de Sabadell steeg 0,9 procent, CaixaBank won 1,2 procent en Banco Santander steeg 1,1 procent. Maar ook elders in Europa behoorden de financials tot de grootste stijgers.

Het tegenovergestelde gold voor de oliedienstverleners, na een negatief rapport van Goldman Sachs. Saipem werd door de zakenbank van de kooplijst gehaald en daalde 3,4 procent. Subsea kreeg een verkoopadvies en verloor 3,6 procent. SBM Offshore was in Amsterdam de grootste daler met een verlies van 1,1 procent.

Duitse Energiebedrijven presteerden wel goed. Eon won in Frankfurt 2,0 procent en RWE 2,2 procent.

Mondi verloor 7,3 procent, nadat het verpakkings- en papierbedrijf waarschuwde dat de onderliggende prestaties dit jaar waarschijnlijk licht onder de marktverwachting zal uitkomen.

Gerresheimer steeg 2,6 procent, na een goed ontvangen kwartaalverslag. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 0,1 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,2 procent hoger op 2.550,64 punten. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent in het groen op 22.830,68 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 6.587,25 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen openen overwegend hoger

Alle ogen op rentebesluit Fed.

17 minuten geleden - Lees verder

Meer winst voor Atrium

Vastgoedfonds laat opbrengst verkoop Hongaarse portefeuille terugvloeien.

30 minuten geleden - Lees verder

Schaaij onderzoekt aansprakelijkheid commissarissen SnowWorld

Kritiek volgens SnowWorld onterecht.

52 minuten geleden - Lees verder

Warrants Galapagos uitgeoefend

Bijna 300.000 nieuwe aandelen uitgegeven.

58 minuten geleden - Lees verder

Consumenten spenderen meer

Bijna procent meer uitgegeven in januari.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.252,43 0,57% 29,59 5.222,84
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.421,36 0,46% 24,96 5.396,40