Europese beurzen verdeeld gesloten

Redactie ABM Financial News - 11 oktober 2017, 18:33

Onafhankelijkheid Cataloniƫ domineerde handelsdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 390,15 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 12.970,68 punten en voor de Franse CAC 40 sloot vlak op 5.362,41 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent lager op 7.533,81 punten.

Een halfslachtige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië domineerde woensdag de nieuwsstroom, nadat de Catalaanse leider Carles Puigdemont dinsdag de onafhankelijkheid van de autonome regio wel uitriep maar direct verzocht om die verklaring op te schorten. Terwijl hij aankondigde de afscheiding van de regio door te willen zetten, bleef hij oproepen tot een dialoog met de Spaanse regering.  

De Spaanse regering toonde daarop zijn spierballen en zette de eerste stappen om de afvallige regio zijn autonomie te ontnemen. Daartoe eiste de Spaanse premier Mariano Rajoy duidelijkheid van de Catalaanse leider over de vraag of hij dinsdag voor het Catalaanse parlement nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. De premier noemde het Catalaanse referendum een mislukking die door het illegale karakter geen legitimiteit heeft. "Het was geen onschuldige of democratische daad", voegde hij daaraan toe. De IBEX 35 index steeg woensdag xxx procent tot xxx punten.

"Het is onwaarschijnlijk dat hij [Rajoy] zich naar de wensen van Catalonië zal schikken. Vanuit het Spaanse perspectief heeft de Catalaanse regering een grens overschreden door een referendum te organiseren, dat Spanje als illegaal kwalificeerde", zei marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group.

Verder wees analist Corne van Zeijl van Actiam erop dat de risicopremie op Spaanse obligaties ten opzichte van de Duitse bund daalt en grofweg weer op hetzelfde niveau ligt als voor het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid. Dit is een teken dat de vrees in de markt voor instabiliteit van de eurozone aan het afzwakken is.

Op macro-economisch vlak stonden woensdagochtend geen richtinggevende publicaties geagendeerd. De Spaanse inflatie bleek gestegen van 1,6 procent op jaarbasis in juli naar 1,8 procent in augustus.

Olie noteerde  in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 50,66 dollar, terwijl een december-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 56,28 dollar.

De euro/dollar zat in de lift en noteerde op 1,1847. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1817. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1808 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De Spaanse financials stegen woensdag. Banco de Sabadell steeg 1,2 procent, CaixaBank won 0,3 procent en Banco Santander steeg 0,6 procent. Maar ook elders in Europa behoorden de financials tot de grootste stijgers.

Oliedienstverleners stonden onder druk, na een negatief rapport van Goldman Sachs. Mediaberichten dat het Amerikaanse Baker Hughes overnamegesprekken heeft gevoerd met sectorgenoot SubSea 7 leidde tot een kortstondig herstel van de sector. De gesprekken liepen volgens bronnen echter spaak vanwege onenigheid over de overnameprijs. Subsea 7 steeg 2,8 procent, Saipem verloor 3,6 procent en SBM Offshore noteerde 0,4 procent lager.

Duitse energiebedrijven presteerden goed. Eon won in Frankfurt 2,5 procent en RWE steeg 3,5 procent.

Mondi verloor 7,7 procent, nadat het verpakkings- en papierbedrijf waarschuwde dat de onderliggende prestaties dit jaar waarschijnlijk licht onder de marktverwachting zal uitkomen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.550,82 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse inkoopmanagersindex omhoog - Markit

Industrie en diensten trekken aan.

24 minuten geleden - Lees verder

Broadcom verlaagt bod op Qualcomm

NXP bereid 3 dollar te compenseren.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vrijwel vlakke opening

Fed-notulen krijgen aandacht.

1 uur geleden - Lees verder

Niek Hoek brengt overnamevehikel naar Damrak

IPO moet tenminste 50 miljoen euro opleveren.

2 uren geleden - Lees verder

Garmin presteert boven verwachting

Groei zet dit jaar door.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.289,86 0,64% 33,68 5.256,18
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.448,81 0,24% 13,16 5.435,65