Europese beurzen openen vermoedelijk licht in de plus

Redactie ABM Financial News - 11 oktober 2017, 07:53

Catalaanse leider stelt uitroepen onafhankelijkheid uit.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 15 punten voor de Duitse DAX en een plus van 14 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten. De handelsdag stond dinsdag in het teken van de speech van de Catalaanse leider Carles Puigdemont voor de Spaanse regering later. "Het Catalaanse vraagstuk zal vandaag beantwoord worden", zei marktanalist David Madden van CMC Markets in aanloop naar de toespraak. "Het is zijn eerste speech sinds het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober", voegde hij toe. De Catalaanse kwestie drukte opnieuw op de IBEX 35 index. De index sloot dinsdag 0,9 procent lager.

Inmiddels is duidelijk dat Catalonië nog in dialoog wil blijven met Madrid, wat vermoedelijk resulteert in een hogere opening voor de Spaanse beurs.

Op macro-economisch vlak bleek dinsdag verder dat de export in Duitsland in augustus stevig is toegenomen, hoewel de import zelfs nog harder steeg. Uiteindelijk resteerde dit in augustus een handelsoverschot van 20,0 miljard euro, tegen 19,6 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder. 

De industriële productie in Frankrijk is in augustus op maandbasis gedaald met 0,3 procent. In juli steeg de productie juist nog met 0,8 procent. Op jaarbasis steeg de industriële productie in augustus met 2,4 procent. 

In het Verenigd Koninkrijk is de industriële productie op maandbasis in augustus gestegen met 0,2 procent en met 1,6 procent versus dezelfde maand een jaar eerder. Ook in Italië steeg de industriële productie in augustus op maandbasis en wel met 1,2 procent.   

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon LVMH, het moederbedrijf van Louis Vuitton, rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern meldde dat de omzet in het derde kwartaal is gestegen met 14 procent. Het aandeel steeg 2,2 procent.

De overige luxe modehuizen profiteerden van de positieve omzetcijfers van LVMH. Christian Dior won 1,7 procent, Compagnie Financiere Richemont steeg 1,0 procent en Hermes International noteerde 1,0 procent hoger.

HelloFresh, een bezorger van maaltijdboxen treft voorbereidingen voor een beursgang waarmee het 250 miljoen tot 300 miljoen euro wil ophalen. Dit maakte de onderneming dinsdag bekend, nadat eerder al uitlekte dat er plannen waren voor een IPO. HelloFresh, dat deels in handen is van het Duitse investeringsvehikel Rocket Internet, wil een notering aan de beurs van Frankfurt.

Euro STOXX 50          3.598,79 (-0,3%) 

STOXX Europe 600       390,16 (0,0%) 

DAX                        12.949,25 (-0,2%) 

CAC 40                     5.363,65 (0,0%) 

FTSE 100                  7.538,27 (+0,4%) 

SMI                          9.267,17 (+0,1%) 

AEX                           541,14 (0,0%) 

BEL 20                     4.055,24 (0,0%) 

FTSE MIB               22.335,91 (-0,6%) 

IBEX 35                 10.142,30 (-0,9%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent woensdag volgens de Amerikaanse futures licht hoger.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag ook hoger. De markt was gisteren in afwachting van het begin van het kwartaalcijferseizoen dat woensdag echt op gang komt. Woensdag komen onder andere BlackRock en Delta Air Lines met de resultaten over het afgelopen kwartaal, donderdag en vrijdag gevolgd door enkele grote banken. Het optimisme over het cijferseizoen is hoog, waarbij meerdere beleggingsbanken voorspellen dat dit de aandelenmarkten in het vierde kwartaal kan ondersteunen.

Alle drie de benchmarks noteerden dinsdag tussentijds op recordniveaus, waarna de indices iets van deze winsten moesten prijsgeven. De S&P 500 is in negen van de afgelopen elf sessies gestegen, terwijl de Dow de afgelopen tien handelsdagen acht keer steeg. De Nasdag steeg tien van de afgelopen 11 handelsdagen.

"Wij denken dat de waarderingen passend zijn en we verwachten geen grote verrassingen in het komend cijferseizoen, wat vrij sterk zou moeten zijn", zei Michael Matousek van US Global Investors.

Het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is in augustus fractioneel gestegen. De vertrouwensindex steeg van 105,2 in juli, naar 105,3 in augustus. Volgens CEO Juanita Duggan van NFIB blijft de consumentenvraag "erg sterk".

Het IMF verhoogde dinsdag de mondiale economische groeiverwachtingen, maar waarschuwde tevens voor neerwaartse risico's. Het IMF riep China op om meer stappen te nemen om de kredietgroei te beteugelen en maande de ECB om de balansen van Europese banken op te schonen.

Op macro-economisch vlak staan woensdag in de Verenigde Staten een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse hypotheekaanvragen, gevolgd door de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Open Market Committee later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon Nvidia rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de producent van grafische chips nieuwe hardware presenteerde, die gebruikt moet worden in zelfrijdende taxi's. Het aandeel won bijna 2,0 procent.

Pfizer onderzoekt de strategische opties voor zijn consumententak. Het concern meldde daarbij dat een volledige of gedeeltelijke afsplitsing, verkoop "of andere transactie" van Consumer Healthcare serieus wordt onderzocht. Het aandeel steeg circa 0,6 procent. 

KalVista Pharmaceuticals won ongeveer 37,4 procent, nadat Merck & Co een 9,9 procent belang in het concern nam.

Express Scripts noteerde circa 1,7 procent lager, nadat het concern meldde EviCore over te nemen voor 3,6 miljard dollar.

De activistische aandeelhouder Nelson Peltz heeft zijn gooi naar een plek in de raad van bestuur van Procter & Gamble op niets zien uitlopen, waarbij voor- en tegenstanders van de benoeming van Peltz vrijwel gelijk verdeeld waren. Het aandeel noteerde circa 0,7 procent lager.

Wal-Mart Stores noteerde ongeveer 4,5 procent hoger, nadat de retailer tijdens een beleggersdag meldde de huidige strategie voor te zetten, waarbij het bedrijf zich richt op zijn binnenlandse bestaande winkels en de omzet van de e-commerce-divisie wil verhogen. De retailer kondigde dinsdag ook een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 20 miljard dollar aan, dat in twee jaar gerealiseerd moet worden.

S&P 500 index                  2.550,64 (+0,2%)

Dow Jones index              22.830,68 (+0,3%)

Nasdaq Composite             6.587,25 (+0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag overwegend hoger, met een plus van 0,3 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

Nikkei 225                 20.883,13 (+0,3%)

Shanghai Composite      3.389,13 (+0,2%)

Hang Seng                 28.495,27 (+0,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1815. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1816 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1803 op de borden. 

USD/JPY Yen   112,42

EUR/USD Euro  1,1815

EUR/JPY Yen   132,84

MACRO-AGENDA:

01:50 Machine-orders - Augustus (Jap)

09:00 Inflatie - September def. (Spa)

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

20:00 Notulen Federal Reserve (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

12:30 BlackRock - Cijfers derde kwartaal (VS)

13:00 Delta Air Lines - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs omhoog

Amerikaanse olievoorraden vorige week gedaald.

37 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Notulen ECB hinten op spoedige aankondiging afbouw QE.

2 uren geleden - Lees verder

Update: Damrak eindigt in het rood na notulen Fed

Vrees voor hogere rentes VS wurgt beurs.

3 uren geleden - Lees verder

Damrak eindigt in het rood na notulen Fed

Vrees voor hogere rentes VS wurgt beurs.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting verder omlaag.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.309,23 0,13% 7,06 5.302,17
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.450,52 -0,32% -17,66 5.468,18