Valuta: Turkse lira naar dieptepunt

Redactie ABM Financial News - 10 oktober 2017, 09:37

Dollar wat zwakker door Noord-Korea

(ABM FN-Dow Jones) De toonaangevende valuta's laten dinsdag weinig beweging zien, maar de Turkse lira heeft een enorme tik gekregen na het opschorten van visa van en naar de Verenigde Staten. Dit zei valutahandelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal en Wisselmaatschappij tegen ABM Financial News.

De dollar zwakte wat af ten opzichte van de euro en de yen, wat volgens Maartens komt door de aanhoudende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, dat gefrustreerd lijkt dat het Aziatische land zich niet via diplomatie en economische sancties laat dwingen om zijn kernwapen-ambities op te geven.De Amerikaanse minister van defensie Jim Mattis heeft maandag de legertop geadviseerd om paraat te staan met militaire opties voor president Donald Trump, als de diplomatieke inspanningen tekortschieten. De president gaf het Pentagon een paar dagen terug nog een veeg uit de pan omdat de plannen te lang op zich laten wachten

Afgezien daarvan bewegen de valutamarkten vooral zijwaarts, zei Maartens. Hij merkte op dat zowel een nieuw benoemde Fed-beleidsmaker als verschillende ECB-bestuurders, waaronder Klaas Knot, hebben aangegeven voor een afbouw van de monetaire stimulering door de centrale banken te zijn. 

Een opvallende beweging maakt de Turkse lira, dat een "enorme tik" heeft gekregen van het visa-verhaal, zei Maartens. De Verenigde Staten en Turkije schortten maandag wederzijds hun visadiensten op, waardoor Turken en Amerikanen voorlopig niet meer naar elkaars land kunnen reizen, nadat vorige week een medewerker van het Amerikaanse consulaat werd gearresteerd in Istanboel.  

De Turkse lira daalde de afgelopen dagen fors en dinsdag kreeg je voor elke euro 4,34 lira, wat volgens Maartens het laagste niveau in vijftien jaar tijd is. Een paar dagen geleden schommelde de koers nog rond 4,20.

De euro noteerde dinsdag een kwart procent hoger ten opzichte van de dollar op 1,1771 dollar. Het Britse pond daalde licht ten opzichte van de euro. De Europese munt noteerde 0,06 procent hoger op 0,8939 pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

TKH verhoogt doelstellingen middellange termijn

Groei winstgevendheid bleef in 2017 achter op omzetstijging.

10 minuten geleden - Lees verder

Euronext volumes hoger in februari

Handel in ETFs nam scherp toe.

21 minuten geleden - Lees verder

Arcadis aan de slag op vliegbasis Eindhoven

Geen financiƫle details vrijgegeven.

30 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel Wessanen

Koersdoel naar 17,00 euro.

32 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen bewegen richting hogere opening

Republikeinen sturen aan op intern conflict over invoering importtarieven.

51 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.